Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin keskustan bussikiintiö täysi

Jos sopimussuoja poistuu, kuka tahansa voi perustaa uuden bussilinjan keskustaan.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Jos sopimussuoja poistuu, HSL menettää yksinoikeuden reittisuunnitteluun.
Jos sopimussuoja poistuu, HSL menettää yksinoikeuden reittisuunnitteluun. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsingin liikennesuunnittelijat suhtautuvat nihkeästi siihen, että kantakaupunkiin päättyvien bussilinjojen määrä lisääntyisi nykyisestä. Kaupunkitila halutaan jakaa tasapuolisesti eri kulkijoille, ei vain busseille.

Helsingin liikennesuunnittelujohtaja Reetta Putkonen arvioi, että bussilinjojen lisääntyminen keskusta-alueella olisi ristiriidassa kaupungin omien raidepyrkimysten kanssa.

”Me olemme selvittäneet yleiskaavatyön yhteydessä erilaisia raideratkaisuja juuri sen takia, että matkustajia saataisiin siirrettyä bussia isompiin yksiköihin. Muuten tila kaupungissa loppuu”, sanoo Putkonen.

Myös Helsingin liikenneinsinööri Markku Granholm on samoilla linjoilla. Hän setvi Kiasman tilausajopysäkin ruuhkautumista ennen kuin bussiyhtiö Onnibus siirtyi Kampin terminaaliin vuosi sitten.

”Rautatientori pullistelee jo nykyisellään, ja ahtaalta Elielinaukiolta on siirretty vuoroja Kamppiin”, Granholm listaa.

Ajankohtainen huoli kaupunkitilan riittävyydestä liittyy liikenne- ja viestintäministeriön lakiuudistukseen, joka on loppusuoralla. Laaja kokonaisuudistus pyrkii edistämään markkinaehtoista liikennettä.

Jos kaavaillut ideat EU:n palvelusopimusasetuksen eli psa-sopimussuojan poistosta toteutuvat, kuka tahansa voisi perustaa seudulle uusia bussilinjoja. Niiden todennäköisin määränpää olisi Helsingin keskusta.

Lakitekstin on määrä valmistua tämän kuun lopussa, jotta esitys ehtisi eduskuntaan ennen kesälomia. Neuvotteleva virkamies Susanna Metsälampi sanoo, että kaikki vaihtoehdot ovat vielä auki.

Jos psa-suoja poistuu, Helsingin seudun liikenne (HSL) menettää yksinoikeutensa reittisuunnitteluun. HSL:n osastonjohtaja Tero Anttila arvioi, että ulkopuolisia voisivat kiinnostaa suorat vaihdottomat keskustayhteydet.

”Kun seudulla rakennetaan isoa ihmisjoukkoa palvelevaa ja vaihtoihin perustuvaa liikennejärjestelmää, sopimussuojan poisto houkuttelisi kyllä kerman kuorintaan”, sanoo Anttila.

Vahvin ehdokas voisi olla Länsiväylää kulkeva bussiyhteys, sillä länsimetron aloitus katkaisee suorat linjat Espoosta Helsinkiin.

Toinen vahva vaihtoehto voisi olla lentokenttäyhteys.

HSL, Helsingin seudulla toimivat bussiyhtiöt ja Paikallisliikenneliitto ovat kritisoineet sopimussuojan poistoa tarjouskilpailujen, mutta myös kalliiden raideinvestointien rapauttajaksi. Miksi rakentaa raideverkostoa, jos kilpaileva bussilinja voi syntyä sen rinnalle?

”Jos pannaan miljardi euroa tunneliin, asemiin ja järjestelmiin, eikö se pitäisi hyödyntää tehokkaasti? Valtion osuus länsimetrossa on sentään 30 prosenttia”, Anttila sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriö on kuullut alan toimijoita erilaisissa työpajoissa kevään aikana.

Perjantaina on esillä eräänlainen kompromissi, jossa psa-suojaa heikennetään, muttei poisteta kokonaan. Yksinoikeuden suoja voisi pysyä esimerkiksi sellaisissa sopimuksissa, joissa matkustajamäärät vaikuttavat suoraan liikennöitsijän tuloihin.

HSL:n alueella Kirkkonummen, Sipoon ja Keravan liikenteessä liikennöitsijä saa osan lipputuloista itselleen. Suurin osa HSL:n liikenteestä on kuitenkin järjestetty niin, että tarjouskilpailu määrittää liikennöitsijän palkkion, ja lipputulot jäävät HSL:lle.

”Kompromissi tarkoittaisi, ettei ulkopuolinen saa käydä yksi tyisen kukkarolla, mutta yhteiskunnan kukkaroa saa verottaa”, tuhahtaa Paikallisliikenneliiton toimitusjohtaja Pekka Aalto.

Helsingin seudun lisäksi Turku, Tampere, Oulu ja monet keskisuuret kaupungit ovat kilpailuttaneet sisäisen liikenteensä. HSL on rakentanut yhtenäisen lippujärjestelmän, jossa sama lippu kelpaa sisäisissä vaihdoissa.

Ulkopuolinen joutuisi tuomaan omat lippunsa, joilta vaihtomahdollisuudet puuttuvat. Yksittäisen matkan hinta voisi nousta korkeaksi, koska HSL:n liikenteessä kunnat maksavat noin puolet lippujen hinnoista.

Ulkopuolinen yrittäjä joutuisi myös neuvottelemaan Helsingin kanssa, minne bussinsa ajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat