Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokoneet taas tapetilla Espoossa – kaupunki pyytää asukkailtaan koneita lahjaksi

Oudon tietokonesotkun syövereissä ollut Espoon kaupunki haluaa nyt tehdä hyväntekeväisyyttä tietokoneilla.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Espoon kaupungin ”kadonneiden” tietokoneiden tapaus puhutti viime vuonna. Nyt tietokoneet ovat positiivisemmin esillä Espoossa, kun asukkaiden käytettyjä laitteita kierrätetään muun muassa vähäosaisille.
Espoon kaupungin ”kadonneiden” tietokoneiden tapaus puhutti viime vuonna. Nyt tietokoneet ovat positiivisemmin esillä Espoossa, kun asukkaiden käytettyjä laitteita kierrätetään muun muassa vähäosaisille. Kuva: Rio Gandara / HS

Espoon kaupunki pyytää asukkailtaan ja yrityksiltä tietokonelahjoituksia. Toisin kuin herkästi tulee mieleen, kampanja ei liity millään tavalla vielä tuoreessa muistissa olevaan tietokonemysteeriin, jonka aikana enimmillään lähes kymmenentuhannen Espoon kaupungin tietokoneen epäiltiin olevan kadoksissa.

Kaupunkilaisilta pyydettyjä ”vanhoja, nurkissa lojuvia tietokoneita” ei siis olla antamassa espoolaisten virkamiesten työkoneiksi, vaan ne ovat menossa muun muassa vähäosaisten käyttöön.

”Espoon aikuissosiaalityön asiakkaille, vanhuspalvelujen asiakkaille, päiväkoteihin esiopetukseen tai turvapaikanhakijoiden suomen kielen koulutukseen”, listataan Espoon kaupungin tiedotteessa.

Tietokoneiden kierrätyksellä on myös työllistävä vaikutus. Näin siksi, että lahjoitustietokoneet menevät ennen uusille omistajille päätymistä kaupungin työhönvalmennuskeskuksen tietokonepajaan kunnostettavaksi. Tietokonepajassa operoi Espoon kaupungin mukaan työttömiä tietotekniikka-alan asiantuntijoita ja alasta kiinnostuneita nuoria.

Pajalla tietokoneisiin asennetaan myös Linux-käyttöjärjestelmä, jonka pitäisi toimia vanhemmissakin koneissa sujuvasti.

Tietokoneet lahjoitetaan eteenpäin, kun ne on tyhjennetty ja huollettu.

Tietokonepaja ottaa tietokoneita vastaan osoitteessa Niittyrinne 5 tiistaisin ja torstaisin kello 12–14. Jos lahjoitettavia tietokoneita on useita, on noudosta mahdollista sopia Espoon kaupungin kanssa.

Viime vuonna ihmetystä ja julkista keskustelua herätti Espoon kaupungin tietokonesotku, johon liittyi myös rikostutkinta. Vyyhden juuret ulottuvat vuoteen 2012, jolloin tuore tietohallintojohtaja Jukka Pitkänen ryhtyi selvittämään it-laitteisiin eli vuokratietokoneisiin ja niiden oheislaitteisiin sekä laiterekisteriin liittyviä epäselvyyksiä.

Kaupunki myös tilasi ulkopuoliselta asiantuntijalta selvityksen laitteiden elinkaaripalveluiden prosessista.

Kun mysteeri ei selvinnyt, teki Espoon kaupunki lopulta rikosilmoituksen.

Länsi-Uudenmaan poliisi sai esitutkintansa päätökseen viime vuoden joulukuussa, eikä kadonneiden tietokoneiden tapaus johtanut syytteisiin. Esiin ei tullut mitään sellaista, että olisi ollut syytä epäillä kenenkään syyllistyneen tutkintapyynnössä esitetyllä tavalla törkeään kavallukseen tai varkauteen.

Alun perin epäiltiin, että yhteensä yli 9 600 tietokonetta, näyttöä ja tulostinta on kadoksissa. Poliisin selvitysten perusteella laitteita on hukassa, mutta merkittävästi vähemmän kuin tutkintapyyntöön oli kirjattu.

Poliisin mukaan varastelun sijasta ongelmana vaikutti olleen laitteiden riittämätön rekisteröinti ja seuranta. Vuosina 2008–2014 Espoon vuokraamien it-laitteiden toimituksista vastasi Fujitsu, ja laskutuksesta vastasi tuolloin rahoitusyhtiö Danske Finance.

”Kyllä poliisin esitutkinta nyt näyttää sen, että Espoon kaupungin sisäiset mekanismit eivät ole toimineet täysin”, kommentoi Espoon kaupungin liiketoimintajohtaja Mauri Suuperko HS:lle poliisin lopetettua esitutkintansa viime vuonna.

”Varmasti tämä on kaikille osapuolille tapaus, josta pitää ottaa kaikki oppi irti”, hän totesi myös.

Vaikka poliisi lopetti tapauksen tutkimisen, jatkuu asian setviminen asianomaisten kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat