Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin 150 asemaa kaupunkipyörille – keltaiset ”mummikset” ajoon vapun jälkeen

Uusissa kolmivaihteisissa kaupunkipyörissä on satelliittipaikannus­järjestelmä.

Kaupunki
 
Tässä on Helsingin uusi kaupunkipyörä - HSTV kävi koeajolla
Tässä on Helsingin uusi kaupunkipyörä - HSTV kävi koeajolla
HSTV tutustui Helsingin uuteen kaupunkipyörään Messukeskuksessa. Video kertoo, miten pääset pyöräilemään ja mitä se maksaa. Toimittaja ja kuvaus: Mark Autio.

Uusi Helsingin kaupunkipyörä on kolmivaihteinen, tukeva ja sisältää satelliittipaikannusjärjestelmän.

”Se on sellainen kirkkaankeltainen perusmummis”, kuvailee pyöräilyn edistämisohjelmasta vastaava Helsingin kaupungin liikennelaitoksen projekti-insinööri Samuli Mäkinen.

”Mummiksella” hän tarkoittaa naistenpyörää, jota voi ajaa esimerkiksi hame päällä.

Kaduille kaupunkipyörät saapuvat toukokuun alussa.

Aluksi käyttöön otetaan 500 pyörää ja 50 pyöräasemaa. Pyöriä voi käyttää alueella, joka rajoittuu Ruoholahteen, Taka-Töölöön ja Sörnäisiin.

”Vuotta myöhemmin järjestelmä laajenee Munkkiniemeen, Pasilaan ja Kumpulaan asti. Silloin pyöriä on käytössä 1 500 ja pyöräasemia 150”, Mäkinen kertoo.

HKL:n mukaan pyöräasemia on noin 300 metrin välein. ”Asemia pitää olla riittävän tiiviisti, että pyörän käyttäminen ja palauttaminen on helppoa. Tämä tiheys on maailmalla havaittu toimivaksi”, Mäkinen sanoo.

Yhteiskäyttöpyörän voi lunastaa käyttöönsä kuka tahansa Helsingin seudun liikenteen (HSL) palveluun rekisteröitynyt. Rekisteröityä voi huhtikuun alusta lähtien.

Käyttäjä syöttää palveluun pankki- tai luottokortin tiedot. Tämän jälkeen hän saa koodin, jolla pyörän voi ottaa käyttöön. Satulaan voi nousta myös matkakorttia näyttämällä.

Pyörään ostetaan käyttöoikeutta päiväksi (5 euroa), viikoksi (10 euroa) tai vuodeksi (25 euroa). Maksulla pyörää saa käyttää ilmaiseksi puolen tunnin ajan. Tämän jälkeen pyörä tulisi palauttaa pyöräasemalle. Pidemmästä käyttöajasta veloitetaan lisämaksu.

Enintään kaupunkipyörää saa käyttää viiden tunnin ajan. Jos pyörää ei tämän jälkeen palauta, sakkona on viikon lainauskielto.

”Pyörissä on paikannusjärjestelmä, joten se voidaan hakea takaisin. Mikäli pyörä jää kateisiin, joutuu rekisteröitynyt korvaamaan noin viisisataa euroa. On tietenkin eri asia, mikäli pyörä varastetaan”, Mäkinen kertoo.

Kaupunkipyöriä kokeiltiin Helsingissä jo 2000-luvun alussa, jolloin pyörän sai lainaksi kolikkopanttia vastaan. Kun lainaajaa ei voitu nimetä, pyöriä jäi kateisiin ja niitä rikottiin.

”Silloiset pyörät oli tarkoituksella suunniteltu sellaisiksi, ettei niitä haluttu varastaa. Ne olivat siis painavia ja huonoja. Uudet kaupunkipyörät ovat täysin päinvastaisia, kauniita ja hyviä ajaa”, Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski sanoo.

HKL on budjetoinut kaupunkipyöriin kymmenen vuoden ajalle 13 miljoonaa euroa. Lisäksi pyöriä rahoitetaan sponsorirahalla ja mainosmyynnillä.

”Pyöriin ja pyöräparkkeihin tulee ulkomainontaa”, kertoo HKL:n infra- ja kalustoyksikön johtaja Artturi Lähdetie.

Mark Autio HS
Helsingin uudet kaupunkipyörät ovat keltaisia.
Helsingin uudet kaupunkipyörät ovat keltaisia.
Ensimmäisiä kaupunkipyöriä rikottiin ja niitä katosi paljon.
Ensimmäisiä kaupunkipyöriä rikottiin ja niitä katosi paljon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat