Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ristiriidat ja tutkinta­pyynnöt repivät Helsingin rikasta eläinsuojelu­yhdistystä – ”Ongelmia on ja paljon”

Ristiriitojen repimä eläinsuojeluyhdistys kulkee kohti myrskyisää vuosikokousta.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Hesyn Itä-Pakilan eläinsuojelukeskus on kissojen valtakuntaa. Vuosittain Hesy hoitaa 400-500 kissaa. Puolet kissoista on löytöeläimiä, puolet luovutetaan yhdistykselle eri syistä.
Hesyn Itä-Pakilan eläinsuojelukeskus on kissojen valtakuntaa. Vuosittain Hesy hoitaa 400-500 kissaa. Puolet kissoista on löytöeläimiä, puolet luovutetaan yhdistykselle eri syistä. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Eläinsuojeluyhdistys myrskyn silmässä

 Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) puheenjohtaja, toiminnanjohtaja ja neljä eläintenhoitajaa erosivat tehtävistään viime marraskuussa.

 Ristiriidat ovat repineet yhdistyksen toimintaa jo pitkään. Edellinen puheenjohtaja Hannele Luukkainen syrjäytettiin tehtävästään kaksi vuotta sitten.

 Hesy on saanut viranomaisilta useita muutoskehotuksia työntekijöiden työolojen parantamiseksi.

 Yhdistyksellä on tavoitteena hankkia uudet tilat ajanmukaista eläinhoitokeskusta varten.

Rikkaan ja perinteikkään Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) sisäiset ristiriidat työllistävät viranomaisia. Hesystä on tehty vuoden vaihteessa kaksi kantelua Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Kanteluiden aiheina ovat työntekijöiden asiaton kohtelu ja työolojen puutteet.

Myös Helsingin poliisille on helmikuussa jätetty tutkintapyyntö Hesyn toiminnasta.

Hesyn ristiriitojen vuoksi toiminnanjohtaja Satu Lehtinen sanoutui irti viime marraskuussa. Marraskuussa myös neljä eläintenhoitajaa lähti talosta. Hallituksen puheenjohtaja Susanna Paavilainen jätti luottamustehtävänsä marraskuussa.

”Kuuntelin työntekijöitä ja totesin, että ongelmia on ja paljon. Olin silloin ja olen yhä järkyttynyt, kuinka moni asia niinkin suuressa yhdistyksessä on retuperällä”, Lehtinen sanoo.

Avi:n tuorein tarkastusraportti vuoden 2014 keväältä kertoo karua kieltä työpaikan pitkään jatkuneesta tulehtuneesta ilmapiiristä. Aiempia toimenpidekehotuksia ei ollut toteutettu.

”Työsuojeluviranomaisen näkemyksen mukaan hallituksen toimimattomuus ja välinpitämättömyys työntekijöiden asioista vaarantaa työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden”, avin tarkastajat toteavat tarkastuskertomuksessaan.

Marraskuussa irtisanoutuneet eläntenhoitajat Leena Muhonen ja Laura Snygg kertovat huonosta johtamisesta, huonosta organisoinnista, olemattomasta viestinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta. Työntekijöiden palkanmaksussa on ollut toistuvasti virheitä tai palkat ovat olleet myöhässä.

”Tai palkka on päätynyt kollegan tilille kuten minulle kerran kävi”, hymähtää Snygg.

Snygg ennätti työskennellessä Hesyssä viisi vuotta, Muhonen lähes seitsemän.

Ongelmat eivät naisten mielessä niinkään näy eläintenhoidossa, koska hoitajiksi on valikoitunut motivoituneita ihmisiä, joille eläinten hyvinvointi on pääasia.

Muhonen moittii järjestön byrokraattisuutta. Koulutettujen eläintenhoitajien piti hakea esimieheltä lupa kaikkein pienimpiinkin toimenpiteisiin. Jos kissanhiekka oli loppu, sitä ei voinut omatoimisesti käydä ostamassa lähikaupasta. Kiireellisiä lääkäriaikoja ei saanut varata ilman esimiehen lupaa.

Vaikka yleinen nuukuus näkyy kaikessa toiminnassa, Snyggin mukaan eläinten leikkaus- tai lääkärikuluissa ei pihtailtu.

”Jos eläimelle piti tehdä 2 000 euron hammasremontti, Hesy maksoi sen.”

Työnjohdon epäasiallinen käytös tai viestinnän puutteet näkyivät arjessa. Snyggin mukaan tyypillisin tapa saada ohjeita olivat post it -laput seinillä. ”Voisko joku tehdä tämän”, oli tavanomainen avaus.

Ristiriidat ovat keskittyneet Hesyn pääpaikkaan, kissatalona tunnettuun Itä-Pakilan eläinkeskukseen. Vanha kauppakiinteistö on kärsinyt vesivahingoista. Se on ahdas, mutta kovassa käytössä. Talossa voidaan hoitaa kerralla 150 eläintä.

Vanhan talon puutteet ovat olleet tiedossa jo vuosia, mutta varapuheenjohtaja Anne Roineen mukaan mukaan hallitus on tehnyt tietoisen päätöksen keskittää voimavarat uuden paikan etsimiseen.

Avin raporttien perusteella vanhat ja epätarkoituksenmukaiset tilat selittävät vain osan Hesyn työnjohdon ongelmista. Tarkastaja Ulla Arvon mukaan tänä vuonna on tarkoitus selvittää, onko vuosien 2013 ja 2014 valvontakäynneillä ilmenneet työsuojelun puutteet korjattu.

Avi ei tehnyt valvontakäyntiä viime vuonna.

Tarkastuskertomuksesta ilmenee, että hallituksen jäsenet ovat ottaneet työntekijöitä mukaan hallituksen sisäisiin valtataisteluihin. Syksyllä irtisanoutuneen toiminnanjohtajan Satu Lehtisen analyysi nykyongelmiin on sama.

”Pari työyhteisössä ongelmia aiheuttavaa työntekijää, ja heidän tukijoukkonsa hallituksessa estivät työtäni”, Lehtinen sanoo.

Lehtinen valmisteli yhteistyössä puheenjohtajan, lakimiehen, kirjanpitäjän ja työterveyshuollon kanssa muutosesityksen hallitukselle. Esitysten perusteena oli muun muassa se havainto, että yksi keskeinen työntekijä oli työaikaseurannan perusteella kirjannut itselleen lukuisia ylityötunteja perusteetta.

Hallituksen enemmistö ei suostunut Lehtisen esityksiin, jonka jälkeen tämä sanoutui irti. Hallituksen silloinen puheenjohtaja Susanna Paavilainen ei kommentoi hallituksen sisäisiä keskusteluja.

”Irtisanouduin puheenjohtajan tehtävistä, koska enemmistön päätös soti minun oikeustajuani vastaan eikä se ollut yhdistyksen edun mukaista. En voinut ottaa vastuuta tällaisesta päätöksestä”, Paavilainen perustelee.

Varapuheenjohtaja Anne Roine perustelee hallituksen kantaa sillä, että kyseisiä työntekijöitä ei ollut kuultu heidän omassa asiassaan.

Roineen mukaan yhdistys on ottanut vakavasti aluehallintoviraston moitteet työoloista. Syksyllä eronneiden tilalle on palkattu uusia työntekijöitä. Työntekijöitä on yhteensä 17.

”Eläintenhoito-ohjelma on käyty läpi yhdessä työntekijöiden kanssa, on kiinnitetty huomiota työergonomiaan ja hankittu uusia työvälineitä. On parannettu työterveyshuoltoa”, Roine luettelee.

Yhdistys on myös siirtänyt kirpputorin parempiin oloihin Maunulan asukastaloon. Tavaroita ei enää tarvitse lajitella ulkosalla. Yhdistyksellä on kiikarissa tontti uutta eläinkeskusta varten, mutta Roineen mukaan asian valmistelu on vielä kesken.

Hän arvelee, että lähestyvä vuosikokous on kiihdyttänyt keskustelua. Yhdistyksen puheenjohtajaehdokkaana on muun muassa vihreiden valtuutettu Jarmo Nieminen sekä entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Hannele Luukkainen (kok).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat