Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtaosa kaupunkilaisista auttaa kadulle väsähtäneitä

HS:n verkkokyselyyn vastanneet pitivät sammuneiden auttamista nimenomaan ohikulkijoiden tehtävänä.

Kaupunki
 
Tor Wennström / Lehtikuva
Suurin osa HS:n verkkokyselyyn vastanneista sanoi auttavansa kadulle sammuneita.
Suurin osa HS:n verkkokyselyyn vastanneista sanoi auttavansa kadulle sammuneita. Kuva: Tor Wennström / Lehtikuva

Kaupunkilaiset ovat kuin varkain muuttuneet lämminsydämisiksi ja avuliaiksi. Kadulle väsähtäneitä juopuneista pidetään huolta, heidän kuntoaan kysellään ja heille soitetaan apua.

Helsingin Sanomien verkkokyselyssä 68 prosenttia vastaajista, 1 435 ihmistä, kertoi menneensä auttamaan juopuneita. Vastaajista valtaosa oli sitä mieltä, että on nimenomaan ohikulkijan tehtävä auttaa kadulle sammuneita.

Vain neljännes vastaajista arvioi, että sammuneiden auttaminen kuuluu poliisin työsarkaan. Pelastuslaitoksen tehtäväksi auttamisen laski 19 prosenttia vastaajista.

Verkkokyselyyn osallistui 2 118 vastaajaa.

Helsingin diakonissalaitoksen asunnottomien palveluista vastaava johtaja Jukka Hampunen ei ole yllättynyt vastausten sydämellisyydestä. Hän sanoo havainneensa selvän muutoksen ihmisten auttamistahdossa.

”Parin kolmen vuoden aikana erityisesti nuoremmat ihmiset ja nuoret ovat muuttuneet avuliaammiksi kuin ennen. Ehkä tämä liittyy siihen, että suvaitsevaisuus on muutenkin lisääntynyt Helsingissä”, Hampunen sanoo.

Hän sanoo törmänneensä tilanteisiin, joissa pari auttajaa on jo ryhmittynyt maassa makaavan viereen kyselemään vointia.

HS:n verkkokyselyssä monet kertoivat pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta, jos he näkivät erittäin päihtyneen henkilön. Sammuneiden auttamiseen tämä pelko ei silti vaikuttanut.

Juopuneet kiistävät melko usein tarvitsevansa apua, mutta Hampusen mielestä on hyvä arvioida tilanne rauhassa. Jos ihminen nousee sijoiltaan eivätkä jalat oikein kanna, hän voi kaatua pahasti.

”Nämä ovat ihmisiä, joiden kanssa olen tehnyt töitä useita vuosia. Tiedän, että he yleensä tykkäävät siitä, että joku on heistä kiinnostunut”, Hampunen sanoo.

Toisin kuin suurin osa vastaajista, Hampunen kehottaa soittamaan poliisille, jos ohikulkija ei itse osaa arvioida juopuneen kuntoa.

HS:n kyselyssä yli puolet vastaajista kertoi soittaneensa hätäkeskukseen.

”Poliisit ovat hyvin kokeneita arvioimaan juopuneen kuntoa ja sitä, pitääkö ihminen viedä päivystykseen. Monet heistä tunnistavat meidän miehet ja tuovat suoraan kotiin. Turha heitä on putkaan viedä, jos vain kunto on loppunut kesken”, Hampunen sanoo.

Hampunen korostaa, että elintoiminnot kannattaa tarkastaa ja soittaa hätäkeskukseen tarvittaessa.

Kadulle sammuneitten määrässä ei Hampusen mukaan ole kovin suurta muutosta. Lähes 20 vuoden kokemuksella hän luettelee vakiopaikoiksi ratikkapysäkkien penkit ja puistot. Esimerkiksi Tokoinrannan nurmi houkuttelee niitä, jotka ovat juoneet Alkon tuotteita tyhjään vatsaan.

”Ihmiset soittavat herkästi poliisille puiston penkillä nukkujista. Se näky on ikään kuin enemmän maisemahaitta”, Hampunen hymähtää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat