Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viinan salakuljettajalle rantatie Lauttasaareen

Myös Algot Niskalle omistettu laituri on ehdolla uuden alueen nimistöön.

Kaupunki
 
Algot Niska
Algot Niska

Kuuluisalle pirtun salakuljettajalle Algot Niskalle ehdotetaan nimikkoalueita Lauttasaareen. Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee ensi tiistaina Vattuniemen alueelle ehdotettua uutta asemakaavaa.

Suunnittelualuetta Lauttasaaressa rajaavat Pajalahdentie, Meripuistotie, Vattuniemenkatu, Vattuniemenranta ja Vattuniemenkuja.

Kaupunginmuseo ehdottaa, että Lohiapajanlahden rantaan rakennettaisiin yleinen jalankulkuväylä, joka nimettäisiin Algot Niskan kaareksi. Salakuljettaja saisi myös Vattuniemenkujan päähän nimeään kantavan laiturin.

Viipurin poika Algot Niska (1888–1954, myös Algoth Niska ) osti kieltolain aikana pirtua Suomeen muun muassa Virosta ja Saksasta tulleista laivoista, salakuljetti tavaran Suomeen ja myi hyvällä voitolla.

Kieltolaki tuli Suomessa voimaan vuonna 1919. Niska sai puoliksi sattumalta haltuunsa suurehkon viinalastin vähän ennen lain voimaantuloa, kun lastin omistaja halusi päästä siitä eroon.

Niska näki tilaisuutensa tulleen ansionmuodostukseen, myi viinan eteenpäin ja jatkoi samaa toimintaa lain tultua voimaan.

Asiakkaina Algot Niskalla oli muun muassa yhteiskunnan merkkihenkilöitä, hienoston väkeä ja päättäjiä, mikä puhui omasta puolestaan sen ajan kaksinaismoraalista.

Kieltolaki kumottiin vuonna 1932. Tämän jälkeenkin Algot Niska jatkoi salakuljetushommissa, nyt ihmissalakuljettajana.

Saksan kävijä Niska oli nähnyt sikäläiset vainot, ja hän ryhtyi laivaamaan juutalaisia Saksasta Suomeen.

Niska oli myös jalkapalloilija. Hän voitti Suomen mestaruuden kahdesti, Unitaksessa ja Kiffenissä. Hän pelasi myös maajoukkueessa ja Tukholman olympialaisissa vuonna 1912.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat