Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosikymmeniä kateissa ollut kirja palautettiin Kallion kirjastoon – palauttaja välttyi lähes 3 000 euron myöhästymismaksulta

Yli 40 vuotta myöhästynyt lainakirja kertoo oululaisesta elämänpiiristä.

Kaupunki
 
Sami Andersson / Kallion kirjasto
Sara Wacklinin teos palautui Kallion kirjastoon.
Sara Wacklinin teos palautui Kallion kirjastoon. Kuva: Sami Andersson / Kallion kirjasto

Yli 40 vuotta lainassa ollut kirja palautui Kallion kirjastoon perjantaina. Kirjastossa palautusta tervehdittiin ilolla, koska teos oli ennätetty jo poistaa rekisteristä.

”Se oli hauska ja yllättävä tapaus. Oikea perjantaipäivän piristys”, hymyilee perjantaina työskennellyt kirjastovirkailija Sami Andersson.

Nimettömäksi jäänyt palauttaja oli jopa kysellyt, pitäisikö kirjasta maksaa myöhästymismaksua. Normaalilla 20 sentin päivätaksalla lasku olisi ollut 2 987, 60 euroa.

”Ihmiset ovat niin tunnollisia, mutta ei, poistokirjoista ei tarvitse maksaa myöhästymismaksua”, Andersson lohduttaa.

Sara Wacklinin teos Sata muistelmaa Pohjanmaalta oli ilmeisesti löytynyt kuolinpesän irtaimistosta. Teoksen laina-aika päättyi 11. huhtikuuta vuonna 1975.

Epäselväksi jää, mistä sivukirjastosta teos oli alun perin lainattu, koska sen leimoissa lukee vain Helsingin kaupunginkirjasto.

Liki 41 vuoden myöhästyminen ei kuitenkaan ole Helsingin kaupunginkirjastossa ennätysluokkaa. Viime vuonna Kirjasto 10:een palautettiin 80 vuotta sitten lainattu jokamiehen kemian opas Hvardagskemi.

Wacklin (1760–1846) oli itseoppinut opettaja, joka perusti tyttökoulut sekä Ouluun että Turkuun. Kansallisbibliografian tietojen mukaan hän matkusti 45-vuotiaana Sorbonnen yliopistoon suorittamaan ensimmäisenä suomalaisnaisena opettajatartutkinnon.

Toisin kuin 1800-luvun alussa oli tapana, Wacklinin kouluissa tytöille opetettiin teoreettisia aineita: laskentoa, maantiedettä ja historiaa.

Hän oli myös hyvin kiinnostunut historiallisista tarinoista. Muutettuaan 1840-luvulla Tukholmaan hän kokosi oululaisesta elämänpiiristä muistelmateoksen, josta tuli hyvin suosittu. Sata muistelmaa Pohjanmaalta on suomennettu neljään kertaan, viimeksi vuonna 1995.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat