Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kesämajojen ja siirtola­puutarhamökkien hintahaarukka valtava

Lautamökki Kivinokasta irtoaa 20 000 eurolla, Talin siirtolamökistä pitää maksaa 115 000.

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Helsingin Talin siirtolapuutarha-alueen mökkien ulkonäkö vaihtelee eri rakennusvuosikymmenten mukaan.
Helsingin Talin siirtolapuutarha-alueen mökkien ulkonäkö vaihtelee eri rakennusvuosikymmenten mukaan. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Kauppa käy ilmoitustauluilla

 Helsingissä on noin 1 600 kesämajaa ja noin 2 000 siirtolapuutarhamökkiä.

 Siirtolapuutarhoissa pakettiin kuuluu oma, yleensä pensasaidalla rajattu maapalsta, kesämajoissa ei. Kesämajojen kaupoissa omistajaa vaihtaa vuokraoikeus.

 Sekä kesämajojen että siirtolapuutarhamökkien myynti tapahtuu yleensä oman verkoston sisällä. Yleensä pieni lappu ilmoitustaululla riittää.

Maaliskuu ei ole parasta vapaa-ajan asuntojen myyntiaikaa, mutta Helsingin valtava hintahaarukka tulee näkyviin viikonvaihteessa kaupatuista runsaasta kymmenestä kohteesta.

Vanhoista lautarakenteisista kesämajoista pyydetään nyt yli 20 000 euroa. Uudehkosta siirtolapuutarhamökistä voi joutua maksamaan jopa 147 000 euroa.

Vanhoja siirtolapuutarhamökkejä voi saada 50 000–60 000 eurolla kunnosta riippuen.

Espoon Niipperissä 60 000 euron arvoiset siirtolapuutarhamökit eivät ole käyneet kaupaksi, vaikka hintaan kuuluu tontti.

Helsingissä kaupankäynti on niin kiivasta, että ostettuja ilmoituksia ei juuri tarvita. Valtaosa kesämajoista ja siirtolapuutarhamökeistä vaihtaa omistajaa alueellisten yhdistysten sisällä tai sukulaisten kesken.

”Yleensä kiinteistönvälittäjää käyttävät perikunnat tai iäkkäät ihmiset, jotka eivät jaksa itse osallistua myyntiin”, OP-Kiinteistökeskuksen välittäjä Anne Koivisto luonnehtii.

Kaksi keskeisintä verkkokauppapaikkaa Oikotie ja Tori.fi tarjosivat viikonloppuna kesämajoja sekä Kivinokassa että Lauttasaaressa. Niiden hintahaarukka on 21 000–24 000 euroa.

Kesämajat ovat kevytrakenteisia mökkejä, joiden piha-aluetta ei voi rajata.

Tämä kohtuullistaa hintapyyntöjä. Majat ovat kaupungin maalla.

Mökkien aatelisia ovat 1990-luvulla tai sitä myöhemmin rakennetut siirtolapuutarhamökit, joissa eristykset ovat kunnossa, neliömetrejä on tuplaten vanhoihin mökkeihin verrattuna ja varusteluun voi kuulua jopa sauna.

Talin siirtolapuutarhan kolmesta uudehkosta mökistä pyydetään 105 000, 115 000 ja 147 000 euroa. Korkein hintapyyntö on vuonna 2014 valmistuneesta 35-neliöisestä mökistä.

Vanha siirtolapuutarhamökki maksaisi Talissa 65 000 euroa ja Kumpulan siirtolapuutarhassa 55 000 euroa.

Talin siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Nevalainen katsoo, että pyydetyt hinnat heijastavat ihmisten toiveita ja alueen sijaintia.

”Tali on paikka, jonne ihmiset haluavat. Tänne on helppo tulla, bussipysäkki sijaitsee portin vieressä”, Nevalainen listaa.

Talissa on vielä siirtolapuutarhan perustamisvuonna 1936 rakennettuja mökkejä. Mökkien koko ja hintapyynnöt ovat paisuneet peruskorjausten ja laajennusten jälkeen. Selvä hyppäys koossa tapahtui 1990-luvulla, kun kaupunki hyväksyi tyyppipiirustukset uusiin mökkeihin.

Pääkaupungin lomailutyylien erikoisinta herkkua edustaa silti huvila saaressa Helsingin edustalla. Syvännesaari Marjaniemessä maksaisi mansardikattoisine huviloineen 490 000 euroa. Edellisen kerran tämä saari vaihtoi omistajaa vuonna 1926.

Jukka Gröndahl / HS
Tali on yksi Helsingin siirtolapuutarhaalueista.
Tali on yksi Helsingin siirtolapuutarhaalueista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat