Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannabista kasvatettiin jopa navetassa – Itä-Uudenmaan poliisi löysi viime vuonna yli tuhat kannabiskasvia

Kaupunki
 
Itä-Uudenmaan poliisilaitos
Viime kesäkuussa kerrostaloasunnosta Vantaalla löytynyt kannabiskasvattamo.
Viime kesäkuussa kerrostaloasunnosta Vantaalla löytynyt kannabiskasvattamo. Kuva: Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Itä-Uudenmaan poliisin kenttävalvontaryhmän paljastamien kannabiskasvattamojen määrä lisääntyi viime vuonna selvästi vuoteen 2014 verrattuna. Komisario Kai Vepsäläinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että niin löytyneiden kasvien kuin kasvattamojenkin määrä on suurin piirtein tuplaantunut.

Viljelmälöytöjen lisääntymiseen on Vepsäläisen mukaan vaikuttanut oleellisesti se, että Itä-Uudenmaan poliisi organisoi toimintaansa uusiksi keväällä 2014. Vantaalta ja Järvenpäästä käsin toimivan kenttävalvontaryhmän painopiste on niin sanotuissa katutason rikollisissa.

Pääosa kenttävalvonnan paljastamista rikoksista on huumausainerikoksia. Kannabiskasvattamoja tulee Vepsäläisen mukaan vastaan useita viikossa.

”Viime vuonna löydetyistä kasvattamoista isoimmassa oli vajaat sata kasvia”, Vepsäläinen kertoo.

Kyseinen viljelmä löytyi käytöstä poistetusta navetasta.

Useimmiten kannabista viljellään kerrostaloasunnossa. Joskus huoneistossa ei asuta lainkaan, vaan se toimii pelkästään kasvihuoneena.

Vepsäläisen havaintojen mukaan kannabiksen kasvattajat panostavat jatkuvasti enemmän laitteistoihinsa.

”Vastaan tulee hyvinkin monimutkaisia vesikasvattamoja. Niissä voi olla todella merkittävä määrä sähkölaitteita, jotka sitten hurisevat ja pörisevät asunnossa”, Vepsäläinen kuvailee.

Poliisin kohtaamat sähkökytkennät ovat olleet monesti ammattitaidottomasti rakennettuja, minkä lisäksi tulipaloriskiä lisäävät myös ylikuormitetut sulakkeet ja pistorasiat. Vesiviljelmät voivat aiheuttaa myös vesivahingon ja sitä myötä ison laskun taloyhtiölle.

Poliisi pääsee kerrostaloasunnossa olevan huumeviljelmän jäljille usein siten, että joku muu rapun asukas tekee ilmoituksen oudosta hajusta.

”Aika moni tunnistaa kannabiksen hajun”, Vepsäläinen arvioi.

Poliisi ei rynnistä yhden vihjeen jälkeen samantien tekemään kotietsintää, vaan sille etsitään perusteita useammasta suunnasta. Oma osansa voi olla esimerkiksi huumekoiralla, joka käy nuuskimassa, mistä asunnosta huumehajuja leijailee.

Pääosa kannabiksen kotikasvattajista on Vepsäläisen mukaan 20–30-vuotiaita nuoria aikuisia, jotka hoitavat myös mahdollisen jakelun itse.

”On myös ollut juttuja, joissa kasvattajat ovat olleet yli viisikymppisiä.”

Vepsäläinen kertoo, että lähtökohtaisesti kaikki kiinnijääneet väittävät kasvattavansa kannabista vain omaan käyttöönsä, vaikka viljelmässä olisi ollut parikymmentäkin kasvia.

Itä-Uudenmaan poliisin kenttävalvontaryhmä teki viime vuonna 156 kotietsintää ja 48 paikanetsintää. Viimeksi mainitut ovat esimerkiksi ajoneuvoon tai johonkin muuhun asumattomaan tilaan tehtyjä etsintöjä.

Kenttävalvontaryhmä takavarikoi vuonna 2015 kaikkiaan 1 133 kannabiskasvia erikokoisilta viljelmiltä.

Suomalaisen oikeuskäytännön mukaan yhdestä kannabiskasvista saatavan marihuanan laskennallinen määrä on 25 grammaa, mutta tämä lienee vahvasti alakanttiin. Poliisin selvitysten mukaan yhdestä kasvista voi saada jopa sata grammaa valmista marihuanaa.

Takavarikkoon päätyneistä kannabiskasveista olisi siis saanut laskentakaavasta riippuen 28–100 kiloa marihuanaa.

Kenttävalvontaryhmän tekemissä takavarikoissa poliisin haltuun päätyi myös muun muassa amfetamiinia, ekstaasia ja Subutex-tabletteja sekä pieniä määriä kokaiinia, heroiinia ja huumaavia sieniä.

Kannabiksen ja muiden huumeiden katukauppahinta olisi poliisin arvion mukaan ollut 1,7–2,2 miljoonaa euroa.

Viime heinäkuussa kerrostaloasunnosta Vantaalla löytynyt kannabisviljelmä.
Viime heinäkuussa kerrostaloasunnosta Vantaalla löytynyt kannabisviljelmä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat