Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölöläisten pelastamassa kylätalossa on nyt Suomen suurin lasimaalaus – ”Sitä ei pysty rikkomaan kuin moukarilla”

Riitta Nelimarkan teos on pienen yksiön kokoinen ja peittää koko ulkoseinän

Kaupunki
 
BETA NEON OY
Riitta Nelimarkan teosta asennettiin Hietarannan paviljonkirakennukseen seinään helmikuussa.
Riitta Nelimarkan teosta asennettiin Hietarannan paviljonkirakennukseen seinään helmikuussa. Kuva: BETA NEON OY

Etu-Töölö

Hietaniemen uimarannan vanha kahvilarakennuksen seinä sai valtavan lasiteoksen ulkoseinään. Taiteilija Riitta Nelimarkka on tehnyt Hietarannan paviljonkirakennukseen kolmiosaisen taideteoksen lasista.

Teos on valmistettu iskunkestävästä materiaalista, lupaa Töölön kylätalon ystävät ry:n hallituksen jäsen, arkkitehti Heikki Kukkonen.

”Sen särkeminen on hyvin vaikeaa, ei ehkä mahdotonta jos on moukari mukana. Tämä on ilkivalta-altista aluetta.”

Myös mahdollisia graffiteja on ajateltu teoksen suunnittelussa, Kukkonen kertoo.

”Tässä on vähän mietitty, että jos antaisimme merenpuoleisen seinän olla graffitien peitossa, peittäisimme vain rumimmat”, Kukkonen miettii. ”Graffiti on taidetta, parhaimmat ovat mitä hienointa taidetta. Kansalaisjärjestöllä on varaa olla vallankumouksellinen”, Kukkonen nauraa.

Hän epäilee, että graffitiseinä saattaisi osaltaan säästää Nelimarkan työn maalilta. ”Kyllähän se porukka arvostaa ammattilaista. Hänen taiteensa on kuitenkin etäistä sukua graffiteille. Lisäksi taideteoksen pinta on helppo pestä pois painepesurilla.”

Nelimarkan teos on Kukkosen arvion mukaan Suomen suurin lasimaalaus. Teos peittää koko seinän. Se on 12,5 metriä leveä ja 2,5 metriä korkea. ”Se on pienen yksiön kokoinen. Se on iso ja painaa monta sataa kiloa.” Teos on valaistu ja sen valot syttyvät illalla ja palavat aamuun asti.

Nelimarkka on tehnyt teoksena Töölön kylätalon seinään ilmaiseksi. Töölön kylätalon ystävät ry:n tehtäväksi jäi maksaa teoksen tekokustannukset. Siihen kerätään rahaa vasta nyt.

”Tämä on kallis valmistustekniikka. Se maksaa lähes 30 000 euroa, tonnin neliö. Nyt yritämme hankkia ne rahat jälkikäteen. ”

Töölön kylätalon peruskorjaus valmistui vuodenvaihteessa. Alun perin purkutuomion saaneessa rakennuksessa on nyt 12 vuokrattua työhuonetta ja lisäksi tiloja tapahtumien järjestämiseen.

Rakennus kunnostettiin kansalaisten toimesta, osittain lahjoitusten ja vapaaehtoistyön voimin. Helsingin kaupunki ei ollut valmis kunnostamaan sitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat