Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapakulttuuri on vapautunut, kertoo tutkija

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Akseli Valmunen / HS
Jere Helenius tervehtii bussinkuljettajaa aina. ”Olen kai oppinut sen kotona.”
Jere Helenius tervehtii bussinkuljettajaa aina. ”Olen kai oppinut sen kotona.” Kuva: Akseli Valmunen / HS

Kuuluuko hyviin käytöstapoihin tervehtiä muita, ja jos, niin miten?

Helsingin Sanomien selvitys osoitti maanantaina, että Helsingissä vain harva tervehtii bussikuskia astuessaan kyytiin. HS:n testissä vain 36 matkustajaa yli 250:sta tervehti kuljettajaa ääneen. Onko kyseessä vain pääkaupunkiseudun ilmiö?

Ei, sanoo kulttuurihistorian tutkija Annakaisa Suominen Turun yliopistosta ja epäilee, että tilanne on sama Turussa, missä hän asuu.

”Busseissa on automaattiset maksulaitteet, joten kuljettajan ja matkustajan välille ei välttämättä edes synny kontaktia”, tutkija kertoo.

Suomisen mukaan ihmiset voivat ilmaista käytöstavoillaan myös omia yksilöllisiä arvojaan. Jos bussinkuljettaja on esimerkiksi maahanmuuttaja, matkustaja saattaa tervehdyksellään ilmaista myönteistä suhtautumistaan maahanmuuttoon ylipäätään.

Tervehtiminen saattaa alitajuisesti liittyä myös asuinalueen yhteishenkeen: ”Meillä täällä Käpylässä on kotoisaa ja täällä tervehditään bussinkuljettajia.”

Mikä sitten kuuluu nykyään hyvään tapakulttuuriin?

Suomisen mukaan suomalaisten tapakulttuuri on vapautunut – ja se on ihan hyvä asia.

Ennen etiketin hallitsemisella haluttiin viestittää sitä, että ihminen kuuluu tiettyyn sivistyneeseen yläluokkaan. Nykyisin jokainen voi ottaa toiset ihmiset huomioon siten kuin tilanteeseen sopii ja itsestä tuntuu luontevalta. Rento ystävällisyys on tullut muodollisen kohteliaisuuden rinnalle.

”Enää ei haluta alleviivata eroja esimerkiksi eri sukupuolten ja sukupolvien välillä. Ei ole niin väliä sillä, kumpi esimerkiksi tervehtii ensin tai kenen kuuluu avata ovi toiselle. Tilalle on tullut tasa-arvo ja toisen kunnioittaminen puolin ja toisin”, Suominen sanoo.

Kaikkea eivät suomalaisetkaan silti sulata. Esimerkiksi ministereiden nyrkkitervehdys viime viikon tiedotustilaisuudessa koettiin ylimieliseksi miesten rehentelyksi.

Uudenlaiset käsitervehdykset, ylävitoset ja nyrkkitervehdykset ovat valtaamassa alaa perinteiseltä kättelyltä.

”Alun perin kyse on jengitervehdyksistä, joiden tarkoituksena on ollut erottautua valtaväestöstä. Ne ovat levinneet muun muassa urheilijoiden keskuudessa”, Suominen toteaa. Pääministerin, oikeusministerin ja valtiovarainministerin tekemänä se oli kuitenkin liikaa, varsinkin kun kyseessä oli hallituksen tiedotustilaisuus.

Suomalaiset ovat Suomisen mukaan innoikkaita kättelijöitä. ”Käsi on neutraali ruumiinosa, se rikkoo fyysisen koskemattomuuden, mutta tietyn välimatkan päästä.”

Nykyisin kättely koetaan joskus jopa etäännyttävänä. Nuoret ovat ryhtyneet kättelyn sijasta halaamaan. Halaaminen on Suomisen mukaan yleistynyt myös vanhempien sukupolvien ja kaiken ikäisten miesten keskuudessa silloin, kun ihmiset tuntevat toisensa entuudestaan.

Poskisuukkojakin Suomessa harjoiteltiin ahkerasti varsinkin, kun Suomi liittyi EU:hun. Pusut eivät kuitenkaan lyöneet Suomessa läpi. ”Tapoja on liian monia, aina tuntuu olevan epäselvää, montako kertaa pitäisi suukottaa”, Suominen perustelee.

Suomalaiset pärjäävät Suomisen mukaan käytökseltään kansainvälisessä vertailussa varsin kohtuullisesti.

”Ei muissakaan maissa välttämättä tervehditä julkisissa liikennevälineissä.”

Arkikokemus saattaa olla sellainen, että suomalaiset ovat jurottajia. Tutkija muistuttaa, että kyllä suomalaisetkin usein kohtaamistilanteissa katsovat silmiin, vaikka eivät sanoisi mitään. Naapurustossakin usein tervehditään, vaikka tuttavuutta ei haluttaisi syventää sen enempää.

Tervehtimistä kannattaisi kuitenkin Suomisen mukaan miettiä uudelta kannalta. Se on tutkijan mukaan ”näkymätöntä liimaa, joka yhdistää ihmisiä hyvällä tavalla”.

”Tervehtiessään toista ihminen haluaa tunnistautua. Hän haluaa ilmaista, että me olemme tuttuja vaikkakin vain yhden bussi- tai hissimatkan ajan”, Suominen sanoo. Se lisää yhteisöllisyyttä ja positiivisuutta.

Tervehtiminen viestittää myös turvallisuutta: En lähesty sinua katalin aikein, en aio vahingoittaa sinua.

Kun kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä kohtaa esimerkiksi ladulla tai lenkkipolulla, tervehtimättä jättäminen voidaan kokea jopa uhkaavana. Sen sijaan niinkin pieni asia kuin toisten tervehtiminen hississä lisää yhteisöllisyyden tunnetta.

Millaisia käytöstapoja noudatat? Vastaa HS:n kyselyyn.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat