Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa lastenlaulussakin kehotetaan tervehtimään bussinkuljettajaa – laulajana Pelle Miljoona

Helsingin Sanomien testissä esiin noussut tervehtimättömyys on inspiroinut myös lastenlaulujen tekijöitä.

Kaupunki
 

”Sano bussikuskille moro”, kannustetaan Hääppöset-yhtyeen viime marraskuussa julkaistun albumin lastenlaulussa. Kappaleessa vierailevana tähtenä oleva Pelle Miljoona myös ihmettelee laulaen, miksi monet katselevat tervehtimisen sijasta poispäin ja lymyilevät.

Helsingin Sanomien maanantaina julkaistusta selvityksestä ilmenee, että hämmästelyyn ja pohdiskeluun on aihetta. HS:n testissä vain 36 matkustajaa yli 250:sta tervehti kuljettajaa ääneen.

Hääppöset-yhtyeen jäsen ja Sano bussikuskille moro -kappaleen sanoittaja Johanna Viksten on harrastanut samanlaista seurantaa bussimatkoillaan ja muissa tilanteissa, joissa tuntemattomat ihmiset kohtaavat toisiaan.

Vikstenin keskeinen havainto on se, että moni tuntuu mieluummin käyttävän runsaasti energiaa tervehtimisen välttämiseen kuin tervehtimiseen. Viksten huomaa joskus itsekin analysoivansa tilannetta turhanpäiten, vaikka spontaani ”hei” riittäisi.

”Ehkä me suomalaiset ehdimme miettimään ensin 150 kertaa, ’mitä tuokin ajattelee minusta’”, Viksten pohtii.

Yhtyeensä kanssa ympäri Suomea kiertänyt Viksten kertoo, että pienemmillä paikkakunnilla saatetaan moikkailla ja esimerkiksi auttaa tuntemattomia helpommin kuin isoissa kaupungeissa.

”Lappeenrannassa kiitoksia huikataan poisjäädessäkin”, sanoo Oulun ja Lappeenrannan kautta Helsinkiin muuttanut Viksten.

”Alueissa on eroa, mutta sekään ei pidä paikkaansa, että kaikki helsinkiläiset olisivat kylmiä ohi katsojia”, hän jatkaa.

Viksten myös korostaa, ettei tervehtiminen tee kenestäkään toista parempaa. Hyvän mielen se voi tosin antaa kaikille asianosaisille.

Sano bussikuskille moro -kappaleessa kertojana ja opastusten antajana on koira. Vikstenin mielestä ihmiset voisivatkin ottaa välittömän tervehtimisen suhteen oppia nelijalkaisista ystävistämme.

”Eihän tässä mitään robotteja olla, vaan kohteliaita nisäkkäitä”, laulussakin muistutetaan.

Sekä Helsingin Sanomien haastattelemat bussinkuljettajat että Viksten ovat kuitenkin tyytyväisiä siitä, että tuntemattomien tervehtiminen vaikuttaisi olevan nuorille luontevampaa kuin monille aikuisille.

Ehkäpä seinien tuijottelu ja tervehtimisen välttely onkin muuttumassa vähitellen katoavaksi kansanperinteeksi.

”Toivoa on”, Viksten arvioi.

Katso Youtube-video Hääppöset-yhtyeen ja Pelle Miljoonan lastenlaulusta Sano bussikuskille moro:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat