Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon Suurpellossa katsotaan nyt eteenpäin – kaupunginosan aktiivit hautasivat Nokia-haaveet

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Eira Mononen (vas.), Pekka Kinnunen, Marja Korpimäki, Erkki Castrén ja Anita Järvisalo ovat aktiivisia suurpeltolaisia.
Eira Mononen (vas.), Pekka Kinnunen, Marja Korpimäki, Erkki Castrén ja Anita Järvisalo ovat aktiivisia suurpeltolaisia. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Suurpelto valmistuu aikaisintaan 2025

 Suurpellon maarakentaminen alkoi 2007 ja asuinrakentaminen 2009.

 Nyt Suurpellossa on 3 000 asukasta.

 Valmistuessaan arviolta noin vuosina 2025–2030 Suurpellossa asuu 15 000 espoolaista.

 Alueen rakentamista ovat ohjanneet ekologisuuden, perhekeskeisyyden, oppimisen ja kansainvälisyyden teemat.

 Suurpellon pinta-ala on 325 hehtaaria. Noin 90 hehtaaria on kaavoitettu puistoiksi ja viheralueeksi.

 Alun perin Suurpeltoon piti sijoittua huippuosaamisen yrityspuistoja. Ajatuksesta on luovuttu.

 Kehä II:n tuntumaan rakennetaan kaupan ja palvelujen keskus. Sen on määrä valmistua 2017.

Suurpelto

Keväällä puhkeaa Suurpellon mullasta 8 000 narsissia kukkaan. Sipulit on kaivettu maahan viime vuonna, ja samaan multaan on haudattu vanhentuneet odotukset, lupaukset ja toiveet.

”Me nähdään sielumme silmin, kuinka tuossa kulkee se bulevardi. Sitten se joki virtaa tuosta”, Pekka Kinnunen maalailee Suurpellon kolmiofasadisessa infopaviljongissa.

Suurpelto-seuran varapuheenjohtaja puhuu espoolaisen kotikaupunginosansa tulevaisuudesta. Sitä ulkopuoliset eivät välttämättä näe samanlaisena.

Yleistä mielikuvaa Suurpellosta värittänee pettymys. Nousukauden ja Nokian maailmanlaajuisen menestyksen varaan rakentunut unelma huipputeknologisesta, elämän mittaisen oppimisen ja kestävän kehityksen kaupunginosasta surkastui Nokia-unen loppumisen ja laman myötä torsoksi suunnitellusta.

Hienot Opinmäki, kansainvälinen koulu ja vapaa-ajankeskus sekä päiväkoti rakennettiin, mutta yrityspuistot jäivät toteutumatta. Tämä ei kuitenkaan ole Suurpelto-seuran aktiivien mielessä päällimmäisenä.

”Epäonnistumisien sijasta nyt pitää painottaa niitä asioita, jotka ovat sujuneet hyvin. On pyrittävä eroon surkuttelusta”, Anita Järvisalo julistaa.

Hän muutti Suurpeltoon neljä vuotta sitten keväällä. Silloin Nokia-uni oli jo päättynyt. Järvisalon houkuttelivat uuteen kaupunginosaan muut asiat.

”Kun päätin muuttaa, Nokia-haaveet oli jo haudattu. Ekologiset ja yhteisölliset painotukset vetivät tänne”, hän sanoo.

Suurpelto tunnetaan muun muassa modernista imujätejärjestelmästään. Jätteet syötetään taloyhtiöiden pihoilla sijaitseviin syöttöaukkoihin, josta ne kuljetetaan terminaaliin.

Autot noutavat jätteet terminaalista ”keskitetysti ja ihmisiä häiritsemättä”, kuten infopaviljongista saatavilla olevasta kotiseutuoppaasta voi lukea.

Ekologisuutta on haettu myös maalämmöstä ja yhteiskäytössä olevasta, edullisesti vuokrattavasta sähköautosta.

Luonto on lähellä. Asuinalueen laidalta alkaa Espoon Keskuspuisto. Etelä-Espoon ainoalta avosuolta, Lillträskistä lorisee Suurpellon poikki Pekka Kinnusen mainitsema ”joki”– Lukupuro. Se on Henttaanpuron siirretty uoma.

Entisajan puurakennuskulttuuria voi ihailla viereisessä Lillhemtissa, missä sijaitsee muun muassa Punaiseksi tuvaksi ristitty Lillhemtin vanhan kartanon päärakennus.

Viisastenpolkua pitkin tullaan vuokrattavien viljelylavojen äärelle. Suurpeltolaiset rakensivat ne osana kylähengen nostatusta vuonna 2012.

”Täällä asuu sen henkisiä ihmisiä, jotka haluavat viljellä”, Martta-aktiivi ja viljelylavavastaava Marja Korpimäki toteaa.

Anita Järvisalo kertoo, kuinka eräällä työmaalla oli lautakasa. Asukkaat saivat vuosi sitten ajatuksen rakentaa niistä pöytiä ja penkkejä. Udeltuaan lautakasan kohtalosta ja kyseltyään, voisivatko asukkaat saada laudat, rakennusmiesten vastaus yllätti: ”Me voidaan rakentaa ne!”

Suurpeltolaiset kertovat saaneensa eri hankkeisiinsa valtavasti apua. Ja se, mitä seuraavaksi kuulemme, saattaa yllättää. Pekka Kinnunen nimittäin kehuu Espoon teknisen toimen virkamiehiä.

”En ole missään nähnyt näin paljon vuorovaikutusta. Asukasiltoja oli heti alusta saakka.”

Vuorovaikutusta on myös asukkaiden välillä.

”Asumistani alueista tämä on ensimmäinen, jossa jutellaan naapurille”, Jani Verho kehuu.

Mihin se perustuu?

”Mun rapussa se perustuu siihen, että mä sanon kaikille päivää”, Pekka Kinnunen tiedottaa.

Yhteisyyden tunto syntyy usein, kun ihmiset muuttavat uuteen taloon tai uudelle alueelle yhtäaikaa. Ensimmäisen aallon jälkeen yhteisöllisyys pikku hiljaa hiipuu, mutta Verhon mukaan ei Suurpellossa. Väki on osin jo ehtinyt vaihtua, mutta tervehtiminen on pysynyt.

”Uudet asukkaat ovat ajatelleet, että ahaa, tämä on täällä toimintatapa”, Verho arvelee.

Infopaviljongin tuntumassa, Viisastenpolun alkupäässä, Lukutorilla on HSY:n jätteidenkeruupiste kartongille, lasille, pienmetallille ja vaatteille.

Kaikki eivät ole viisaita: jätesäiliöiden väliin on hylätty superlonipatjoja, suurmetalliromua ja rikkinäinen pölynimuri.

Pikkupojat hyppelehtivät jätesäiliöiden katoilla, vaikka lähellä olisi Suomen ensimmäinen Angry Birds -puistokin.

”Erkki vetää meidän koirakävelyitä”, Suurpelto-seuran puheenjohtaja Eira Mononen mainostaa.

Hän tarkoittaa Erkki Castrénia, joka Milli-koiransa kanssa on tuttu näky kiertämässä Suurpeltoa, jossa koiria on kuulemma runsaasti.

”Suurpelto on ihanteellinen ympäristö olla koiran kanssa”, Erkki Castrén kehuu.

”Minä olen ajatellut ihan samaa, mutta ilman koiraa”, Pekka Kinnunen veistelee.

Suurpelto-seurassa on 60 jäsentä. Talkoita ja tapahtumia on kuulemma paljon, esimerkkeinä Talvikirmaus ja Kukkiva suurpelto. Niidenkin kautta pyritään nostattamaan kylähenkeä.

Jos ei tämä riitä, annetaan luettavaksi kotiseutuopas: Henttaa–Suurpelto–Lillhemt – Muuttuva kotiseutu. Siihen on koottu tietoa asuinalueen historiasta ja nykypäivästä.

Suurpellossa on 3 000 asukasta. Taloja nousee ahkeraan tahtiin: omistus-, vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. Valmiissa Suurpellossa asukkaita on 15 000.

Suurpeltolaisten elintarvikehuolto on pellonlaidassa seisovan, Suomenlinnasta kierrätetyn parakki-Siwan varassa. Vuodeksi 2017 on kuitenkin jo luvassa Kehä II:n viereen nouseva kauppakeskus.

”En tiennyt”, tokaisee Ilkka Nisula kauppakeskuksesta.

Hän ja Hanna Kuha ovat asuneet Suurpellossa vasta neljä kuukautta. Henttaan puistokadulla seisoskeleva pariskunta toivoo lisää kauppaliikkeitä.

Pariskunta lähtee aamuisin töihin Helsingin keskustaan. Kotiin tullaan vasta illalla.

”Käytännössä me ollaan täällä [Suurpellossa] aika vähän. Ei olla käyty edes tuolla kävelemässä”, Hanna Kuha sanoo ja viittoilee Lukupuron ja puiston suuntaan.

Pysäkille kaartaa bussilinjan 107 auto. Se vie Kamppiin. Länsimetron aloittaessa elokuussa vaihtopysäkkinä on Matinkylä.

Jukka Gröndahl / HS
Hanna Kuha ja Ilkka Nisula kaipaisivat tiheämpiä bussivuoroja. Molemmat käyvät Suurpellosta töissä Helsingin keskustassa.
Hanna Kuha ja Ilkka Nisula kaipaisivat tiheämpiä bussivuoroja. Molemmat käyvät Suurpellosta töissä Helsingin keskustassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat