Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muut ihmiset eivät ole sinun elämäsi statisteja – eikä kuljettaja osa bussin moottoria

Alkeellisetkin käytöstavat katoavat hisseihin ja arkipäivän mustiin aukkoihin, kirjoittaa HS:n Päivi Paulavaara.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Vanhempi pitää kiinni vieressään ujostelevan kaksivuotiaan kädestä ja kysyy, ”miten sanotaan?”. ”Kiitot”, sanoo lapsi, vaikka suu ei vielä kaikkiin äänteisiin taivukaan.

Tätä toistellaan ensimmäisinä elinvuosina uudelleen ja uudelleen, ja ilahduttavan nopeasti taito menee selkäytimeen.

Joskus myös ääneen tervehtimisen rohkaisemiseen käydään samanlainen tanssi: sanotaanpas nyt reippaasti moi.

Moikkauksen opettamisessa lapsille ei tarvitse lähteä aivan alusta, sillä vauvasta asti lapset ilmaisevat eri tavoin huomanneensa toisen ihmisen. Sitä vilkutetaan ja hihkutaan ennen kuin sanoista on tietojakaan.

Ihminen osaa elämänsä ensi kuukausista asti kertoa toiselle ihmiselle, että olen huomannut sinut, hei vaan. Siitähän tervehtimisessä on kyse.

Mihin nämä alkeelliset käytöstavat katoavat monelta, kun ikää karttuu?

HS kertoi maanantaina, että esimerkiksi pääkaupunkiseudun liikenteessä vain harva tervehtii kuljettajaa. Kuljettaja ei ole osa bussin moottoria, vaan ihminen, joka työkseen ajaa bussia, huomaa pysäkillä kyytiin tulevat ihmiset, avaa heille oven, odottaa että nämä pääsevät kyytiin, sulkee oven, jatkaa matkaa.

Jos kuljettaja ei huomaa sinua, jäät pysäkille tai pahimmassa tapauksessa oven väliin.

Kyytiin astuvat ihmiset ovat lukulaitteen kohdalla noin metrin päässä kuljettajasta, mutta moni matkustaja ei käännä kuljettajan suuntaan edes katsettaan.

Mutta eivät kuljettajakaan aina katso matkustajiin päin tai tervehdi heitä.

Välillä tuntuu, että kaupunkilaiset ovat rutiineissaan kuin teflonmuurahaisia. Jokainen kulkee rutiininomaisesti omaa polkuaan ja varoo visusti, ettei katse tai tunne tartu mihinkään, varsinkaan tuntemattomiin.

Ironista kyllä, samaa kekoahan nuo itsenäiset muurahaiset rakentavat: tätä kaupunkia, tätä arkimaailmaa, tätä elämää.

Kaupungissa on kuitenkin kohtia, johon alkeellisetkin käytöstavat hukkuvat kuin mustaan aukkoon. Yksi niistä on hissi. Muutaman neliömetrin tilassa ollaan varsinkin ruuhka-aikoina todella iholla. Siinä haistaa toisen tuoksun, tupakan, eilisillan juomat, tämän aamun aamiaisen.

Mutta silti: sisään astuva tervehtijä saa monen katseen liimautumaan kattoon ja suun kiinni entistä tiukemmin. Tervehtijä saattaa sitten miettiä yksin mielessään, että mikäköhän vika minussa on, kun eivät vaivaudu vastaamaan. Tai että perkele, tällaisia moukkia.

Hiljaisuus ja nonsaleeraus siitä huolimatta, että näet näitä työpaikan hissin sanattomia ihmisiä useammin kuin vanhempiasi tai hyviä ystäviäsi.

Tervehtimättömyys, elintärkeiden ”kiitos”- ja ”anteeksi”-sanojen unohtaminen on yksinkertaisesti huonoa ja loukkaavaa käytöstä.

Samaan sarjaan menee lapsellinen kiukuttelu työpaikoilla, ohittelu kauppajonossa ja härkämäinen ryysiminen tungoksessa. Kaikki tämä viestittää sitä, että ihminen ei ymmärrä, miten hänen käytöksensä vaikuttaa muihin.

”Mä nyt vain olen tällainen” -mantra ei riitä syyksi toisten jatkuvaan loukkaamiseen. Sellaisesta tulee mieleen, että ihan kuin muut ihmiset olisivat vain statisteja sinun elämässäsi.

Kyllä, ihmisillä on ihan todellisiakin suruja. Kyllä, töissä on kiire. Kyllä, Suomen talvi on pimeä, märkä ja nykymuodossaan lähes tarpeeton. Kyllä, Suomen talous mataa ja pakolaiskriisi mietityttää. Kyllä, lapset valvottavat ja rahat loppuvat.

Mutta sillä, että saa tappia omassa otsassaan edes hieman laskemaan, saattaa hyvinkin saada hyvän kiertämään. Joten haastankin kaikki kaivamaan selkäytimestään edes alkeelliset käytöstavat, huomaamaan ja huomioimaan toiset ihmiset – peloista, ennakkoluuloista, maailman myllerryksestä ja ruuhkavuosista huolimatta.

Uskon edelleen, että kun katsot junassa vastapäätä istuvaa ihmistä silmiin, hän todennäköisemmin hymyilee kuin irvistää.

"Suomessa ei moikata tarpeeksi"
"Suomessa ei moikata tarpeeksi"
Moikkaamisesta tulee hyvä mieli, sanovat HS:n haastattelemat ihmiset. Katso, kuinka Helsingissä moikataan. Toimittaja, kuvaus ja editointi: Joonas Laitinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat