Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko espoolainen liittää tonttinsa Kauniaisiin pienemmän veroprosentin perässä – ei onnistu, virkamies sanoo

Rajalla olevia kiinteistöjä siirtyy kunnasta toiseen. Pala Vihtiä on jo liittynyt Espooseen, pala Sipoota on siirtymässä Vantaalle. Asukkaat ovat perustelleet muutosta palveluiden etäisyydellä.

Kaupunki
 
Leif Rosas
Vantaan rajan tuntumassa asuvien sipoolaisten kotia lähimpänä sijaitsevat palvelut voivat löytyä Vantaan puolelta.
Vantaan rajan tuntumassa asuvien sipoolaisten kotia lähimpänä sijaitsevat palvelut voivat löytyä Vantaan puolelta. Kuva: Leif Rosas

Suuria kuntaliitoksia Helsingin seudulla ei ole nähty, mutta kuntien rajat näyttävät silti muuttuvan pienin nitkahduksin.

Seuraava muutos voi tulla Vantaan ja Sipoon väliseen rajaan. Sipoolaisen pariskunnan toive siitä, että heidän 4 236 neliömetrin kokoinen tonttinsa liitettäisiin Vantaaseen, nytkähti maanantaina askeleen eteenpäin, kun Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi osaltaan anomuksen kuntarajan siirtämisestä.

Lasse ja Eeva Riutamaa ovat asuneet 21 vuotta Sipoossa tontilla, joka on kiinni kuntarajassa Vantaan Nikinmäen kupeessa. Ainoa kulkutie pariskunnan talolle on Vantaan Siikatien kautta, ja kiinteistö on liitetty Vantaan sähkö- ja viemäriverkkoihin.

Riutamaat pistivät kuntarajamuutoksen vireille viime syksynä, kun Sipoon rakennusvalvonta oli viestittänyt, että lisärakentamiselle ei heruisi lupia. Pariskunnalla on neljä perheellistä lasta, joista kaksi on suunnitellut oman talon rakentamista samalle tontille vanhempiensa talon kanssa.

Riutamaiden kotia lähimmät palvelut, kuten terveyskeskus, löytyy Vantaalta. Kotikunnassa Sipoossa vastaavat palvelut ovat 13 kilometrin päästä Nikkilän kuntakeskuksessa.

Neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osastolta kertoo, että yksittäiset kuntalaiset perustelevat anomustaan kuntarajan siirtämisestä yleensä juuri palveluiden saatavuudella ja etäisyyksillä.

”Varmasti ne ovat ne kaksi perustetta, joilla eniten esitetään siirtoa”, Hernesmaa sanoo.

Pienikin kuntarajan rukkaus on osaliitos, jota säätelee kuntarakennelaki. Reilusti Riutamaiden tonttia suurempi pala Sipoota muuttui naapurikunnaksi, kun Lounais-Sipoo liitettiin Helsinkiin vuonna 2009. Liitokset ovat mittakaavaerosta huolimatta rinnastettavissa.

”Prosessi on samankaltainen riippumatta siitä, onko kysymyksessä pieni alue vai suurempi alue. Tietyt lain edellyttämät vaiheet täytyy käydä läpi”, Hernesmaa kertoo.

Suomessa tehtiin valtiovarainministeriön tilaston mukaan vuosina 2004–2015 kaikkiaan 84 osaliitosesitystä. Esityksistä 46 oli asukkaiden tekemiä, ja myös muun muassa kunnat itse sekä maanmittaustoimistot tekivät niitä.

Osaliitostilaston tilastovuosi alkaa heinäkuusta ja päättyy seuraavan vuoden kesäkuun loppuun. Heinäkuusta 2014 vuoden 2015 kesäkuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla tehdyistä seitsemästä osaliitosesityksestä kaksi hyväksyttiin. Kolmena edellisvuonna ei mennyt läpi yhtään anomusta.

Vuodesta 2004 lähtien on hyväksytty kaikkiaan 27 kuntarajan siirtämiseen liittyvää anomusta.

Vaikka osaliitoksia tehdäänkin, kotikunnan muutos onnistuu edelleen huomattavasti helpommin perinteisin keinoin – eli yksinkertaisesti muuttamalla.

Kuntarajan siirtoa haluavan kuntalaisen tai kaupunkilaisen on nimittäin ensin tehtävä asiasta esitys oman kunnan kaupunginhallitukselle, joka puolestaan hankkii kaikkien asianomaisten kunnanvaltuustojen lausunnot. Lopullisesti osaliitoksesta päättää joko valtiovarainministeriö tai valtioneuvosto.

”Pääsääntöisesti kaikista kuntarakennemuutoksista päätetään valtioneuvostossa. Kuitenkin silloin, jos mikään kunta ei vastusta osaliitosta, voidaan muutos hyväksyä myös valtiovarainministeriön päätöksellä”, Hernesmaa kertoo.

Välillä kaikki asianosaiset kunnat vastustavat osaliitosta, mutta liitos toteutuu siitä huolimatta. Näin kävi esimerkiksi viime vuonna, kun Espoon rajalla Vihdissä asuvan perheen tontti liitettiin valtioneuvoston päätöksellä Espooseen.

”Lain mukaan edellytykset muutoksen hyväksymiselle ovat tiukemmat, mikäli toinen kunta vastustaa muutosta. Muutos on helpompi tehdä, jos kunnat ovat yksimielisesti osaliitosesityksen takana.”

Kuntarakennelaki määrää perussävelet, joiden mukaan anomus kuntarajan siirtämisestä joko hyväksytään tai hylätään. Päätöksenteko kysyy Hernesmaan mukaan kuitenkin aina myös tapauskohtaista harkintaa.

Kun kuntarajoja kuitenkin muutetaan kuntalaisten aloitteesta ja pienin nitkauksin, voisiko ihminen alkaa noukkia rusinat kuntien pullasta?

Kun on mukava, omiin mieltymyksiin valitettavan väärällä puolella kuntarajaa sijaitseva tontti, voisiko kuntarajaa siirtämällä hyötyä esimerkiksi rahallisesti?

Voisiko esimerkiksi Kauniaisten rajalla asuva espoolainen perustella osaliitosta sillä, että maksaa mieluummin Kauniaisille 16,5 prosentin kuntaveroa kuin Espooseen 18 prosentin veroa. Säästäisihän siinä esimerkiksi 3 500 euroa tienaava veroissa runsaat 50 euroa kuukaudessa.

”Se ei kyllä ole lainmukainen peruste muuttaa kuntarajoja”, Hernesmaa toteaa.

”Liitos ei varmaankaan veroperusteisesti onnistuisi, vaan pitäisi olla muitakin syitä”, arvelee myös Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Vasta muutaman kuukauden kunnanjohtajan virassa ollut Masar kertoo, ettei tällä hetkellä ole vireillä mitään sellaista, mikä voisi siirtää Espoon ja Kauniaisten välistä rajaa. Hän ei muista kuulleensa aiemminkaan osaliitospyrkimyksistä.

Rajalla voisi kuitenkin teoriassa olla myllerrystä, sillä kaikki tontit eivät välttämättä ole edes yhdessä kaupungissa.

”Ainakin yksi tontti on osittain Espoon puolella, osittain Kauniaisten puolella”, Masar kertoo.

Kauniaisten pinta-alan paisuminen Espoon keskellä ei siis ole realistinen tulevaisuudenkuva. Eikä kaupungilla itselläänkään ole Masarin mukaan tarvetta valloittaa alueita Espoolta.

”Tämä on ihan sopiva koko.”

Kuntajakoa voidaan kuntarakennelain veivata uusiksi muun muassa silloin, jos muutos parantaa alueen asukkaiden palveluja tai elinolosuhteita, alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia tai alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta.

Jo nyt vantaalaisiksi itsensä tuntevat Riutamaat ovat toiveikkaita sen suhteen, että heistä tulee vielä virallisesti vantaalaisia.

”Meillä on aika hyvät perustelut. Jää vielä nähtäväksi, minkälaisia argumentteja Sipoolla on pitää meidät sipoolaisina”, Lasse Riutamaa sanoo.

Riutamaan näkemyksen mukaan kuntarajojen hienosäätöä voisi tehdä nykyistä järkevämmällä ja jouhevammalla tavalla. Hänen mielestään byrokratia on tällaisenaan turhan jäykkää.

Kaisa Rautaheimo / HS
Tero Selvinen asuu Vihdin ja Espoon rajalla Nuuksiossa. Perhe sai tahtonsa läpi viime kesänä, ja tontti siirrettiin Espooseen.
Tero Selvinen asuu Vihdin ja Espoon rajalla Nuuksiossa. Perhe sai tahtonsa läpi viime kesänä, ja tontti siirrettiin Espooseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat