Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rankasti kiusatut Helsingin kaupungin työntekijät kertovat nyt kokemastaan – ”Me tiesimme liikaa”

Kaupungin kiinteistöyhtiössä kiusattiin työntekijöitä vuosia. Kiusatut haluavat saada tekijät vastuuseen.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Pentti Soini kulki vuosia työpaikallaan, kaupungin asuintalojen kaduilla Laajasalossa, edellisen koiransa kanssa, kunnes esimies yllättäen antoi koiran vuoksi varoituksen. ”Se oli rauhoittava tekijä iltaisin. Monet ilkivallanteot estettiin, kun kuljettiin koiran kanssa näillä kulmilla.”
Pentti Soini kulki vuosia työpaikallaan, kaupungin asuintalojen kaduilla Laajasalossa, edellisen koiransa kanssa, kunnes esimies yllättäen antoi koiran vuoksi varoituksen. ”Se oli rauhoittava tekijä iltaisin. Monet ilkivallanteot estettiin, kun kuljettiin koiran kanssa näillä kulmilla.” Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Tästä on kyse

Ruma tapaus Helsingin yhtiössä

 Viisi huoltomiestä joutui jatkuvan kiusaamisen kohteeksi työpaikallaan Helsingin kaupungin huoltoyhtiössä Laajasalon kiinteistöt Oy:ssä vuosina 2005–2011. Kiusaaminen päättyi miesten irtisanouduttua.

  Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) maksamaan korvauksia viidelle entiselle työntekijälleen. Helsingin kaupunki on valittanut päätöksestä.

 Heka on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö, joka omistaa kaupungin vuokra-asunnot ja vastaa niiden huollosta.

  Vastaajina eivät ole kiusauksesta vastuussa olevat esimiehet vaan Helsingin Asunnot Oy.

Laajasalo

Vuosia kestänyt piina ei jätä näitä miehiä vieläkään rauhaan.

Viisi huoltomiestä joutui rajun työpaikkakiusaamisen kohteeksi Helsingin kaupungin kiinteistöyhtiössä vuosina 2005–2011. Kiusatut työntekijät kertovat nyt, miten he yrittivät kaikin keinoin puuttua esimiestensä aggressiiviseen käytökseen.

Kiusaaminen sai vuosien aikana vakavia muotoja. Sydänvaivoista kärsinyttä miestä pakotettiin tehtäviin, joiden päätteeksi hän joutui sairaalahoitoon. Häneltä myös otettiin huoltotöihin tarvittavat avaimet pois, joten hän ei päässyt enää vessaan työajalla, ellei joku asukas päästänyt häntä talojen yleisiin tiloihin.

Helsingin Sanomat uutisoi tapauksesta 28.2.2016.

”Vieläkin se pyörii päässä ihan koko ajan”, puuskahtaa Laajasalon kiinteistöt Oy:n entinen työntekijä ja luottamusmies Pentti Soini. Muut saman kokeneet työntekijät haluavat pysyä nimettöminä, ja yksi miehistä ei halunnut osallistua haastatteluun edes nimettömänä.

Miehet kärsivät työpaikkakiusaamisesta työpaikallaan Laajasalon kiinteistöt Oy:ssä, Helsingin kaupungin huoltoyhtiössä. Yhtiötä ei enää ole, vaan huoltotoimesta Helsingin kaupungin asuintaloissa vastaa Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka).

Lopulta miehet irtisanoutuivat, sillä työpaikan ongelmat eivät jättäneet rauhaan vapaa-ajallakaan.

”Se pyöri mielessä koko ajan. Kotiinlähtökään ei helpottanut – sitä ajatteli jo seuraavaa työpäivää”, yksi miehistä kuvailee.

Soini menetti paitsi yöunensa myös mielenrauhansa ja parisuhteensa.

”Olin siinä kuutisen vuotta aika kireänä, se vähän vaikutti.”

Nyt miehet hakevat kokemuksilleen oikeutta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa asian miesten hyväksi ja määräsi kaupungin maksamaan kymmeniätuhansia euroja korvauksia. Riidassa on vastaajana Helsingin kaupunki, joka aikoo valittaa tuomiosta. Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö ei halua ottaa kantaa kiusaamiseen, sillä jutun käsittely on kesken.

Myös miehet ovat tilanteeseen tyytymättömiä. He eivät halua rahaa vaan oikeutta.

”Ainoa syy, miksi ryhdyimme tähän, on saada siitä vastuulliset oikeuteen. Nyt näyttää siltä, että se ei onnistu”, sanoo Soini.

Hän tarkoittaa kiusanneita esimiehiä ja heidät siihen valtuuttanutta toimitusjohtajaa. Toimitusjohtaja ei halunnut kommentoida asiaa. Yksi henkilöistä työskentelee kaupungilla edelleen. Oikeuskäsittelyssä vastaajana miesten syytöksissä on Helsingin kaupunki ja itse kiusaajat ovat todistajia.

Lopullisen tuomion mahdolliseksi maksajaksi tulee todennäköisesti Helsingin kaupunki.

”Se tuntuu kaikkein kauheimmalta, jos nämä tekijät pääsevät tästä kuin koirat veräjästä”, Soini sanoo.

Kiusaaminen huoltoyhtiössä oli jokapäiväistä, miehet kuvailevat. Se alkoi heidän mukaansa heti aamulla työnjohtajan huudoilla, ja usein joku sai varoituksen työpäivän aikana.

Varoitusten jakaminen oli yhtiön työnjohtajan ja teknisen isännöitsijän tapa käyttää valtaa. Heidät siihen oikeutti yhtiön toimitusjohtaja.

Yhden varoituksen Soini sai, koska soitti keskellä yötä työnjohtajalle poliisin käskystä. Esimiehet olivat evänneet Soinilta pääsyn autotallirekisteriin, joten Soini ei osannut auttaa poliiseja pääsemään oikeaan autotalliin.

Toiminnastaan Soini sai varoituksen. Yhden lukuisista varoituksista Soini sai kritisoituaan taloissa tehtyjä korjauksia heikkolaatuisiksi. Toimitusjohtaja oli Soinin mukaan perustellut varoitusta sillä, että piti Soinia ”rasittavana” ja ”hankalana”. Oikeudessa toimitusjohtaja kiisti sanoneensa näin.

”He halusivat meidät pois täältä”, sanoo Soini.

”Me tiesimme liikaa. Minä olin ollut tällä alueella samoissa hommissa 26 vuotta. Tunsin paikat ja ihmiset liian hyvin. Tiesin, mitä he tekivät.”

Samaa sanovat muut miehet. Yhtiöllä oli tuolloin jo takanaan tuomioita laittomista irtisanomisista. Kiusatuista lähes kaikki toimivat työpaikkansa luottamusmiehenä jossain vaiheessa. Soini oli myös oman talonsa talotoimikunnassa.

Hän kertoo eronneensa lopulta esimiehensä vaatimuksesta.

Yksi miehistä taas joutui kiusauksen kohteeksi siksi, että hän huomautti useaan otteeseen työnjohtajan käyttäytymisestä, uskovat miehet.

”Mitään asiaa työnjohtajan kanssa ei voinut käsitellä puhumalla: se oli aina huutoa. Se oli ihan kamalaa”, mies kuvailee.

”Se oli sellaista kiroilua ja haistattelua. Hän saattoi haistatella asukkaillekin.”

Miehet yrittivät saada muutosta hankalaan tilanteeseensa valittamalla pääluottamusmiehelle, työterveyshuoltoon ja työsuojelupiirille. Kaikkien viesti oli sama: tilanteeseen on puututtava.

Miehet esittivät huolensa useaan otteeseen myös yhtiön hallituksen puheenjohtajalle.

Mikään ei kuitenkaan muuttunut, eikä Helsingin kaupunki tehnyt asialle mitään.

Viimeisenä keinonaan Soini kertoo heidän lähestyneen kaupunginvaltuutettuja ja apulaiskaupunginjohtajaa kirjeellä.

Kirjeessä Soini kertoo kertoneensa esimiesten väärinkäytösepäilyistä.

Puoli vuotta tämän jälkeen Soini ja hänen kaksi työtoveriaan irtisanoutuivat samaan aikaan.

Kiusaaminen yhtiössä kuitenkin jatkui. Nyt kiusauksen kohteet olivat jäljelle jääneet vakituiset työntekijät.

Toista miehistä soimattiin esimerkiksi siitä, että hän pyysi työtoverinsa apua lumenluontiin.

”En olisi ehtinyt tehdä sitä loppuun työvuoron puitteissa, joten pyysin apua, että saatiin homma tehtyä. Sain siitä varoituksen”, hän sanoo.

Molemmista jäljelle jääneistä vakituisista työntekijöistä alkoi tuntua, että he eivät osaa enää tehdä lainkaan työtään – työtä, jota molemmat olivat tehneet vuosia.

Lopulta hekin irtisanoutuivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat