Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-Uudellamaalla kannustetaan kuvaamaan lepakoita – talvipiiloista entuudestaan mitätön määrä tietoa

Bongaa lepakko, mutta älä koske, kehottaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Kaupunki
 
Terhi Wermundsen
Pohjanlepakko ja ripsisiippa samassa kallionkolossa.
Pohjanlepakko ja ripsisiippa samassa kallionkolossa. Kuva: Terhi Wermundsen

Missä lepakot viettävät talvensa? Tätä kysymystä pohditaan nyt Keski-Uudellamaalla.

Keski-Uudellamaalla elää paikallisen ympäristökeskuksen mukaan runsaasti lepakoita, mutta niiden talvehtimispaikoista on olemassa vain olematon määrä tietoa. Tämän vuoksi ympäristökeskus aloitti tällä viikolla Bongaa lepakkokellari -kampanjan, jonka toivotaan poikivan paljon havaintoja kuntalaisilta.

Ympäristösuunnittelija Terhi Wermundsen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta kertoo, että lepakkohavaintoja kaivataan Järvenpäästä, Keravalta, Mäntsälästä, Nurmijärveltä ja Tuusulasta.

Ympäristökeskus pyysi asukkailta apua jo viime vuonna, mutta yhtään havaintoa ei tullut. Aiemmin ympäristökeskus on saanut Wermundsenin mukaan tietoja muutamista Mäntsälässä sijaitsevista paikoista, joissa lepakot horrostavat.

”Suomessa ei ole oikein tiedossa, missä lepakot talvehtivat. Tämä olisi perusluontotietoa”, Wermundsen sanoo.

Esimerkiksi Virosta löytyy kallioita, joissa samassa paikassa horrostaa jopa satoja lepakoita. Suomessa tällaisia ei ole Wermundsenin mukaan tullut vastaan.

Osa lepakkolajeista talvehtii Suomessa, jotkut lähtevät muuttolintujen tavoin Keski-Euroopan suunnille. Suomessa talvehtivia lepakkolajeja ovat pohjanlepakko, korvayökkö, vesisiippa, viiksisiippa, isoviiksisiippa, ripsisiippa ja lampisiippa.

Lepakot vaipuvat horrokseen, koska talvella ei ole tarjolla riittävästi niiden ravintoa eli hyönteisiä.

Talvehtimispaikakseen lepakot etsivät pimeän, kostean ja viileän sopen. Ne hakeutuvat mielellään koloihin, jotka suojaavat ilmavirtaukselta.

Lepakon saattaa talvella löytää myös ullakolta tai kellarista. Erityisesti vanhat, kivistä ladotut kellarit ovat lepakoiden mieleen.

Mikäli lepakon löytää, ei siihen pidä koskea. Kaikki lepakkolajit ovat rauhoitettuja Suomessa.

”Ympäristölaki kieltää lepakoiden häiritsemisen”, Wermundsen toteaa.

Lepakko voi myös tartuttaa ihmiseen rabieksen eli vesikauhun, mutta tällaiset tapaukset ovat Wermundsen mukaan harvinaisia.

Kuitenkin esimerkiksi Helsingin yliopistossa työskennellyt sveitsiläinen lepakkotutkija Rudolf Lehmann kuoli vuonna 1985 ilmeisesti itäeurooppalaisesta lepakosta saamaansa vesikauhuun. Lehmannin kuolema aiheutti Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen mukaan pahan takaiskun suomalaiseen lepakkotutkimukseen.

Wermundsen on paitsi ympäristösuunnittelija myös biologi ja lepakkotutkija, joka on tehnyt väitöstutkimuksen lepakoista. Hän vinkkaa, että kesäisin erinomainen paikka lepakkojen bongailuun on Helsingin Seurasaari. Useat lepakkolajit viihtyvät siellä.

Keski-Uudellamaalla talvehtimassa nähdyistä lepakoista voi puolestaan raportoida sähköpostitse osoitteeseen terhi.wermundsen@tuusula.fi. Mukaan voi myös liittää kuvan lepakosta ja sen talvehtimispaikasta.

Ympäristökeskus aikoo merkitä talvehtimispaikat kartalle. Sen tarjoamaa tietoa voisi hyödyntää esimerkiksi kaavoitustyössä.

Terhi Wermundsen
Korvayökkö ja kolme isoviiksisiippaa.
Korvayökkö ja kolme isoviiksisiippaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat