Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokonainen historiallinen kortteli tulee myyntiin Helsingin keskustasta

Arkkitehti C. L. Engelin suunnittelemat talot ovat olleet tyhjillään pitkään

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Kaartin lasaretin kortteli uinuu Hietalahdentorin tuntumassa. Arvorakennukset on suojeltu, osa taloista on purkukunnossa.
Kaartin lasaretin kortteli uinuu Hietalahdentorin tuntumassa. Arvorakennukset on suojeltu, osa taloista on purkukunnossa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Senaattikiinteistöt panee taas myyntiin arvokkaan korttelin sekä keskeisillä paikoilla olevia rakennuksia Helsingissä ja Vantaalla. Valtion kiinteistöyhtiön kaupittelemista kohteista tunnetuin on Kaartin lasaretin tyhjä kortteli Hietalahden hallin vieressä.

Senaatin aiemmat suunnitelmat korttelista Lujatalo Oy:n kanssa raukesivat, kun viiden vuoden aiesopimus meni umpeen. Rakennusyhtiö olisi halunnut muuttaa rakennuksia hotellikäyttöön.

Vanhimmat kivirakennukset ovat C. L. Engelin suunnittelemia. Suojellut talot ovat olleet tyhjillään pitkään. Entistä VTT:n taloa on vuosien varrella kaavailtu myös suojeltavaksi.

Sen sijaan Kalevankadun ja Hietalahdenkadun kulman huonokuntoisia puurakennuksia museovirasto ei ole katsonut suojelemisen arvoisiksi. Tutkimuksissa kävi ilmi, että vaurioituneiden rakennusten käyttöön liittyy muun muassa terveydellisiä riskejä.

Puutalojen purkamista vastustettiin raivokkaasti vuonna 2013. Yli 5 000 ihmistä kirjoitti nimensä suojeluadressiin. Roihuvuoren asukkaat halusivat siirtää vuosikymmeniä tyhjillään olleita rakennuksia kaupunginosansa kylätaloksi vuonna 2012.

”Ostajaehdokkaiden edellytetään antavan alustavan selvityksen rakennusten ja korttelin käytöstä”, kertoo myyntipäällikkö Esa Pentikäinen Senaattikiinteistöistä.

Tontin käytöstä neuvotellaan myös Helsingin kaupungin kanssa, joka päättää asemakaavasta.

Myyntiin menee myös Rikhardinkatu 2:n ja Kasarminkatu 42:n kulman arvorakennus, joka on rakennettu vuonna 1890 ja 1933. Rikhardinkadun puoli on suojelu.

Viisikerroksinen talo on ollut toimistokäytössä, mutta se voitaisiin Senaattikiinteistöjen mukaan muuttaa asunnoiksi tai hotelliksi.

Vastapäätä Kasarmintorin varrella olevaa, Helsingin rakennusviraston toimistotalo puretaan parhaillaan. Tilalle valmistuu vuoden 2017 lopussa uusi toimistotalo, jossa on tuhat työpistettä.

Kiinteistöyhtiö tarjoaa ostettavaksi myös Työterveyslaitoksen vuonna 2000 valmistunutta toimisto- ja laboratoriota Meilahdessa. Uudistettu rakennus on vuokrattu pitkäksi ajaksi.

Sen tyhjillään olevan 1950-luvun naapurirakennuksen kohtaloakin mietitään parhaillaan.

Myyntiin tulee lisäksi Metsähallituksen päärakennus Tikkurilassa. Vuonna 1991 valmistunut rakennus on lähellä Tikkurilan asemaa, sen itäpuolella.

Hoffers Eugen / Helsingin kaupunginmuseo
Kaartin lasaretin rakennukset näkyvät jo Sinebrychoffin puistosta vuonna 1870 otetussa valokuvassa, vaikka Hietalahden torin ympäristö on muuten lähes rakentamaton.
Kaartin lasaretin rakennukset näkyvät jo Sinebrychoffin puistosta vuonna 1870 otetussa valokuvassa, vaikka Hietalahden torin ympäristö on muuten lähes rakentamaton.
Sirpa Räihä / HS
Korttelin vanhimmat rakennukset ovat Lönnrotinkadun varrella.
Korttelin vanhimmat rakennukset ovat Lönnrotinkadun varrella.
Sirpa Räihä / HS
Portaikko C. L. Engelin suunnittelemassa rakennuksessa Kaartin lasaretin korttelissa.
Portaikko C. L. Engelin suunnittelemassa rakennuksessa Kaartin lasaretin korttelissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat