Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laajasalon huoltomiesten kiusaamistapaus on äärimmäinen, sanoo asiantuntija

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Vakava työpaikkakiusaaminen jatkui huoltomies Pentti Soinin työpaikalla useita vuosia.
Vakava työpaikkakiusaaminen jatkui huoltomies Pentti Soinin työpaikalla useita vuosia. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Työturvallisuuslain28. pykälä: häirintä

 ”Jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa hänen terveydelleen haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi.”

Luimistelu ja välttely eivät auta, vastuu työpaikkakiusaamisen lopettamisesta on työnantajalla. Työturvallisuuslain velvoitteet ovat selkeät, sanoo työterveyslaitoksen asiantuntija Maarit Vartia-Väänänen.

Tämän vuoksi Laajasalon viiden huoltomiehen työpaikkakiusaamisesta oli käräjille haastettu emoyhtiö Helsingin asunnot Oy (Heka), eivät kiusaamista alueyhtiössä harjoittaneet esimiehet. Käräjäoikeus tuomitsi Hekan maksamaan korvauksia entisille työntekijöilleen. Kaupunki on valittanut päätöksestä.

Kiusatuksi joutuneet huoltomiehet olivat toivoneet, että nimenomaan kiusaajat joutuisivat vastuuseen.

Vartia-Väänänen pitää Laajasalon tapausta äärimmäisenä, koska kiusaaminen oli jatkunut vuosia.

”Ovathan nämä pitkälle menneet kiusaamistapaukset aivan hirveitä”, Vartia-Väänänen sanoo.

Yhtä äärimmäinen oli hänen mukaansa Auto- ja kuljetusalan AKT:n entisen viestintäpäällikön työpaikkakiusaaminen. Myös tässä tapauksessa työnantaja eli AKT tuomittiin yhteisösakkoon, mutta liiton lisäksi myös kiusaaja eli entinen puheenjohtaja Timo Räty sai sakkoja.

”Mutta Rätyä vastaan oli nostettu erikseen rikosjuttu. Hän sai sakkoja henkisestä pahoinpitelystä”, sanoo Vartia-Väänänen.

HS:n haastattelussa Laajasalon kiinteistöt Oy:n huoltomiehet kertoivat hakeneensa turhaan apua kaupungin johdolta, työterveyshuollosta ja työsuojeluviranomaisilta.

Mikään ei saanut vuokrataloyhtiön johtoa lopettamaan työpaikkakiusaamista. Lopulta miehet sanoutuivat irti vuonna 2011. Sittemmin Laajasalon vuokrataloyhtiö on sulautettu Hekaan.

Työsuojelun valvontajohtaja Raimo Antila sosiaali- ja terveysministeriöstä ei kommentoi yksittäistapauksia. Hän arvioi kuitenkin, että työsuojeluviranomaisten ohjeistus yleensä puree.

”Useimmat työnantajat tarttuvat työpaikkakiusaamiseen, kun he saavat ohjausta. On todella harvinaista, ettei ongelmia hoideta”, Antila sanoo.

Tarvittaessa aluehallintovirastot voivat pyytää poliisitutkintaa kuten AKT:n ja Hekan tapauksissa tehtiin.

Helsingin kaupungille Laajasalon huoltomiesten kohtelu tuo erittäin huonoa mainetta. Kiinteistötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) uskoo Hekan tekevän töitä hyvän ja toimivan työkulttuurin hyväksi.

”Arvioni on, että nykyisessä rakenteessa, jossa emoyhtiö Heka ja sen osaaminen ovat alueyhtiöiden tukena, mahdollisia ongelmia on helpompi ratkoa kuin tuolloin Laajasalon tapauksen aikaan”, Sinnemäki sanoo.

Julkisuudesta on Vartia-Väänäsen mielestä apua, koska se laittaa organisaatiot miettimään työpaikkakiusaamista.

Myös koulutuksesta on hyötyä. Työterveyslaitos järjestää sekä avointa koulutusta että eri organisaatioille räätälöityjä kursseja. Laitoksen ohjekirja Piinan loppu kertoo esimiehille kädestä pitäen, miten kiusaamisen tunnistaa ja miten siihen tartutaan.

”Olen katsonut tätä alaa 25 vuotta, ja onhan Suomessa menty paljon eteenpäin. Silti olennaisinta olisi, että asia hoidetaan työpaikoilla. On työnantajan vastuulla, että kiusaaminen lopetetaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat