Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokonainen historiallinen kortteli tulee myyntiin Helsingin keskustasta

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Kaartin lasaretin kortteli uinuu Hietalahdentorin tuntumassa. Arvorakennukset on suojeltu, osa taloista on purkukunnossa.
Kaartin lasaretin kortteli uinuu Hietalahdentorin tuntumassa. Arvorakennukset on suojeltu, osa taloista on purkukunnossa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Senaattikiinteistöt panee taas myyntiin arvokkaan korttelin sekä arvopaikoilla olevia rakennuksia Helsingissä ja Vantaalla.

Valtion kiinteistöyhtiö etsii jälleen kumppania suunnittelemaan kiistellyn Kaartin lasaretin tyhjän korttelin tulevaisuutta Hietalahden hallin vieressä.

Aiemmat suunnitelmat Lujatalo Oy:n kanssa raukesivat, kun viiden vuoden aiesopimus meni umpeen. Rakennusyhtiö olisi halunnut muuttaa rakennuksia hotellikäyttöön.

Vanhimmat kivirakennukset ovat C. L. Engelin suunnittelemia. Suojellut talot ovat olleet tyhjillään pitkään. Entistä VTT:n taloa on vuosien varrella kaavailtu myös suojeltavaksi.

Sen sijaan Kalevankadun ja Hietalahdenkadun kulman huonokuntoisia puurakennuksia museovirasto ei ole katsonut suojelemisen arvoisiksi. Tutkimuksissa kävi ilmi, että vaurioituneiden rakennusten käyttöön liittyy muun muassa terveydellisiä riskejä.

Puutalojen purkamista vastustettiin raivokkaasti vuonna 2013. Peräti yli 5 000 ihmistä kirjoitti nimensä suojeluadressiin. Roihuvuoren asukkaat halusivat siirtää vuosikymmeniä tyhjillään olleita rakennuksia kaupunginosansa kylätaloksi vuonna 2012.

”Ostajaehdokkaiden edellytetään antavan alustavan selvityksen rakennusten ja korttelin käytöstä”, kertoo myyntipäällikkö Esa Pentikäinen Senaattikiinteistöistä.

Tontin käytöstä neuvotellaan myös Helsingin kaupungin kanssa, joka päättää asemakaavasta.

Myyntiin menee myös Rikhardinkatu 2:n ja Kasarminkatu 42:n kulman arvorakennus, joka on rakennettu vuonna 1890 ja 1933. Rikhardinkadun puoli on suojelu.

Viisikerroksinen talo on ollut toimistokäytössä, mutta se voitaisiin Senaattikiinteistöjen mukaan muuttaa asunnoiksi tai hotelliksi.

Vastapäätä Kasarmintorin varrella olevaa, Helsingin rakennusviraston toimistotalo puretaan parhaillaan. Tilalle valmistuu vuoden 2017 lopussa uusi toimistotalo, jossa on tuhat työpistettä.

Kiinteistöyhtiö tarjoaa ostettavaksi myös Työterveyslaitoksen vuonna 2000 valmistunutta toimisto- ja laboratoriota Meilahdessa. Uudistettu rakennus on vuokrattu pitkäksi ajaksi.

Sen tyhjillään olevan 1950-luvun naapurirakennuksen kohtaloakin mietitään parhaillaan.

Myyntiin tulee lisäksi Metsähallituksen päärakennus Tikkurilassa. Vuonna 1991 valmistunut rakennus on lähellä Tikkurilan asemaa, sen itäpuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat