Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-Uudenmaan lepakoista pyydetään havaintoja

Talvipiiloista entuudestaan mitätön määrä tietoa.

Kaupunki
 
Terhi Wermundsen
Pohjanlepakko ja ripsisiippa samassa kallionkolossa.
Pohjanlepakko ja ripsisiippa samassa kallionkolossa. Kuva: Terhi Wermundsen

Missä lepakot viettävät talvensa? Tätä kysymystä pohditaan nyt Keski-Uudellamaalla.

Keski-Uudellamaalla elää paikallisen ympäristökeskuksen mukaan runsaasti lepakoita, mutta niiden talvehtimispaikoista on vain olematon määrä tietoa. Siksi ympäristökeskus aloitti tällä viikolla Bongaa lepakkokellari -kampanjan, jonka toivotaan poikivan paljon havaintoja kansalaisilta.

Ympäristösuunnittelija Terhi Wermundsen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta kertoo, että havaintoja kaivataan Järvenpäästä, Keravalta, Mäntsälästä, Nurmijärveltä ja Tuusulasta.

Ympäristökeskus pyysi asukkailta apua jo viime vuonna, mutta yhtään havaintoa ei tullut. ”Suomessa ei ole oikein tiedossa, missä lepakot talvehtivat”, Wermundsen sanoo.

Virosta löytyy kallioita, joissa samassa paikassa horrostaa jopa satoja lepakoita. Suomessa tällaisia ei ole Wermundsenin mukaan tullut vastaan.

Osa lepakkolajeista talvehtii Suomessa, jotkut lähtevät muuttolintujen tavoin Keski-Euroopan suunnalle. Suomessa talvehtivia lepakkolajeja ovat pohjanlepakko, korvayökkö, vesisiippa, viiksisiippa, isoviiksisiippa, ripsisiippa ja lampisiippa.

Lepakot vaipuvat horrokseen, koska talvella ei ole tarjolla riittävästi niiden ravintoa eli hyönteisiä. Talvehtimispaikakseen lepakot etsivät pimeän, kostean ja viileän sopen. Ne hakeutuvat mielellään koloihin, jotka suojaavat ilmavirtaukselta. Lepakon saattaa talvella löytää myös ullakolta tai kellarista.

Mikäli lepakon löytää, ei siihen pidä koskea. Kaikki lepakkolajit ovat rauhoitettuja Suomessa.

”Ympäristölaki kieltää lepakoiden häiritsemisen”, Wermundsen toteaa.

Lepakko voi myös tartuttaa ihmiseen rabieksen eli vesikauhun, mutta tällaiset tapaukset ovat Wermundsen mukaan harvinaisia.

Keski-Uudellamaalla talvehtimassa nähdyistä lepakoista voi raportoida sähköpostitse osoitteeseen terhi.wermundsen@tuusula.fi. Mukaan voi myös liittää kuvan lepakosta ja sen talvehtimispaikasta.

Ympäristökeskus aikoo merkitä talvehtimispaikat kartalle. Sen tarjoamaa tietoa voisi hyödyntää esimerkiksi kaavoitustyössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat