Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Kuntalaisen valitusoikeutta kaavoista ei kannata rajoittaa

Oikeusoppineet mukaan valitusoikeuden rajaamisella ei olisi juurikaan merkitystä

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Kalasataman keskuksen rakentaminen viivästyi valituksen ja rahoitusvaikeuksien takia.
Kalasataman keskuksen rakentaminen viivästyi valituksen ja rahoitusvaikeuksien takia. Kuva: Sami Kero / HS

Oikeusoppineet eivät näe syytä rajata kuntalaisilta valitusoikeutta kaavoitukseen liittyvissä asioissa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti ohjelmassaan selvittää, voidaanko kaavoitusasioissa siirtyä kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen. Taustalla oli epäily siitä, että kuntalaisten turhat valitukset hidastavat ja vaikeuttavat tärkeiden rakennushankkeiden kaavoitusta.

Yhtenä esimerkkinä on ollut esillä yksityisen helsinkiläisen valitus Kalasataman kauppakeskus Redin kaavasta. Lopulta valitus hylättiin.

Nykyään kaikki kuntalaiset voivat tehdä valituksen kaavoista. Jos uudistus tehtäisiin, valitusoikeus jäisi vain asianosaisille kuten esimerkiksi naapureille. Valitusoikeus olisi jäänyt kuitenkin järjestöille.

Professori Eija Mäkinen Vaasan yliopistosta selvitti ja arvioi ympäristöministeriön toimeksiannosta, kuinka paljon valituksilla merkitystä ja kavennetaanko mahdollisella oikeuden poistamisella kunnallista itsehallintoa.

”Muutos olisi periaatteellisesti suuri, ja myös perustuslain näkökulmasta hankala,” Mäkinen toteaa. ”Eikä sillä kuitenkaan ei voida merkittävästi vaikuttaa valitusten vähentämiseen ja muutoksenhaun nopeuttamiseen”, hän lisää.

Samaa mieltä ovat Itä-Suomen yliopiston professori Tapio Määttä ja KHO:n jäsen Kari Kuusiniemi.

Määttä korostaa, että vain joka kymmenenestä kaavasta valitetaan. ”Kiusantekovalitukset ovat äärimmäisen harvinaisia”, hän muistuttaa.

Määtän mukaan tehokkain keino vähentää valituksia on vuorovaikutuksen ja osallistamisen lisääminen kaavoituksessa. Samaa mieltä on Mäkinen.

Hän niin kuin Kuusiniemikin varmistaisivat, että tuomioistuimilla on riittävät voimavarat tapausten käsittelemiseksi. Lisäksi jatkovalituksia voitaisiin rajoittaa valituslupamenettelyllä.

”Oikeudenkäynti maksuja on jo korotettu merkittävästi tämän vuoden alussa, mikä sekin voi jo vähentää valituksia”, Mäkinen arvelee.

Valitus hallinto-oikeuteen maksaa 250 euroa ja KHO:een 500 euroa. Esimerkiksi Ruotsissa ei peritä kruunuakaan valittamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat