Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulusta löytyi myrkkyä – Vantaa varautuu jopa koko Hämeenkylän koulun purkamiseen

Väliaikatiedot kertovat mikrobivaurioista, kemiallisista päästöistä ja myrkyistä rakenteissa.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Hämeenkylän koulussa Vantaalla on havaittu kosteus- ja mikrobivaurioita sekä kemiallisia päästöjä.
Hämeenkylän koulussa Vantaalla on havaittu kosteus- ja mikrobivaurioita sekä kemiallisia päästöjä. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Hämeenkylä

Vantaa varautuu koko Hämeenkylän koulun tyhjentämiseen korjaustöiden vuoksi. Koulussa on yli 600 oppilasta, joista 50 on ollut evakossa Kilterin koulussa sisäilmatutkimusten vuoksi vuodenvaihteesta lähtien.

Alustavien tutkimustulosten perusteella koulurakennuksen ongelmat ovat vakavia. Ensimmäisessä kerroksessa on tiloja, joista otetut näytteet ovat olleet erittäin myrkyllisiä. Rakenteissa on havaittu kosteus- ja mikrobivaurioita sekä kemiallisia päästöjä.

Toisen kerroksen näytteissä tulokset ovat olleet myrkyllisiä tai lievästi myrkyllisiä.

Tutkittavana on ollut noin puolet koulun tiloista eli kaksi siipeä, joissa sijaitsevat kotitalous- ja tekstiililuokat, liikuntasali sekä äidinkielen ja kielten opetuksen luokkia.

Tutkimuksia tekee kuusi asiantuntijaryhmää. Mittauksia ja näytteiden analysointia on tehty yhteistyössä Helsingin ja Turun yliopiston kanssa.

Vantaan tilakeskuksen mukaan lopulliset tulokset ja raportit valmistuvat huhtikuun aikana. Tilakeskuksen johtaja Pekka Walleniuksen mukaan on hyvin vaikeata sanoa, milloin koulun kohtalosta voidaan päättää. Wallenius ei ole vielä tilannut korjattavuusarviota, koska tutkimukset ovat kesken.

”Palkatut asiantuntijat määrittelevät rakenteiden kuntoa ja ovatko ne korjattavissa. Vielä ei olla ollenkaan niin pitkällä”, Wallenius sanoo.

Kosteusmittauksissa on havaittu viitteitä muun muassa viemäriputkien vuodoista. Kosteutta saattaa myös kertyä rakennuksen alla sijaitsevan kallion päälle. Lattian alle kertyvä kosteus on todennäköisesti vaikuttanut etenkin kotitalousluokkien ongelmiin. Kosteus- ja mikrobivaurioita on havaittu myös ulkoseinien eristevilloissa ja sokkelin puurakenteissa.

Ongelmat eivät tule vain alakautta. Myös alakattojen päällä on havaittu pölyä ja epäpuhtauksia, jotka voivat levitä huoneilmaan.

Tutkimusnäytteiden tuloksiin voivat osittain vaikuttaa desinfioivat puhdistusaineet, joita koulussa on käytetty. Puhdistusaineissa on kemikaaleja, joiden mahdollisista terveyshaitoista on tutkittua tietoa.

Hämeenkylän koulua on korjattu useita kertoja. Uusien tutkimustulosten perusteella korjaukset ovat onnistuneet vaihtelevasti. Esimerkiksi koulun pohjoispuolelle asennetut salaojat toimivat. Sen sijaan lattiakorjausten tulokset ovat kirjavia.

Tilakeskus joutuu punnitsemaan, pystytäänkö koulu varmasti tervehdyttämään, vaikka kaikki kyseenalaiset ja vaurioituneet rakenteet poistettaisiin. Samalla joudutaan vertaamaan remonttihintaa ja uuden koulun rakennuskuluja.

”Jos riskit epäonnistumiselle ovat suuret, ja jos nähdään, että uusi oppimisympäristö saadaan rakennettua tehokkaammalla tavalla, ei edes korjattavuusarviota välttämättä kannata tilata”, Wallenius arvioi.

Sivistystoimi ja tilakeskus ovat jo selvittämässä, minne koululaiset siirtyvät, jos koulua remontoidaan hyvin laajamittaisesti. Rehtori Pasi Majasaari on huolissaan aikataulusta, koska koulun pitäisi saada hyvissä ajoin tieto tilajärjestelyistä seuraavaa lukuvuotta varten.

”Meidän on valmistauduttava isoihin ratkaisuihin oli sitten edessä laaja remontti tai kenties uudet koulutilat”, Majasaari sanoo.

Rehtori on kuitenkin tyytyväinen tutkimusten perusteellisuuteen. Mikrobiologi, emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen on tutkimusryhmänsä kanssa kehittänyt uusia tutkimustapoja, jotka ovat kirkastaneet kokonaiskuvaa Hämeenkylän ongelmien syistä.

”Ensimmäistä kertaa tuntuu siltä, että löytyy selityksiä. Tulokset kyllä vetävät vakavaksi, koska koulu on oikeasti sairas”, Majasaari sanoo.

Hämeenkylän runsaasta 50 opettajasta lähes kaikki ovat ilmoittaneet kärsivänsä huonosta sisäilmasta jollain tavoin. Oppilaiden oirehtimisesta on tullut kouluterveydenhuoltoon joitakin kymmeniä ilmoituksia viime syksynä.

Vantaa järjestää Hämeenkylän koulun tilanteesta asukasillan 7. huhtikuuta Kilterin koululla. Tilaisuudessa kerrotaan tarkemmin sekä tutkimustuloksista että koulutilajärjestelyistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat