Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitysmies Tarasti ehdottaa itsehallintoa Helsingille, Espoolle ja Vantaalle

Tarastin mielestä Helsinki, Espoo ja Vantaa voisivat muodostaa omat ”maakuntansa”, jos 1,6 miljoonan asukkaan Uudestamaasta tulee niiden kanssa liian suuri. Tämä helpottaisi Uudenmaan pienien kuntien asemaa.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Ministeri Lauri Tarasti huolehtii pienien kuntien asemasta Uudellemaalle muodostettavan maakuntahallinnon yhteydessä. Tarasti kuvattiin Reijo Hukkasen Laulupuut-teoksen vieressä tammikuussa 2015.
Ministeri Lauri Tarasti huolehtii pienien kuntien asemasta Uudellemaalle muodostettavan maakuntahallinnon yhteydessä. Tarasti kuvattiin Reijo Hukkasen Laulupuut-teoksen vieressä tammikuussa 2015. Kuva: Mika Ranta / HS

Selvitysmies Lauri Tarastin mielestä Suomen suurimmat kaupungit Helsinki, Espoo ja Vantaa voisivat kukin muodostaa oman itsehallintoalueensa hallituksen suunnitteleman aluehallintouudistuksen yhteydessä.

Tarasti selvitti hallitukselle, mitä tehtäviä itsehallintoalueille voisi antaa. Hän jätti raporttinsa hallitukselle tammikuun lopussa.

Tarastin esitys lähti siitä, että jokainen maakunta olisi maakuntavaalissa oma vaalipiirinsä. Uudenmaan kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että seudun 26 kunnassa asuvat 1,6 miljoonaa ihmistä äänestäisivät yhtenä vaalipiirinä.

Tämä suosisi voimakkaasti Helsinkiä, Espoota ja Vantaata. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa helsinkiläiset antoivat 40 prosenttia Helsingissä ja Uudellamaalla annetuista äänistä. Uudenmaan pienimpien kuntien Myrskylän ja Pukkilan osuus annetuista äänistä oli yhteensä 0,2 prosenttia.

”Tämä on Uuttamaata koskeva erityisongelma. Pienissä kunnissa asuvien uusimaalaisten on vaikea päästä valtuustoon, sillä enemmistö äänestäjistä asuu suurilla paikkakunnilla. Niillä [Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla] on myös keskimäärin valovoimaisempia tähtiä esittää kandidaateiksi”, Tarasti sanoo HS:lle.

Tarastin mielestä yksi keino paikata ongelmaa olisi se, että Helsinki muodostaisi oman itsehallintoalueensa eli ”maakuntansa”. Tarvittaessa myös Espoo ja Vantaa voisivat perustaa omat alueensa, Tarasti ehdottaa.

”Silloin jäljelle jäävän alueen koko vastaisi Suomen muita suurimpia maakuntia. Tämä on kuitenkin täysin yksityisajatteluani, enkä ole esittänyt asiaa virallisesti. Tätä voisi mielestäni kuitenkin harkita, jos katsotaan, että tästä Uudenmaan alueesta tulee liian suuri.”

Uudenmaan jälkeen Suomen toisiksi suurimmassa maakunnassa Pirkanmaalla on reilut 500 000 asukasta.

Tarasti arvioi, että koko Suomeen voisi tulla uudistuksen yhteydessä noin 1 000 maakuntavaltuutettua. Uudenmaan maakuntavaltuustossa istuisi Tarastin arvion mukaan noin sata valtuutettua.

Tarasti huomauttaa, ettei hänellä ole asiaan enää poliittista ohjausvaikutusta, sillä hän on jo esityksensä itsehalintoalueiden tehtävistä jättänyt.

”Tämä esitys on vain minun mielipiteeni asiaan.”

Pääkaupunkiseudun suurkunnissa Tarastin esitys saa ristiriitaisen vastaanoton. Esimerkiksi Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) tyrmää sen suorilta jaloilta.

”Pidän esitystä täysin järjettömänä. Se vaan johtaisi tilanteeseen, jossa yhteistyötä ei tehtäisi nykyisenkään vertaa”, Rauhamäki sanoo.

Espoossa ajatukseen suhtaudutaan jo suopeammin.

”Jos tällä itsehallintouudistuksella tavoitellaan sitä, että näille hallintoalueille tulisi asukasmääriltään laajemmat hartiat, niin se on pienempien alueiden kannalta hyvä tavoite”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok).

”Suuremmissa kaupungeissa tämä tavoite on jo saavutettu, joten mielestäni esimerkiksi kuuden suurimman kaupungin kannalta kannattaisi edetä niin, että niille annettaisiin näihin itsehallintoalueisiin rinnastettavia vastuita ja velvollisuuksia. Esimerkiksi Saksassa näin on tomittu”, Mäkelä sanoo.

Rauhamäen ja Mäkelän kommentteja selittänee osaltaan se, että Helsinki on ajanut voimakkaasti metropolialueen kuntien yhdistymistä, Espoo puolestaan on halunnut pysyä itsenäisenä.

Hallitus ajaa Suomeen suurta uudistusta, jossa kunnilta siirrettäisiin valtaa maakuntarajojen mukaan muodostettaville itsehallintoalueille.

Kunnilta on siirtymässä maakuntiin noin puolet budjetista sekä esimerkiksi sosiaali- ja terveyssektorilta yli 220 000 henkilöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat