Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaista Maarit Rossia ei valittu maailman parhaaksi opettajaksi

Palkinnon saajaksi valittiin palestiinalainen Hanan Al Hroub.

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Maarit Rossi pääsi kansainvälisen opettajakilpailun finaaliin.
Maarit Rossi pääsi kansainvälisen opettajakilpailun finaaliin. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Siuntiolainen matematiikan opettaja Maarit Rossi ei voittanut opetuksen Nobel-palkinnoksi kutsuttua Varkey-säätiön Global Teacher Prize 2016 -opetuspalkintoa. Palkinnon saajaksi valittiin pakolaisleirillä kasvanut palestiinalainen Hanan Al Hroub. Palkinnon voittajan ilmoitti Paavi Franciscus.

Al Hroub pyrkii kehittämään metodeita, joilla voidaan helpottaa väkivallan uhreiksi joutuneiden lasten koulunkäyntiä. Poikkeuksellisen taitavalle opettajalle annettava palkinto palkinto jaettiin toista kertaa.

Maarit Rossia tulos ei harmittanut.

”Tapahtuma oli aivan mahtava. Me ollaan kaikki voittajia ja yksi voittaa vain vähän enemmän”, Dubaissa puhelimeen vastannut Rossi sanoi.

Rossi uskoi, että voitto meni oikeaan osoitteeseen.

”Pakolaisleirien lasten koulunkäynnistä ei ole kauheasti puhuttu. Tämä oli hieno ja humaani tulos. Ja enhän minäkään ole tätä työtä tehnyt siksi, että voittaisin palkinnon, vaan siksi, että saisin muutettua matematiikan opetusta.”

Rossi valittiin helmikuussa 8 000 hakijan joukosta yhdeksi kymmenestä finalistista. Kaikki kymmenen finalistia oli kutsuttu palkinnonjakoseremoniaan Dubaihin.

Kilpailun pääpalkinto on miljoona dollaria eli noin 900 000 euroa. Kilpailijoita oli lähes 150 maasta.

Rossi toivoi, että kilpailun tuoma huomio kasvattaisi koulutuksen arvostusta.

”Mitä enemmän ihmiset ovat koulutettuja ja tietoisia, niin sitä vähemmän on mahdollisuuksia negatiivisille voimille, kuten rasismille tai ääriliikkeille. Koen, että on äärimmäisen tärkeää, että maailmanlaajuisesti huomioidaan koulutusta ja opettajia.”

Rossi on kehitellyt erityisesti ryhmätöihin ja oikean elämän ongelmien ratkaisuun perustuvaa matematiikan opetusta.

Hän kertoi HS:lle helmikuussa opettaneensa vuosia perinteisesti. Mieli muuttui, kun Rossi vieraili edistyksellisessä Leedsin yliopistossa. Siellä osallistujat pistettiin ryhmänä ratkaisemaan vaikeaa ongelmaa, ihmettelemään ja väittelemään.

Jukka Gröndahl / HS
Rossi opettaa matematiikkaa Kirkkonummen Kartanonrannan koulussa.
Rossi opettaa matematiikkaa Kirkkonummen Kartanonrannan koulussa.

Uteliaisuudesta lähtee myös Rossin oma menetelmä. Esimerkiksi jostain oppilaan arkeen liittyvästä. Rossi ei halua saarnata tasasivuisen kolmion ominaisuuksista, vaan innostaa lapsia itseään tutkimaan mikä erilaisia kolmioita yhdistää ja erottaa. Tarkoitus on, että lapsilla olisi hauskaa matematiikan tunneilla.

Rossi on toiminut muun muassa rehtorina ja opettajana. Rehtorin tehtävistä pari vuotta sitten eläkkeelle jäätyään hän on kehitellyt kolmikielistä Paths to Math verkko-ohjelmaa. Hän opettaa yhä matematiikkaa tuntiopettajana Kirkkonummen Kartanonrannan koulun kuudesluokkalaisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat