Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Melkoinen ristiriita: Lähes kaikki sanovat tervehtivänsä linja-auton kuljettajaa, vain puolet tekee niin

Käytöstapakyselyssä lähes kaikki vastaajat kertoivat tervehtivänsä myös naapureita ja työtovereita. Kyselyyn vastattiin yli 6 000 kertaa.

Kaupunki
 
Bussikuskit arvostavat tervehtimistä
Bussikuskit arvostavat tervehtimistä
Useimmat matkustajat ymmärtävät, että auto on kuljettajan työpaikka. Toimittaja: Kimmo Oksanen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Suomalaiset vaikuttavat olevan varsin ahkeria tervehtimään mutta myös kiittämään tietyissä arkipäiväisissä tilanteissa, ainakin jos heidän verkkokyselyssä antamiinsa vastauksiin on uskominen.

HS selvitti käytöstapoja verkkokyselyllä, johon vastattiin viikon aikana noin 6 000 kertaa.

Vastaajista peräti 90 prosenttia kertoo tervehtivänsä linja-auton tai raitiovaunun kuljettajaa. Vielä suurempi osa kertoo tervehtivänsä naapuriaan pihalla tai rappukäytävässä (96 prosenttia) tai työkavereita työpaikalle saapuessaan (98 prosenttia).

Kioskiin astuessakin 65 prosenttia vastaajista kertoo tervehtivänsä. Sen sijaan hississä muita tervehtii vain 38 prosenttia vastaajista.

Suomalaisten käytöstavat nousivat keskusteluun viime maanantaina, kun HS kertoi epätieteellisestä selvityksestään linja-autonkuljettajien tervehtimisestä. Vain 73 bussimatkustajaa yli 250:stä tervehti kuljettajaa ja heistä vain 36 ääneen.

HS:n verkkokyselyn tulokset vaikuttavat ristiriitaisilta alkuperäisen selvityksen kanssa, sillä kuljettajan tervehtiminen näyttäisikin olevan verrattain yleistä. Selvityksen ja kyselyn tuloksia ei kuitenkaan voi suoraan verrata.

Selvityksessä laskettiin ääneen lausutut tervehdykset ja nyökkäykset, kun verkkokyselyn kysymyksenasettelussa tapa tervehtiä jätettiin määrittelemättä. Kerran tervehtimättä jättäminen ei myöskään tarkoita, että niin tekisi aina. Tervehtiminen onkin usein tilannekohtaista, kuten eräs verkkokyselyyn vastannut huomauttaa avoimessa vastauksessaan:

”Hymyilen kuljettajalle mutten erikseen tervehdi, ellei ole jotenkin poikkeuksellisen hiljaista ja kuskilla aikaa juuri minulle.”

Akseli Valmunen HS
Bussinkuljettaja Jukka Olsen tervehtii aina takaisin, jos matkustaja tervehtii. ”Se on jokaisen oma asia, haluaako tervehtiä vai ei.”
Bussinkuljettaja Jukka Olsen tervehtii aina takaisin, jos matkustaja tervehtii. ”Se on jokaisen oma asia, haluaako tervehtiä vai ei.”

”Minusta tylyyden ja tervehtimisen välillä on laaja kirjo erilaisia vaihtoehtoja.”

Kiittäminen on puolestaan erityisen yleistä tilanteissa, joissa ihminen on suorassa kanssakäymisessä toisen kanssa.

Liki kaikki kyselyyn vastanneista kertoo kiittävänsä, kun joku avaa tälle oven (99 prosenttia), tarjoilija tuo ruokaa tai juomaa pöytään (99 prosenttia) tai kaupan kassatyöntekijä ojentaa tavaran tai vaihtorahaa (98 prosenttia). Kulkuneuvossa tietä antavaa vierustoveria kiittää 92 prosenttia vastaajista.

Akseli Valmunen / HS
Jere Helenius tervehtii kuljettajaa aina. ”Kai se on kotoa opittua.” Helenius nousi bussiin numero 321 Helsingin Kisahallin pysäkiltä viime maanantaina.
Jere Helenius tervehtii kuljettajaa aina. ”Kai se on kotoa opittua.” Helenius nousi bussiin numero 321 Helsingin Kisahallin pysäkiltä viime maanantaina.

Sen sijaan bussista tai raitiovaunusta ulos astuessa kiitoksen kertoo lausuvansa vain 41 prosenttia vastaajista.

HS pyysi kyselyn ohessa avoimia vastauksia kysymykseen, mikä suomalaisessa tervehtimiskulttuurissa ärsyttää. Selvästi eniten näytti ärsyttävän se, ettei tervehdykseen vastata tai sitä vältellään. Vastausta toivottiin niin bussikuskeilta, naapureilta kuin työkavereiltakin.

”Minua ärsyttää melko paljon, jos esimerkiksi naapuri hiippailee pitkin seiniä eikä ole huomaavinaan, kun tervehdin. Minusta rehellinen moikkaus kuuluu normaaleihin käytöstapoihin”, eräs vastaajista kirjoittaa.

Akseli Valmunen / HS
Heikki Vehmanen, 63, Vantaa”Kyllä. Se kuuluu käytöstapoihin. Se on ihan normaalia ihmisten välistä kanssakäymistä, että tervehditään.”
Heikki Vehmanen, 63, Vantaa”Kyllä. Se kuuluu käytöstapoihin. Se on ihan normaalia ihmisten välistä kanssakäymistä, että tervehditään.”

”Harmittaa, kun tervehtii iloisesti ja saa vastaansa vain yrmeän ilmeen”, vastaa toinen.

Vastauksissa kuitenkin näkyi harmistus siitä, etteivät ihmiset aina tiedä, ketä ja missä tilanteissa kuuluu tervehtiä.

”Oikein huomaa, kun kohtaa puolitutun ohimennen, miten molemmat pähkäilevät, että pitäisikö tervehtiä vai ei. Lopputulos on tukahtunut ynähdys molemmilta.”

Tervehdyksen tai kiitoksen unohtamista pidettiin useissa vastauksissa ”junttimaisena”.

Poimintoja avoimista vastauksista:
Ärsyttääkö sinua jokin suomalaisessa tervehtimiskulttuurissa? Mikä?

”Anteeksi-sanan sijaan käytetty ’oho’.”

”Bussiin astuminen on asiakaspalvelutapahtuman aloitus, ja silloin kuljettajaa on hyvien tapojen mukaista tervehtiä. Samoin naapurien tervehtimättömyys lisää eristäytyneisyyden tuntua ja tervehtiminen vastaavasti yhteisöllisyyden.”

”Enemmän pitäisi tervehtiä. – – Hissi on ainoa poikkeus – siellä mielestäni ei ole tarvetta tervehtiä.”

Akseli Valmunen / HS
Ella Kare, 22, Helsinki”Tervehdin aina. Se tulee aika automaattisesti ja sitä ovat monet kuskit kiitelleet. Aina täytyy muistaa hyvät tavat.”
Ella Kare, 22, Helsinki”Tervehdin aina. Se tulee aika automaattisesti ja sitä ovat monet kuskit kiitelleet. Aina täytyy muistaa hyvät tavat.”

”Liian vähän kiinnitetään huomiota tervehtimiseen – itsekin syyllistyn siihen.”

”Ärsyttää, kun jotkut olevinaan isot pomot eivät ole töissä huomaavinaankaan vaan katselevat muualle. Todelliset reilut pomot tervehtivät aina!”

”Junttimaisuus: se, että ei tervehditä esimerkiksi bussissa, kaupassa, aamulla työpaikalla tai opiskelupaikassa.”

”Tosi monet ihmiset eivät katsoi päinkään. Ei tarvitse vetää tervehtimistä yli, mutta kyllä aina voi hymyillä ystävällisesti ja edes nyökätä. Se ei ole vaikeaa.”

”Suomalaisille tyypillinen piirre on sellainen ’kohtelias huomaamattomuus’, joka on perin ärsyttävää.”

”Ei ärsytä mikään. Eikös se ole jokaisen oma asia, kuinka käyttäytyy? Jos tervehdin eikä siihen vastata, so what?”

”Ei ole mitään syytä tervehtiä tuntemattomia.”

”Usein valitetaan, kuinka nuoriso ei tervehdi tai osoita käytöstapoja. Itselläni taas pahimmat kokemukset ovat yli 40-vuotiaista. Harva mummu edes kiittää, jos hänelle avaa oven. Vanhempi kassatyöntekijä tai bussikuski ei tervehdi.”

”En tervehdi bussikuskeja, koska he voivat olla AKT:n jäseniä. Ennen tervehdin.”

Ärsyttääkö sinua jokin suomalaisessa kiittämiskulttuurissa? Mikä?

”Se, jos kiitokseksi ei riitä nyökkäys ja urahdus – kyllä riittää.”

”Kiitosta kuulee liian harvoin.”

”Jatkuvasti pitää olla kiittämässä kaikesta.”

”Kiittäminen saisi yleistyä. Käytöstavat kunniaan. Se lisäksi piristää molempien päivää.”

”Busseissa se, kun vierustoveri ei aina sano jäävänsä pois vaan painaa nappia nenän edestä, nousee ylös ja ryysii käytävälle olettaen, että olen ajatustenlukija. Olisi ihan kiva ilmoittaa: jään seuraavalla pois.”

”Ei ärsytä. Ihmiset ovat erilaisia ja kiittävät eri lailla. Sallitaan se heille.”

”Se, jos kiittämiseen ei reagoida.”

”Ylimalkainen kiitos ärsyttää, vaikka palvelu olisi ollut hyvää. Itse palveluammatissa joskus toimineena tiedän, miten aito kiitos voi piristää, joten itse kiitän kunnolla aina kun on aihetta. Jo ’kiitos sulle’ lämmittää enemmän kuin ’kiitti moi’.”

”Se, ettei ole hyvää tapaa sanoa lyhyesti ja kasuaalisti ’ole hyvä’. Esimerkiksi asiakaspalvelutyössä ärsyttää, että kiitokseen vastataan kiitoksella. Pitäisi ottaa Saksasta mallia, missä pienistä asioista voi nopeasti kiittää ja sanoa ole hyvä: danke ja bitte -meiningillä.”

”Teennäiset ’hyvää päivänjatkoa’ -toivotukset kauppojen kassoilla.”

”Esimerkiksi ruoasta kiittäminen on vähentynyt, se on minusta huono asia. – – Kiitoksia ei jaella liikaa. Kiittäminen ei maksa mitään mutta antaa paljon. Se on toisen huomioimista ja kunnioittamista.”

Akseli Valmunen / HS
Timo Iivari, 50, Helsinki”Kyllä yleensä tervehdin. Saattaa jäädä, jos olen puoliunessa tai väsynyt. Ainakin pyrin tervehtimään, kyllähän se hyviin tapoihin kuuluu.”
Timo Iivari, 50, Helsinki”Kyllä yleensä tervehdin. Saattaa jäädä, jos olen puoliunessa tai väsynyt. Ainakin pyrin tervehtimään, kyllähän se hyviin tapoihin kuuluu.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat