Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki saa ensi vuonna pormestarin – valtuusto päätti selvin äänin

Helsingin Sdp:n johtaja Osku Pajamäki sanoo, että pormestariuudistus keskittää Helsingin todellisen vallan vaaleilla valitsemattoman virkamiehen käsiin.

Kaupunki
 
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Helsinki valitsee pian ensimmäisen pormestarinsa. HSTV selittää, mistä uudistuksessa on kyse.

Kesäkuun alussa 2017 uusi valtuusto ottaa vallan Helsingissä, ja kaupungin poliittinen johtaminen sekä virkamiesjohto laitetaan uusiksi.

Uusi malli tarkoittaa myös, että nykyisten kaupunginjohtajien ja apulaiskaupunginjohtajien sijaan valitaan pormestari ja neljä apulaispormestaria.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti asiasta myöhään keskiviikkona selvin äänin.

Äänestystä edelsi tuntien mittaiseksi venynyt keskustelu.

Helsingin kolmanneksi suurimman puolueen, Sdp:n mielestä Helsinki on keskittämässä johtamisuudistuksellaan valtaa vaaleilla valitsemattoman virkamiehen käsiin.

”Nyt ehdotetussa mallissa kasataan valtaa pormestarin sijaan kansliapäällikölle”, sanoo Sdp:n valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää keskiviikkoiltana vuosia vireillä olleesta johtamisjärjestelmän uudistamisesta. Kyseessä on valtava uudistus.

Helsinki muun muassa hajottaa nykyiset noin 30 virastoa neljän toimialan alle ja valitsee jatkossa nykyisten kaupunginjohtajien ja apulaiskaupunginjohtajien sijaan pormestarin ja neljä apulaispormestaria.

Tarkoituksena on lisätä poliitikkojen ja sitä kautta äänestäjien valtaa, sillä pormestari ja apulaispormestari ovat vaalituloksen mukaan neljäksi vuodeksi kerrallaan valittavia poliitikkoja, kaupunginjohtajat kerrallaan seitsemän vuotta johtavia virkamiehiä.

Uudistus sujui lokakuuhun asti harmonisesti. Tuolloin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) esitti, että Helsinki ei muuttaisikaan ylimmän johdon suhteen johtamistapaansa vaan pitäisi jatkossakin kiinni kaupunginjohtajasta. Etenkin Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto kokivat tuolloin, että Pajunen haluaa keskittää vallan itselleen.

Nyt päätettävänä oleva esitys ei ole Pajamäen mielestä Pajusen aiempaa esitystä parempi. Siinä vain siirretään valta kaupunginjohtajan sijaan kansliapäällikölle.

”Jos etenemme nykyisen mallin mukaan, kansliapäällikkö pitäisi valita suoralla kansanvaalilla.”

Pajamäki perustelee näkemystään sillä, että nykyinen esitys kasaa kaiken esittelyvallan kansliapäällikölle. Kansliapäällikkö toimii uusien perustettavien toimialojen esimiehenä ja esittelee kaikkien toimialojen – kulttuurista terveydenhuoltoon – asiat kaupunginhallitukselle.

”Jokainen politiikkaa seuraava tietää, että esittelyvalta on sitä todellista vallankäyttöä”, hän sanoo.

”Tämä on malli, jossa todellinen valta keskitetään suoraan ja liki jakamattomasti kansliapäällikölle. Hämmästelen, jos tämä todella on valtuuston käsitys siitä, kuinka kunnallisvaalitulos parhaiten heijastuu kaupungin johtoon.”

Pajamäki ei säästele sanojaan, kun häneltä kysyy, mikseivät muut puolueet sitten ole puuttuneet asiaan.

”Vihreät säikähtivät sitä Pajusen syksyistä esitystä niin paljon, että he ovat valmiit syömään mitä vain saadakseen pormestarin. Kokoomukselle tämä esitys puolestaan sopii varmasti oikein hyvin, sillä heille tärkeintä on ollut saada nykyistä vähemmän virastoja”, Pajamäki sanoo.

Sdp:n mielestä esittelyvastuu pitäisi antaa erityisosaamisen perusteella valittaville toimialajohtajille.

Toimialajohtajat ovat ministeriöiden kansliapäällikön kaltaisia virkamiesjohtajia, jotka johtavat kukin omia toimialojaan. Yksi johtaa sosiaali- ja terveysasioita, yksi koulutusasioita, yksi kaavoitusta- ja rakentamista ja yksi liikunnasta ja vapaa-ajasta vastaavaa toimialaa. Toimialajohtajat valitaan pätevyyden perusteella. Heidän esimiehinään toimivat poliittisesti valittavat apulaispormestarit.

Toimialajohtajat ovat saamassa esittelyoikeuden omiin lautakuntiinsa, mutta se ei ole demareiden mielestä riittävää.

Myös Helsingin suurimmassa puolueessa kokoomuksessa johtamisuudistus herättää vastustusta. Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran mielestä uudistuksesta pitäisi päättää vasta seuraavien kuntavaalien jälkeen.

”Asiaa ei ole kansan keskuudessa käsitelty ollenkaan, tapaamistani ihmisistä kukaan ei halua tätä pormestarimallia”, Asko-Seljavaara sanoo.

Helsingin uusi johtamismalli tulee voimaan kuntavaalien jälkeen keväällä 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat