Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudulle on syntynyt jo useita startup-keskuksia – ”Miksi yrittäisit keittiönpöydän ääressä, kun tarjolla on valmis työyhteisö?”

Vantaa tarjoaa tukea ja langattoman verkon uudessa startup-yritysten yhteistyötilassa.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Quja-kampus kokosi parikymmentä startup-yritystä Espoon Suomenojalle jo pari vuotta sitten.
Quja-kampus kokosi parikymmentä startup-yritystä Espoon Suomenojalle jo pari vuotta sitten. Kuva: Markus Jokela / HS

Pääkaupunkiseudun kunnat kehittävät nyt kilvan omia startup-keskuksiaan, joissa aloitteleville yrityksille on tarjolla edullisia työtiloja ja tukipalveluita.

Keskiviikkona Vantaa kokosi alan ihmisiä Yrityskeskus Leijaan, missä on avattu startupien yhteistyötila Kiitorata. Startupit voivat vuokrata satasella kuussa työtilan, jonka kyytipoikana on langaton verkko, postiosoite plus kaikki yritystoimintaa tukevat kaupungin ja valtion palvelut saman katon alla.

”Miksi yrittäisit keittiönpöydän ääressä, kun tarjolla on valmis työyhteisö?” kysyy Vantaan elinkeinojohtaja José Valanta.

Erityyppisiä startup-keskuksia on syntynyt muun muassa Espoon Otaniemeen ja Suomenojalle.

Helsingissä Marian sairaalaan on suunnitteilla Suomen suurin startup-keskittymä.

Aalto-yliopiston kasvuyrittäjyyden apulaisprofessori Mikko Jääskeläinen arvioi, että menestyksekkään startup-keskuksen synnyttäminen on arpapeliä, jota on vaikea ohjailla.

Kunnat voivat yrittää virittää elinvoimaista ympäristöä, kuten Espoo, Helsinki ja Vantaa nyt tekevät. Loppu jää startupien omiin käsiin.

”Startupeille on tyypillistä, että alkuvaiheessa ihmiset vetävät toisiaan puoleensa. Vetovoimainen ihminen houkuttelee muita mukaan. Samoin vetovoimaiset startupit houkuttelevat muita startupeja samaan ekosysteemiin”, Jääskeläinen kuvailee.

Takeita onnistumisesta ei silti ole. Jos startup-yritys saa kokeilla ja epäonnistua, myös startup-keskuksilla pitäisi Jääskeläisen mielestä olla sama lupa. Jos ketään ei tule startup-keskukseen, se olisi hyvä nähdä kokeiluna, josta opittiin.

”En ole niinkään ajatellut, että kunnat kilpailisivat startupeista aivan alkuvaiheessa. Kuntien keskinäinen kilpailu tulee näkyviin siinä vaiheessa, kun startup-yrityksellä alkaa olla jotain kasassa, ja se etsii pitkäaikaisia toimitiloja”, Jääskeläinen sanoo.

Pääkaupunkiseudun startup-keskuksiin on ollut tungosta. Vantaan Kiitoradan viisi yhteistilapaikkaa ovat täynnä, ja uusia tulijoita on José Valannan mukaan jonoksi asti. Espoossa startup-keskuksissa on useita kymmeniä aloittelijoita.

”Tämä on meille enemmänkin tahdonilmaus. Me otamme asian vakavasti”, Valanta sanoo.

Valanta pitää erityisen ongelmallisena sitä, että elinkeino- ja yritysmaailmassa neuvojia on paljon.

Uuden yrittäjän on hyvin vaikea hahmottaa, kenen juttusille eri tilanteissa pitäisi mennä.

Leijassa on kaupungin omien asiantuntijoiden lisäksi myös Patentti- ja rekisterihallituksen, yrityspalvelu Finpron, Uudenmaan te-keskuksen, Tekesin ja vientitakuulaitos Finnveran päivystykset.

Kunnille voi olla helppoa lähestyä startup-toimintaa juuri tilojen kautta, koska niillä on usein hallussaan vajaakäyttöisiä kiinteistöjä. Jääskeläinen pitää uudelle toiminnalle rauhoitetun tilan löytämistä tärkeänä askeleena yrityksen elinkaaressa.

Mutta onko startup-keskus enemmän kuin osiensa summa? Tukevatko vierekkäiset startupit todella toisiaan?

”Ehkä siten, että kaikki ovat samassa liemessä. Elämä muuttuu helpommaksi, kun ongelmia voi jakaa muiden kanssa”, Jääskeläinen vastaa.

Vantaa perii Kiitoradan yhteistyötilasta nimellistä sadan euron kuukausivuokraa. Omakustannevuokra kattaa tilan välittömät kustannukset.

”Se tekee toiminnasta vastuullisempaa ja vastikkeellisempaa. On hyvin tärkeätä yrittäjien itsearvostuksen kannalta, etteivät he koe olevansa julkisen tuen varassa”, Valanta sanoo.

Jos yhteistyötilan ja startup-yritysten liitto toimii, Vantaa varautuu etsimään lisätilaa yhteistyössä yksityisten yritysten kanssa. Jos firmalla on vajaakäyttöinen talo, se voisi palvella myös startup-yrityksiä.

Sakari Manninen
VTK Kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Per Mattsson (vas.) ja toimitusjohtaja Jukka Antila tutustuivat virtuaalilaseihin yrityspalvelukeskus Leijassa Vantaalla keskiviikkona.
VTK Kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Per Mattsson (vas.) ja toimitusjohtaja Jukka Antila tutustuivat virtuaalilaseihin yrityspalvelukeskus Leijassa Vantaalla keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat