Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaan aukiolon vaikutus: Moni kauppakeskus palvelee läpi pääsiäisen – vaihtelua on paljon

Pääkaupunkiseudun kauppakeskukset kokeilevat uusia aukioloaikoja. Pääsiäisen kokemusten perusteella tehdään päätöksiä myös muiden juhlapyhien aukioloista.

Kaupunki
 
Tuomas Selänne
Suuria ruokakauppoja on auki läpi pääsiäisen.
Suuria ruokakauppoja on auki läpi pääsiäisen. Kuva: Tuomas Selänne

Kauppojen aukiolojen vapautumisen myötä pääsiäisenäkin pääsee ostoksille useampana päivänä ja myöhäisempinä kellonaikoina kuin viime vuonna.

Pääkaupunkiseudun suurimpien kauppakeskusten ja etenkin niiden erikoisliikkeiden aukiolot vaihtelevat suuresti, mutta päivittäistavarakaupat ovat keskuksissa auki joka päivä.

Esimerkiksi kauppakeskus Jumbo on auki pääsiäispyhinä auki kello 11–18 ja lankalauantaina kello 9–21. Sen sijaan hypermarketit ovat pyhinä auki kello 10–23 ja lankalauantaina kello 7–23.

”Tämä on ensimmäinen pääsiäinen, kun kaupat voivat olla näin laajasti auki. Lankalauantaisinhan on ollut normaali aukiolo, jolloin on ollut paljon väkeä liikkeellä. Olemme päättäneet, että koko kauppakeskus palvelee pitkänäperjantaina ja pääsiäispäivinä pidemmillä aukioloilla kuuteen asti ja marketit omalla päätöksellään pidempään”, sanoo Jumbon kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro.

Vastaavaa vaihtelua on muissakin kauppakeskuksissa. Helsingin keskustassa Kampissakin ruokakaupat noudattavat pitkiä aukioloaikoja läpi pääsiäisen. Pisimmät aukiolot ovat Alepalla, joka on auki pitkänäperjantaina kello 9–24 ja pääsiäispäivinä kelo 9–23. K-Supermarket ja Lidl ovat auki kello 22:een.

Ruokakauppoja lukuun ottamatta Kampin keskus on kuitenkin suljettuna pitkänäperjantaina ja ensimmäisenä pääsiäispäivänä. Toisena pääsiäispäivänä kauppakeskusta pidetään auki kokeilumielessä.

”Halusimme kokeilla laajempaa aukioloa pääsiäisenä, ja valinta kohdistui maanantaihin”, sanoo Kampin kauppakeskuspäällikkö Heli Vainio.

Helsingissä kauppakeskus Kaaren myymälät ovat pääsiäispyhinä pääsääntöisesti auki kello 11–18 ja keskuksen Prisma kello 10–23.

Kauppakeskus Sello puolestaan on pyhinä pääsääntöisesti auki kello 12–18, mutta marketit noudattavat tavallisia sunnuntaiaukiolojaan. K-Citymarket on pitkänäperjantaina ja pääsiäispäivinä auki kello 10–18, Prisma kello 10–23.

Vuodenvaihteen jälkeen Sellossa ei pidennetty lauantain ja pyhäpäivien aukioloja, mutta pyhäpäivien osalta päätös tehtiin yritysten kanssa erikseen.

”Seuraamme nyt ensimmäisten kuukausien aikana, että miten aukioloajat otetaan vastaan. Sitten teemme päätöksiä, tuleeko niihin muutoksia”, sanoo Sellon kauppakeskusjohtaja Marjo Kankaanranta.

Paikoin kauppakeskukset menevät täysin ruokakaupan ehdoilla. Vantaan Myyrmannin aukioloajat noudattelevat täysin ruokakaupan aukioloa. Kauppakeskus on auki kello 10–18 pyhinä ja kello 7–20 lankalauantaina.

Kauppojen aukioloja säätelevä laki kumottiin vuodenvaihteessa. Viime vuonna kaupat olivat kiinni pitkänäperjantaina ja ensimmäisenä pääsiäispäivänä. Lankalauantaina kaupat saivat olla auki kello 7–18 ja toisena pääsiäispäivänä vain neljän tunnin ajan.

Jumbon Lehtoaro kertoo, että laajemmat lauantai- ja sunnuntaiaukiolot on jo nyt otettu asiakaskunnassa hyvin vastaan.

Jumbossa poikkeusaukioloista on päätetty juhannuspäivään asti, jolloin keskus on suljettuna. Pääsiäisenä onkin tarkoitus kerätä kokemuksia pidemmän pyhäjakson laajennetuista aukioloista tulevia pyhäjaksoja varten.

”Nyt haemme kokemuksia, miten laajennetut aukiolot sujuvat. Sen kautta teemme sitten johtopäätöksiä jatkosta.”

Ainakin Myyrmannissa ruokakaupat pitävät ovensa auki juhannuspäivänäkin.

Korjaus 17.3. klo 10.16: Kauppakeskus Sellon ja sen Citymarketin aukioloaikoja korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat