Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetro teettää selvityksen itsestään – miten kustannukset paisuivat miljardiin euroon?

Kustannusten kasvun selvittämisestä voi olla hyötyä myös muiden pääkaupunkiseudun liikennehankkeiden arvioinnissa

Kaupunki
 
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
HS ajoi länsimetrolla Ruoholahdesta Matinkylään marraskuussa 2015. Tältä kyydissä näytti. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala.

Länsimetron rakennuttajayhtiö käynnistää ulkopuolisen arvioinnin metrohankkeen kustannusten nousun selvittämiseksi. Länsimetro Oy:n hallitus päätti asiasta kokouksessaan tiistaina.

Helsingin Ruoholahden ja Espoon Matinkylän yhdistävän metroyhteyden loppukustannukset asettuvat arviolta 1 088 miljoonaan euroon, vaikka hankesuunnitteluvaiheessa vuonna 2007 kokonaiskustannuksiksi arvioitiin 714 miljoonaa euroa. Ympäristövaikutusarvioinnin yhteydessä vuonna 2005 kustannukset arvioitiin tätäkin pienemmiksi.

”Varsinainen syy [arvioinnin teettämiseen] on se, että haluamme tietää, miten kustannukset ovat kehittyneet, mitä laajuusmuutoksia on tehty ja miksi. Kysymyshän on siitä, että hankesuunnitelman laajuutta on jouduttu tarkentamaan”, sanoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Metrohankkeen kustannusten paisuminen on ollut laajasti esillä julkisuudessa. Asia on herättänyt närää hankkeen rahoittajissa, etenkin Helsingin ja Espoon kaupungeissa.

Lisäkustannuksia on tullut esimerkiksi louhinnan kallistumisesta ja asemasuunnitelmien muutoksista.

Taustalla ovat myös kaavavalitukset, viranomaisten asettamat vaatimukset poikkeustilanteiden varalle sekä linjaus, jonka mukaan kaikki sisäänkäynnit on tehtävä esteettömiksi.

Kokkisen mukaan kustannusten karkaamisen perusteellisesta selvittämisestä olisi hyötyä myös muiden pääkaupunkiseudun liikennehankkeiden toteuttamisessa.

Länsimetron jatkeen Matinkylästä Kivenlahteen arvioidaan maksavan noin 770 miljoonaa euroa, Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen yhdistävän Raide-Jokerin noin 275 miljoonaa euroa ja Helsingin keskustan tuntumaan rakennettavien Kruunusiltojen 200–300 miljoonaa euroa.

Myös Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) johtokunta katsoo, että länsimetron rakentamisen kustannusten kasvun syiden selvittäminen on ”erittäin tarpeellista” alkavien suurten infrahankkeiden kannalta.

Länsimetron kustannuksiin liittyvä ulkopuolinen arviointi tehdään osana metrohankkeen kokonaisarviointia.

Kokkisen mukaan arviointi olisi tarkoitus käynnistää keväällä ja tehdä kuluvan vuoden aikana. Arvioinnin tekijää ei ole vielä valittu.

Länsimetron pitäisi aloittaa liikennöinti vuonna 2016 vuosia myöhässä. Metrohanketta ovat viivästyttäneet esimerkiksi asemakaavoista tehdyt valitukset.

Sami Kero / HS
Metrotyömaa Tapiolan urheilupuistossa.
Metrotyömaa Tapiolan urheilupuistossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat