Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkilaislasten reviirit kutistuivat pitkään, mutta suunta on nyt kääntynyt – ”Kännyköiden yleistyminen on iso muutos”

Helsingissä lasten liikkumisalueet kutistuivat dramaattisesti 1950-luvulta 2000-luvulle, mutta nyt suunta on kääntynyt ja lapset liikkuvat taas omin päin.

Kaupunki
 
Tässä tulevat virpojan suosikkipalkat
Tässä tulevat virpojan suosikkipalkat
Riittääkö laku, kelpaako lelu? Katso, miten helsinkiläiset virpojat Emilie ja Mariella Finell arvottivat HS:n tarjoamat palkat. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Arabianranta

Noin kahdeksan hehtaaria, rajoina ranta ja kadut. Siinä on se perustila, jossa helsinkiläiset Miraella, 8, ja Emilie Finell, 10, saavat liikkua ilman eri lupaa.

Helsinkiläislasten omaehtoiset reviirit ovat kutistuneet dramaattisesti sitten 1950-luvun – mutta eivät kutistu enää. Tutkijoiden mukaan lapset ovat siirtyneet auton takapenkiltä pyörän päälle ja potkulaudalle.

Heidät vapautti muun muassa kännykkä: jos Finellin sisarukset haluavat ylittää rajansa, puhelinsoitto tai WhatsApp-viesti kotiin riittää.

Palmusunnuntaina mennään taas. Ämpärillinen pajunoksia on askarreltu vitsoiksi, eivätkä ovikoodit tai summerit haittaa.

”Voi painaa mitä tahansa summeria, ja kun kerran pääsee sisään, niin voi virpoa vaikka koko rapun”, Emilie valottaa taktiikkaa.

Arabianrannassa asuva Emilie on 10-vuotiaana käynyt omin päin sekä Kumpulan maauimalassa että Arabian kauppakeskuksella. Matkaa molempiin kertyy toista kilometriä.

Kaverit ovat käyneet keskustassa ja Linnanmäelläkin, äiti Sanna Finell kertoo.

Vuonna 2009 HS kertoi yhden perheen kolmen sukupolven leikkimaastoista. Ne olivat kutistuneet polvi polvelta, kunnes vuosituhannen vaihteen 6–7-vuotiaat pyörivät itsenäisesti enää vain omalla pihallaan.

Nyt tutkijat vakuuttavat, etteivät reviirit enää kutistu.

”Kännyköiden yleistyminen on iso muutos, joka on tuonut luottamusta puolin ja toisin”, kertoo lasten omia paikkoja kartoittanut lapsuuden tutkimuksen dosentti Kirsi Pauliina Kallio Tampereen yliopistosta.

Muutos koskee nimenomaan tiiviihköjä kaupunkialueita.

”Itsenäistä liikkumista tukee se, että tärkeät paikat kuten koulut, harrastukset ja kavereiden kodit ovat lähellä”, sanoo maankäytön suunnittelun professori Marketta Kyttä Aalto-yliopistosta.

Harvemmin asutuilla seuduilla omatoiminen liikkuminen vähenee edelleen, Kyttä kertoo.

Finellin sisarusten Arabianranta on juuri sellainen tiivis alue, jolla reviirit ovat laajentuneet. Emilie ja Miraella esittelevät vitsa-askartelun lomassa uusia cruiser-rullalautojaan. On potkulautaa, pyörää ja vikkelät jalat.

Ensi syksynä Emilie siirtyy viidennelle luokalle. Sen ikäiset helsinkiläiset liikkuvat Kirsi Pauliina Kallion mukaan omin päin myös julkisilla kulkuneuvoilla.

”Itse asiassa koko ajatus alueel­lisesti rajautuvasta reviiristä on vähän hassu”, Kallio sanoo. Kun hän muutama vuosi sitten kartoitti yhden helsinkiläislähiön viidesluokkalaisten tärkeitä paikkoja, niitä löytyi ympäri kaupunkia.

”Paikka, jossa tapahtuu lapselle tärkeitä asioita, voi olla kymmenienkin kilometrien päässä kotoa. Ja sinne kuljetaan itsenäisesti, pyörällä tai bussilla”, Kallio sanoo ja murskaa myytin kuljettelijavanhemmista ja takapenkkilapsista.

Kuva kaikkialle kuskaavista vanhemmista ei ole hänen mukaansa todenmukainen.

”Se pitää paikkansa ehkä jääkiekossa, jossa varusteet painavat niin paljon”, Kallio kertoo.

Emilie Finellin hyvä ystävä käy itse busseilla Tapanilassa voimistelemassa.

Onko vanhempien sydän syrjällään, kun tytöt viilettävät pitkin lähiötä? ”Me aikuiset pelkäämme aina vaikka mitä hirveitä asioita, mutta samalla me teemme itsellemme vankilan”, sanoo isä Toni Finell.

”Olemme varovaisia, mutta emme halua kasvattaa lapsia pumpulissa tai pullossa.”

Oikein, sanoisi professori Kyttä: mitä pienempi elinpiiri, sitä heikommin kehittyvät maalaisjärjen taidot sekä kyky tunnistaa riskejä.

Ylisuojellusta lapsesta voi siis kasvaa höynäytettävä aikuinen.

Arabianrannassa lapset punovat juonia ja harjoittelevat virvontalorua, jonka sisällöstä heillä ei ole aavistustakaan. Kotoa tulee yksi ohje: virvontaan pitää kysyä lupa.

”Ihmiset eivät häiriinny, koska he tietävät, että on pääsiäinen”, Miraella uskoo.

Moni naapuri on jo toivottanut virpojat tervetulleiksi korttelin Facebook-ryhmässä.

Mitä varata virpojille? Emilie ja Miraella Finell laittavat virvontapalkkioita suosikkijärjestykseen videolla osoitteessa HS.fi/hstv
Esa Syväkuru HS
Arabianrannassa asuvat Emilie (vas.) ja Miraella Finell näyttävät paikan, jossa osapuilleen kulkee omatoimisen liikkumisen raja. Kauemmas mennessään he ilmoittavat liikkeistään kotiin. Rantaan ei ole lupa mennä.
Arabianrannassa asuvat Emilie (vas.) ja Miraella Finell näyttävät paikan, jossa osapuilleen kulkee omatoimisen liikkumisen raja. Kauemmas mennessään he ilmoittavat liikkeistään kotiin. Rantaan ei ole lupa mennä.
HS kertoi marraskuussa 2009, kuinka lasten reviirit olivat pienentyneet kolmen sukupolven aikana.
HS kertoi marraskuussa 2009, kuinka lasten reviirit olivat pienentyneet kolmen sukupolven aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat