Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisön apu yllätti eläinmuseon – yliopiston museolla ei riitä rahkeita edes rahan keräämiseen

Museon ystävät kyselivät, kuinka leikkausten repimää museota voisi tukea. Lahjoituksen tekoa helpotettiin jo.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Luomuksen eläinmuseo on yksi Suomen suosituimmista museoista. Bastian Löhning tutustui sen luurankoihin keskiviikkona.
Luomuksen eläinmuseo on yksi Suomen suosituimmista museoista. Bastian Löhning tutustui sen luurankoihin keskiviikkona. Kuva: Kimmo Räisänen
Tästä on kyse

Yliopisto vähentää henkilöstöä

 Luonnontieteellinen keskusmuseo joutuu säästötalkoisiin osana Helsingin yliopistoa.

 Yliopisto vähentää ensi vuoden loppuun mennessä noin 980 työntekijää. Säästöt johtuvat hallituksen koulutusleikkauksista.

 Luonnontieteellinen keskusmuseo koostuu kolmesta osasta: luonnontieteellisestä museosta eli eläinmuseosta sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisistä puutarhoista.

Tavalliset ihmiset ja yritykset ovat innostuneet auttamaan leikkauksista kärsivää Luonnontieteellistä keskusmuseota eli Luomusta.

HS kertoi torstaina 17. maaliskuuta, että Helsingin yliopistoon kuuluva museo joutuu koulutusleikkausten vuoksi lopettamaan muun muassa eläinmuseon uusien näyttelyjen rakentamisen.

Museolle alkoi heti tulvia kyselyjä avustusmahdollisuuksista, ja perjantaina museo vastasi toiveisiin tekemällä nettisivuiltaan oikopolun yliopiston lahjoitusjärjestelmään.

Yksi innokas avun tarjoaja on Mira Huusko, joka vierailee kolmen lapsensa kanssa ahkerasti Luomukseen kuuluvassa eläinmuseossa.

”Eläinmuseo on yksi hauskimmista oppimiskokemuksista. Lapset saavat siitä hirveästi irti ja oppivat sellaisia perusasioita kuin että eläimet ja ihmiset koostuvat luista. Ei tämmöistä paikkaa saa tärvellä”, Huusko sanoo.

Hän lähetti museolle sähköpostia ja kyseli, kuinka voisi tukea sitä ilman, että varat menisivät yliopiston jättilaariin.

”Ajattelin, että niillä olisi mietittynä jokin tapa sen varalle, että ihmiset haluaisivat auttaa. Mutta ei niillä selvästikään ollut”, Huusko ihmettelee.

Perjantaina keksittiin yksi tapa, kertoo Luomuksen markkinointikoordinaattori Leena Gustavsson. Nettilahjoituksen tekoa helpotettiin, ja seuraavaksi Gustavsson lupaa tutkia erilaisia sponsorointi- ja joukkorahoitusmalleja.

Museon johtaja Leif Schulman puolestaan kertoo tapaavansa pikapuoliin it-yrityksen, joka on tarjoutunut auttamaan museota jonkinlaisen tukijaverkoston luomisessa.

Mieleen tulee väistämättä vuosi 2004, jolloin iso mainostoimisto junaili kampanjan paviaanien säästämiseksi Korkeasaaressa.

Radio Helsinki on viime vuosina kerännyt kuulijoiltaan rahaa ystäväklubilla, ja esimerkiksi lääkärihelikoptereita on vuosien mittaan pidetty ilmassa yrityssponsorein.

Jokin tällainen olisi Schulmanin mukaan Luomuksellekin oikein tervetullutta, mutta museolla itsellään ei ole väkeä rahoituskampanjoita pyörittämään.

”Nyt pystymme juuri ja juuri pitämään museot auki”, hän pahoittelee.

Luonnontieteellinen keskusmuseo koostuu kolmesta kaupunkilaisille rakkaasta paikasta eli eläinmuseosta sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisistä puutarhoista.

Mira Huuskon perheelle merkittävin on eläinmuseo, jolle hän toivoisi jonkinlaista kannatusklubia Ateneumin taidemuseon ystäväyhdistyksen tapaan.

Kaisaniemen puutarhalla on jo kymmenen vuoden ajan ollut oma ystäväyhdistyksensä, mutta Schulmanin mukaan sen rahalliset tuotot ovat aika vaatimattomia.

Kaisaniemessä leikkaukset aiheuttavat merkillisen tilanteen aivan puutarhan uudistuksen loppumetreillä. Puutarhaan on jo tehty uudet istutukset, mutta niiden logiikkaa avaaviin opasteisiin ei nyt ole varaa.

Puutarha on siis jäämässä paikaksi, jossa kävijä kyllä voi katsella kasveja, mutta ei oppia niistä, Schulman harmittelee.

Toistaiseksi Luomus kerää rahaa lähinnä yliopiston yhteisen rahoituskanavan kautta.

Yliopiston yhteiskuntasuhteiden päällikön Pia Dolivon mukaan ei ole olemassa byrokraattista estettä sille, etteikö Luomus voisi kerätä varoja suoraan vaikkapa joukkorahoituksella.

”Se vaatii kuitenkin aika paljon työtä”, hän sanoo ja lupaa tarjota apua, jos Luomus perustaa rahoituskampanjan esimerkiksi Kickstarterin, Indiegogon tai Mesenaatti.fi:n kautta.

Kimmo Räisänen
Eläinmuseon perusnäyttely on lasten suursuosikki.
Eläinmuseon perusnäyttely on lasten suursuosikki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat