Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo harkitsee yhdeksän kuukauden ilmaisia e-pillereitä nuorille

Valtuustoaloite kokonaan ilmaisesta ehkäisystä alle 25-vuotiaille ei kuitenkaan saa virkamiehiltä kannatusta.

Kaupunki
 
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Espoo ei innostu ajatuksesta, joka tekisi kaikesta ehkäisystä ilmaista alle 25-vuotiaille. Nyt kuitenkin esitetään ehkäisyn maksuttomuuden laajentamista.
Espoo ei innostu ajatuksesta, joka tekisi kaikesta ehkäisystä ilmaista alle 25-vuotiaille. Nyt kuitenkin esitetään ehkäisyn maksuttomuuden laajentamista. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Fakta

Kolmesta kuusta kokonaan ilmaiseen

 Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL ovat ehdottaneet kunnille, että ne voisivat tarjota ilmaista ehkäisyä nuorille.

 Kuntien välillä on isoja eroja siinä, miten ne ohjetta tulkitsevat. Pitkiä jaksoja ilmaista ehkäisyä ovat tarjonneet esimerkiksi Rauma, Raisio, Turku ja Forssa. Turku on palannut kolmen kuukauden ilmaiseen hormonaaliseen ehkäisyyn, mutta asiasta käydään sielläkin parhaillaan poliittista keskustelua.

 Raskaudenkeskeytykset ovat Raisiossa vähentyneet rajummin kuin muualla Suomessa. Tähän toisaalta vaikuttaa myös jälkiehkäisyn saatavuus. Aborteista suuri osa tehdään nykyisin jo synnyttäneille 20–24-vuotiaille.

 Pääkaupunkiseudulla Vantaalla on käytössä sama malli kuin Espooseen nyt ehdotetaan: yhdeksän kuukautta pillereitä tai ensimmäinen kierukka tai kapseli.

 Helsinki maksaa tällä hetkellä kolme kuukautta e-pillereitä tai ensimmäisen kierukan tai kapselin. Helsingissä kerätään parhaillaan kuntalaisaloitteeseen nimiä, jotta kaupunki alkaisi tarjota kokonaan ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille.

Espoo saattaa tulevaisuudessa tarjota yhdeksän kuukauden ilmaiset e-pillerit alle 20-vuotiaille nuorille. Vaihtoehtona olisi ensimmäinen ilmainen ehkäisykapseli tai kierukka.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää ensi viikolla Saara Hyrkön (vihr) ja viidentoista muun valtuutetun aloitteesta, jossa ehdotetaan täysin ilmaista ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille. Näin isoa muutosta ei virasto esitä. Alle 20-vuotiaat nuoret sen sijaan saisivat joko ilmaiset ehkäisypillerit yhdeksäksi kuukaudeksi, ilmaisen ensimmäisen ehkäisykapselin tai kierukan.

Nykyään Espoossa nuori voi saada kolme ensimmäistä kuukautta e-pillereitä pillereiden valmistajan laskuun.

20–24-vuotiaille vastaavaa etua ei Espoossa esitetä, paitsi synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä. Virastossa ei myöskään innostuta aloitteen ajatuksesta, että myös kondomien jakamista pitäisi tasa-arvon edistämiseksi ja tautien ehkäisemiseksi lisätä. Niitä luvataan edelleen jakaa koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon kautta sekä isoissa nuorten tapahtumissa, ei muuten.

Espoossa tehdään vuosittain noin 160 aborttia alle 24-vuotiaille naisille tai tytöille.

Kaupunki laskee, että nämä maksavat yhteiskunnalle suoraan noin 163 000 euroa, vaikka otettaisiin huomioon vain itse raskaudenkeskeytys yksinkertaisimmillaan, ei siis esimerkiksi jälkihoitoa tai joskus tarvittavaa psykologista tukea. Vuoden ilmainen pilleriehkäisy maksaisi kaupungille tätä vähemmän.

Aborttien määrä on jonkin verran laskenut Espoossakin, mutta vähemmän kuin monissa kunnissa, jotka tarjoavat pidemmän jakson ilmaista ehkäisyä.

Seksin välityksellä tarttuvien tautien määrä ei ole nuorilla juuri vähentynyt, muttei myöskään lisääntynyt. Muutosta perustellaan myös sillä, että helposti saatavalla ehkäisyllä on laajemminkin vaikutusta nuorten hyvinvointiin.

22.3. Päivitetty Turun tilanne. Turku tarjoaa tällä hetkellä ilmaiseksi kolme ensimmäistä kuukautta hormonaalista ehkäisyä tai ensimmäisen kierukan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat