Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räntä toi vain hetken helpotuksen – hyvä sää tuo katupölyn takaisin

Katupölyn määrä ruuhkaisimmilla väylillä Helsingissä kasvaa taas.

Kaupunki
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Lakaisukone töissä Arkadiankadulla keskiviikkona.
Lakaisukone töissä Arkadiankadulla keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Räntäsade näyttäisi helpottaneen vain hetkeksi katupölystä oireita saaneiden elämää pääkaupunkiseudulla.

Ilmanlaatu laski välttävälle tasolle iltapäivään mennessä HSY:n Hämeenlinnanväylän ja Mannerheimintien mittauspisteellä. Tyydyttävällä tasolla oltiin lauantaina ainakin Leppävaarassa, Mäkelänkadulla, Vartiokylässä, Kalliossa ja Luukissa. Ilmanlaatu on usein poutapäivänä huonoimmillaan iltapäivän päätteeksi.

Ainakaan vielä ei kuitenkaan olla yhtä huonoissa lukemissa kuin alkuviikosta.

Tilanne on vuodenaikaan nähden erittäin tyypillinen. Katupöly on joka vuosi ongelma etenkin maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa.

Vuodet eivät ole kuitenkaan veljeksiä. Katupölyn määrään vaikuttavat etenkin kosteus ja yöpakkaset ja se, miten sopiviin väleihin sateet sattuvat katujen puhdistuksen kannalta. Vuosi 2015 oli katupölyn kannalta poikkeuksellisen kamala, tästä keväästä on näin varhain vielä vaikea tehdä mitään suuria johtopäätöksiä.

”Aurinkoiset päivät ovat pölypäiviä. Helpoin kevät on silloin, kun sade sitoo katupölyä sopivassa rytmissä niin, että katuja ehditään puhdistaa”, selittää ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen HSY:ltä.

Helsinki myös kastelee pahimpaan aikaan ruuhkaisimpia väyliä suolaliuoksella, ely puolestaan pääteitä. Pakkasyöt hidastavat töitä, samoin puhdistettavalle kadulle parkkiin jätetyt autot. Jalkakäytävien puhdistaminen on suurimmassa osassa kantakaupunkia kiinteistöjen vastuulla.

Kaupunki arvioi, että sillä itsellään riittää siivottavaa noin 2 500 kilometriä. Siivoaminen aloitetaan pääväylistä, mutta niillä on myös eniten liikennettä pölyä nostattamassa.

”Lenkille kannattaa mennä siis ainakin korttelin päähän pääväylistä. Niin saa hengittää puhtaampaa ilmaa”, Myllynen neuvoo oireilevia.

Helsingin kaupunki ilmoittaa katujen puhdistusaikatauluista verkossa. Myös tietoa ilmanlaadusta päivitetään HSY:n sivuille useita kertoja päivässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat