Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa ehdotetaan: Nuorille ja raskaana oleville paperittomille samat palvelut kuin espoolaisille

Espoo pohtii ensi viikolla valtuustoaloitetta, joka kohentaisi paperittomien asemaa terveydenhoidossa

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Helsingin paperittomien klinikan lääkärin vastaanottohuone.
Helsingin paperittomien klinikan lääkärin vastaanottohuone. Kuva: Markus Jokela / HS

Joukko espoolaisvaltuutettuja haluaa Espoon paperittomien hoitoon samaa mallia kuin Helsingissä.

Alle 18-vuotiaat ja raskaana olevat paperittomat olisivat näin oikeutettuja samoihin terveyspalveluihin ja samaan hintaan kuin espoolaiset, kiireelliseen apuun kaikki.

Virkamiehet eivät innostu ehdotuksesta. Viraston kanta on, että paperittomien terveydenhoito pitäisi ratkaista valtakunnallisesti lailla, ei siis joka kunnassa erikseen. Kiireelliseen hoitoon Espoossakin pääsee jo nykyisin, mutta maksu vastaa tällöin todellisia kustannuksia eikä siis ole sama kuin espoolaisilta peritty maksu.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee keskiviikon kokouksessaan Inka Hopsun (vihr) ja 29 muun valtuutetun aloitetta paperittomista.

Aloitteessa toivotaan myös paperittomien muistamista ennaltaehkäisevien palvelujen kohdalla ja vaaditaan, että palveluihin pitäisi olla helppo löytää ja päästä.

Suomessa oikeus terveydenhuoltoon on monella tavalla sidottu ihmisen kotikuntaan.

Paperittomien terveydenhuoltoa koskeva laki jäi noin vuosi sitten ennen vaaleja käsittelemättä eduskunnassa, koska kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) vaati lakiehdotuksen pöydälle juuri ennen kuin valtiopäivät päättyivät. Nykyisessä hallitusohjelmassa asiaa ei ole.

Helsingissä palveluja tarjotaan siksi nykyisin koko maata laajemmin. Asiasta kiisteltiin politiikassa vuosia. Myös Turku on hiljattain tehnyt vastaavan päätöksen.

Vapaaehtoisten työn varassa toimiva Global Clinic auttaa myös paperittomia useissa kaupungeissa, esimerkiksi Helsingissä. Klinikoiden arvellaan kuitenkin ruuhkautuvan pahasti siinä vaiheessa, jos useampi viime vuonna maahan tullut turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen oleskeluluvasta mutta jää silti Suomeen.

”Mitenkään suoraviivaista tämä ei toki ole vaan riippuu maahanmuuttopolitiikasta. On mahdollista, että meidän potilasmäärämme lähtevät nousuun, mutta tähän voi vielä vaikuttaa monella tavalla”, kertoo klinikan tiedottaja Jemima Heinonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat