Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin syrjäisyys kiehtoi turisteja jo 1800-luvulla – ”Ihan kivannäköinen paikka, siellä ei vain ole mitään”

Helsingissä yöpyi ennätysmäärä turisteja viime vuonna. Kiinalaiset toivat eniten rahaa, venäläisiä oli vähemmän kuin ennen.

Kaupunki
 
Hoffers Eugen
Kuvan Ullanlinnan kylpylästä arvioidaan olevan 1870-luvulta, jolloin sen huippuvuodet olivat jo takanapäin. Kylpyläelämä oli suosituimmillaan Helsingissä 1840-luvulla.
Kuvan Ullanlinnan kylpylästä arvioidaan olevan 1870-luvulta, jolloin sen huippuvuodet olivat jo takanapäin. Kylpyläelämä oli suosituimmillaan Helsingissä 1840-luvulla. Kuva: Hoffers Eugen

Kaivopuisto

Helsingissä yöpyi viime vuonna enemmän turisteja kuin koskaan ennen.

Vaikka venäläisten matkustus on viime vuosina hiipunut, kasvoi Helsingin hotelliyöpymisten määrä viime vuonna viisi prosenttia edellisvuodesta. Helsingissä oli vuonna 2015 yhteensä 3,5 miljoonaa hotelliyöpymistä.

Helsingin maine turvallisena ja luonnonläheisenä pikkukaupunkina näyttäisi nyt vetävän turisteja puoleensa. Kaupungin syrjäistä sijaintia ja pientä kokoa on yritetty kääntää eduksi jo yli sadan vuoden ajan. Helsingin tähtihetket turismin keskuksena olivat kuitenkin jo paljon aiemmin.

Jorma Suhonen / Come to Finland
Vuoden 1939 matkailumainos uskoo turvalliseen Helsinkiin.
Vuoden 1939 matkailumainos uskoo turvalliseen Helsinkiin.

Eräs saksalainen kuvaili Helsinkiä 1800-luvulla näin: ”Schöne aussenseite und nichts dahinten”.

Vapaasti suomennettuna: ”ihan kivannäköinen paikka, siellä ei vain ole mitään”.

Helsingin ensimmäinen vilkas turismikausi alkoi jo 1830-luvulla. Valttikortteina olivat samat hokemat kuin tänä päivänä: luonnonläheisyys, meri ja puhtaus.

Helsingin kauppiaat alkoivat puuhata uudenaikaista kylpylälaitosta 1830-luvulla. Ullanlinnan kylpy- ja kaivolaitos avattiin Kaivopuistossa kesällä 1838. Siitä haluttiin eurooppalaisen muotivillityksen mukainen terveyslaitos. Vettä pidettiin tuohon aikaan tärkeänä hoitomuotona ja kylpylöissä nautittiin vettä sekä sisäisesti että ulkoisesti. Vesihoitojen uskottiin tepsivän moneen vaivaan. Samaan aikaan Venäjän tsaari Nikolai I alkoi rajoittaa aateliston liikkumista maasta pois.

Päivälehti 21.3. 1896
Helsinkiin saapuneiden matkustajien nimet ja yöpymispaikat.
Helsinkiin saapuneiden matkustajien nimet ja yöpymispaikat.

Yhtäkkiä piskuinen Helsinki kuhisi ulkomaalaisia vieraita ja venäläistä hienostoa – kreivejä sekä paroneita juomassa vettä ja kylpemässä.

Helsingissä ei ollut varsinaisia terveyslähteitä omasta takaa, joten mineraalipitoinen vesi piti valmistaa keinotekoisesti.

Tämä tarkoitti hiilihapon ja erilaisten mausteiden lisäämistä juomaveteen, toisin sanoen kivennäisvettä.

Kylpylävieraiden päiväohjelmaa saneli ”kaivoveden” nauttiminen. Aamulla kuudelta oli ensimmäinen vesitankkaus. Tämän jälkeen piti liikkua reippaasti.

Kirjailija Zachris Topelius kuvailee tunnelmaa Kaivohuoneella aamun pikkutunteina vilkkaaksi.

”Naiset pikku viitoissaan ja krispiineissään, herrat hattu päässä ja keppi kädessä sisällä salongissa. Koko salonki lakkaamattomassa liikkeellä.”

Aamun ensimmäisen vesiannoksen nauttimisen jälkeen siirryttiin kylpyihin tai merenrantaan rakennettuun uimalaan. Vedenjuontia ja kylpyjä rytmitettiin paitsi reippailulla myös viihdenumeroilla: vettä nautittiin musiikkiesitysten säestyksellä.

Kylpyläelämään kuului muitakin huvituksia: tansseja, konsertteja, pelejä ja runonlausuntaa. Lomalta etsittiin virkistystä, terveyttä sekä viihdettä.

K.O.Brorström
Ullanlinnan kylpylaitoksen uimalaan jonotettiin vuonna 1923.
Ullanlinnan kylpylaitoksen uimalaan jonotettiin vuonna 1923.

Ullanlinnan kylpylä Kaivopuistossa oli monin tavoin aikaansa edellä, kuvailee kylpylähanketta tutkinut Päiviö Tommila.

Se oli pientä rahaa vastaan kaikkien saatavilla, sillä edullisimmat kylvyt eivät olleet kalliita. Lisäksi rantaan rakennettu uimapaikka oli kaikkien kaupunkilaisten käytössä. Helsingissä ulkomaiset hoviherrat, säätyläiset sekä talonpoikaisväki kylpivät kaikki samoissa paljuissa.

Samoin Kaivohuoneen tanssiaisissa saattoivat porvarit tanssahdella aatelisneitien kera, palvelusväki upseerien kanssa. Se oli ennenkuulumatonta.

Poikkeuksellinen ajanjakso Helsingin historiassa päättyi yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Vilkas kesäelämä päättyi Krimin sotaan ja sen jälkeen Helsingissä riehuneeseen koleraan.

Venäläinen ylhäisö oli tosin jättänyt Helsingin taakseen jo kauan ennen tätä. Helsinki oli heille Tommolan mukaan vain ohimenevä muotioikku. Turistit eivät enää palanneet koleran jälkeen. Vaikka Helsinkiä pidettiin kauniina ja luonnonläheisenä, se ei vetänyt vertoja Keski-Euroopalle.

Helsingillä ei ollut pitkiä hiekkarantoja ja ikävä totuus oli, että pohjoinen kesä saattoi olla lyhyt ja arvaamattoman kylmä. Ullanlinnan kylpylä autioitui hiljalleen ja tuhoutui lopullisesti Helsingin pommituksissa vuonna 1944.

Turismi nosti päätään seuraavan kerran vasta 1930-luvulla. Suomea oltiin ryhdytty jo aiemmin mainostamaan lauseella ”off the beaten track”, kuvailee Come to Finlandin kirja Suomen matkailumainoksien historiasta.

Mitä maailman metropoleihin tottuneet turistit mahtoivat ajatella 1930-luvun Helsingistä? Hufvudstadsbladetin kirjoitus erään höyrylaivaristeilijän vierailusta vuodelta 1935 kuvaa matkustajien odotuksia.

Eräs matkaaja ihmettelee miksi kaupungissa on niin hiljaista. Toinen kiittelee ”kerjäläisten, irtolaisten” ja ”rihkamakauppiaiden” puuttumista. Yksi turisti ihastelee viskin hintaa ja lopuksi eräs amerikkalainen pyytää saada tavata Paavo Nurmen tai säveltäjä Sibeliuksen.

Kaisa Rautaheimo / HS
Thomas Dyval (vas), Jesper Leasin ja Kenneth Love saunoivat lauantaina ensimmäistä kertaa elämässään Kotiharjun saunassa Kalliossa. Miehet etsivät Helsingistä saunaa, jääkiekkoa ja pikkukaupungin eksotiikkaa. ”Täällä on helppoa kävellä joka paikkaan”, Love sanoi.
Thomas Dyval (vas), Jesper Leasin ja Kenneth Love saunoivat lauantaina ensimmäistä kertaa elämässään Kotiharjun saunassa Kalliossa. Miehet etsivät Helsingistä saunaa, jääkiekkoa ja pikkukaupungin eksotiikkaa. ”Täällä on helppoa kävellä joka paikkaan”, Love sanoi.
Aikajana: Turismi Helsingissä kautta aikojen

1834 Ullanlinnan kylpylä avataan.

1837 Höyrylaivayhteys Helsingin, Pietarin ja Tukholman välillä aloittaa liikennöinnin.

1840 Helsingin sanotaan kihisevän sekä venäläisiä että muunmaalaisia turisteja. Kylpylä elää kukoistuskauttaan. Moni helsinkiläinen vuokraa kaupunkikotinsa turisteille lisätulojen toivossa ja muuttaa kesäksi kesähuvilaan maaseudulle.

1853–1856 Krimin sota ja koleran pelko ajavat turistit pois. Sodan päätyttyä helsinkiläisetkään eivät enää innostu vesihoidoista vaan pakenevat maaseudulle kesäaikaan. Helsingin vilkas kesäelämä on menneisyyttä.

1862 Rautatieyhteys tuo suomalaisia turisteja maaseudulta Helsinkiin. Helsinkiläisten matkat maaseudulle alkavat. Suosittuja kohteita ovat Lappi, Punkaharju ja Imatran koski.

1914–1917 Ensimmäinen maailmansota houkuttelee turisteja turvalliseen ja syrjäiseen Helsinkiin. Kulosaareen ja Kauniaisiin rakennetaan hotellit.

1920 Suomalainen vuosiloma syntyy. Tämä mahdollistaa työväestön lomamatkat.

1930–1950 Höyrylaivaliikenne yleistyy ja tuo Helsinkiin ensimmäiset risteilymatkustajat. Helsingissä varaudutaan olympialaisiin. Vuoden 1952 Olympialaiset tuovat ennennäkemättömän määrän ulkomaalaisia kaupunkiin. Aktiivilomailun aikakausi, matkailija toteuttaa unelmaa reippaasta ja urheilullisesta kansalaisesta.

1950–1960 Suihkumatkustajakoneet, kuten Boeng 707, mullistavat matkailun. Samaan aikaan idänmatkailu kasvaa: Suomi on ainoita maita, mihin neuvostokansalaiset pääsevät. Myös suomalaisten matkat itään ovat suosittuja.

1965 Säännöllinen matkustajalaivaliikenne Tallinnan ja Helsingin välillä alkaa.

1969 Lennot Helsingin ja New Yorkin välillä alkavat. Muutamaa vuotta myöhemmin rakennetaan Hesperian puiston viereen jättimäiset hotellirakennukset Hesperia ja Inter Continental.

1980 Matkailu keskittyy yhä enemmän lentoliikenteen ympärille ja pakettimatkat tulevat myös alemman keskiluokan ulottuville.

1990 Helsingistä tulee tärkeä pysähdyspaikka suurille risteilyaluksille, mikä moninkertaistaa turistimäärät Helsingissä.

2000 Helsinki alkaa markkinoida itseään maailmalla ruokamatkailijoiden, nuorten ja seksuaalivähemmistöjen matkakohteena. Aktiivilomat yleistyvät, matkalta haetaan yhä enemmän äärikokemuksia: täydellisiä luontokokemuksia, eksoottista ruokaa, kauneutta, rauhaa tai terveyttä.

2015 Helsingissä yöpyy enemmän turisteja kuin koskaan aiemmin. Ensimmäistä kertaa kiinalaiset jättävät kaupunkiin venäläisiä enemmän rahaa. Hotelliyöpymisten määrä nousee 3,5 miljoonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat