Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sunnuntaina oli YK:n Onnellisuuden päivä – HS:n kyselyssä neljä viidestä kertoo olevansa onnellinen

Noin 4 000 ihmistä vastasi HS:n kyselyyn.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Albert Stenbäck (vas), Sean, River ja Mats Lindeqvist sekä Juha Stenbäck lähtivät ex tempore -piknikille Uunisaareen sunnuntaina.
Albert Stenbäck (vas), Sean, River ja Mats Lindeqvist sekä Juha Stenbäck lähtivät ex tempore -piknikille Uunisaareen sunnuntaina. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

”Onnelliseksi tekee se, että voi herätä aamulla ja miettiä, että mitä saan tehdä hänen kanssaan”, kertoo Juha Stenbäck ja viittaa poikaansa Albertiin, joka leikkii kavereiden kanssa Uunisaaren pensaissa.

Pensaat ovat kuulemma juuri nyt linna.

”Tuossa ovat kyllä minullakin yksi syy onneen. Ja se, että saa asua täällä, missä on lähellä paljon tekemistä lasten kanssa. Rannat ovat upeita ja on hyvä, että tänne on syntynyt paljon uutta aktiviteettia ja hyvää meininkiä näille hienoille paikoille”, täydentää vierestä niiden kavereiden eli Riverin ja Seanin isä Mats Lindeqvist.

Sunnuntaina oli paitsi kevätpäivätasaus, myös YK:n nimeämä Onnellisuuden päivä. Kysyimme siksi HS:n lukijoilta, mikä tekee heidät onnelliseksi. Noin 4 000 vastasi.

Vastanneista yli 80 prosenttia arveli olevansa onnellinen. Yli puolet uskoi myös, että kahden vuoden päästä fiilikset olisivat vielä nykyistäkin parempia, ainakin hieman.

Eniten onneen vaikuttavina tekijöinä mainittiin odotetusti ihmiset: perhe, parisuhde, ystävät. Se tunne, että on jollekin toiselle tärkeä. Esimerkiksi näin lukijat vastasivat kyselyyn:

”Toinen ihminen, joka on niin lähellä että häntä voi hengittää.”

”Sopiva kumppani antaa tilaa ja arvostusta, mutta samalla jakaa samanlaiset ajatukset arjesta, urasta, rahasta, rakkaudesta ja tulevaisuudesta.”

”Kun on joku, jota rakastaa ja joku, joka rakastaa, on kuin olis voita molemmilla puolilla leipää.”

”5-vuotias tyttäreni tekee minut onnelliseksi joka päivä vain olemalla olemassa. Yhdessä teemme kaikkea kivaa. Lapsen ilo tarttuu, hänen kanssaan olen itsekin aidoimmillani.”

”On aina mahtavaa kuulla pienten lasten sanovan ’isi, leikitään’. He välittävät ja arvostavat läsnäoloani, samoin kuin vaimoni ja saan viettää näiden kanssa aikaa.”

”Olen löytänyt parhaan ystävän ja monia uusia läheisiä ystäviä uudesta kotikaupungistani.”

Yksinäisyys oli osalle vastaajista suurin este onnen tiellä. Toisille se oli voimavara, varsinkin jos se tarkoitti itsenäistymistä ikävästä ihmissuhteesta: ”Teen juuri niitä asioita, mitä haluan. Yksin. Välittämättä enää, haluaisiko mahdollisesti joku muu tehdä samoja asioita.”

Työ, raha ja terveys jäivät kauas taakse. Tosin todella moni ajatteli, että näiden vaikutukset onnellisuuteen huomaa parhaiten silloin, kun asiat eivät ole kunnossa. Terveyttä kaipaa, kun on vakavasti sairas. Toimeentulosta tinkivä ymmärtää, miksi rahallakin on väliä. Työttömyys stressaa.

”Onnea on, kun on varaa ostaa juustoa. Edes sitä halvinta.”

Työn ja harrastusten merkitys korostui niissä vastauksissa, joissa nämä nähtiin tapana luoda jotain arvokasta, oppia uutta, kehittyä.

”Irtisanouduin työpaikasta, jossa minua kiusattiin. Nyt opiskelen uutta alaa, joka on kiinnostanut minua jo vuosia. Toteutan itseäni ja nautin elämästäni.”

”Kun elämässä on tavoitteita ja päämääriä, tuntuu että elämällä on tarkoitus ja myös niiden eteen työskenteleminen tekee minut onnelliseksi.”

”Mielekäs työ joka inspiroi ja antaa elämälle sisällön ja merkityksen. Minulla tämä työ on musiikki.”

”Perheyrityksessä perhe ja työ ovat jatkuvasti liki ja saa kokea haasteita ja onnistumisia.”

Moni vastaaja halusi myös korostaa, että onnellisuus on aina useiden asioiden summa. Onnea on, että mikään ei tee erityisen onnettomaksi.

”Puitteet kohdillaan. Oma soppi. Ihanat erilaiset ystäväpiirit. Siskot ja perhe. Työ josta pidän. Hauska, fiksu ja söpö tyyppi jota saan kutsua poikaystäväkseni. Oma asenne elämään, huoleton ja hassutteleva luonne. Tietynlainen suurpiirteisyys elämässä.”

”Että elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa: työ inspiroi, lapset ilakoi, puoliso huomioi, harrastus irrottaa arjesta ja itse osaa olla tästä kaikesta kiitollinen.”

”Lapset, lasten lapset. Koira. Mies. Aurinko. Meri. Espanja.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Onni ovat nämä tässä, sanoivat isät Mats Lindeqvist (vas) ja Juha Stenbäck lapsistaan. Sean ja River Lindeqvist ja Albert Stenbäck malttoivat irroittautua leikeistään.
Onni ovat nämä tässä, sanoivat isät Mats Lindeqvist (vas) ja Juha Stenbäck lapsistaan. Sean ja River Lindeqvist ja Albert Stenbäck malttoivat irroittautua leikeistään.

”Kaikelle pitää pystyä nauramaan tässä maailmassa, jos haluaa olla onnellinen.”

”Viimeksi eilen olin tosi onnellinen, kun olin saanut keskityttyä töissä tehokkaasti, lapsilla oli kotona rento meininki, hyvää seksiä oli ollut ja itse olin tehnyt seuraavan päivän ruuat valmiiksi ja ehdin lukea romaania illalla (jätin kyllä sen takia keittiön siivoamatta, muttei se haitannut ketään).”

Erittäin monella valmiiksi annettu lista onnen aiheuttajista ei riittänyt mihinkään. Listaa jatkettiin: Helsinki, lemmikit, luonto, ystävät, taide, liikunta, miljoonat pienet ja suuret asiat.

”Onnea on elämän eläminen niin, ettei arjella ja vapaapäivillä ole suurta eroa, sillä kaikesta pitää yhtä paljon.”

”Onnellisuus on sitä kun muistat, että kotona odottaa lempiruoka.”

”Myös aivan tavalliset arjen pienet hyvät kokemukset tuovat onnea: aurinkoinen päivä, talviunilta heräävä luonto, ystävällinen katse, kaunis käytös, hyvä konsertti, vapaus.”

”Taide, tiede, ruoka, rock-musiikki.”

”Kevään tuoksu, sininen taivas, maailmanmeno ja taide-elämykset.”

”Luonto, meri, tähdet, rauha, matkustaminen, mökkeily, hyvä parisuhde, auringonpaiste.”

”Radio Suomen viikonloppuohjelmien kuuntelu ja vanhan kakluunin lämmittäminen sekä pötköttely villasukissa ja verkkareissa kakluunin lämmössä”

”Kadulla vastaan tulevat koiranulkoiluttajat, ruoka, aurinko ja ratikat.”

”Kaikkein onnellisimmaksi tällä hetkellä tekevät tulevaisuudensuunnitelmat ja kaikki se kutkuttava ja ihana, mikä on elämässä vielä edessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat