Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teekkari uhoaa pyöräilevänsä Brysselistä Helsinkiin ja kutsuu Stubbin mukaan

Ei ole pyyntöä vielä tullut, mutta avoimin mielin suhtaudun, Alexander Stubb vastaa.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Opiskelijajärjestöt järjestivät mielenosoituksen opintotukileikkauksia vastaan Senaatintorilla Helsingissä 9. maaliskuuta.
Opiskelijajärjestöt järjestivät mielenosoituksen opintotukileikkauksia vastaan Senaatintorilla Helsingissä 9. maaliskuuta. Kuva: Sami Kero / HS
Tästä on kyse

Opintoraha pienenisi, lainamäärä kasvaisi

 Opintotukeen tehtävistä säästöistä päätettiin hallitusneuvotteluissa.

 Selvitysmies Roope Uusitalo esitti, että säästöt tehtäisiin pienentämällä korkeakouluopiskelijan suoraa tukea eli opintorahaa yli 80 euroa kuukaudessa.

 Lisäksi tukikuukausia vähennettäisiin ja lainahyvitystä leikattaisiin.

 Opintolainan paino sen sijaan kasvaisi, sillä sitä voisi nostaa nykyisen 400 euron sijaan 650 euroa kuukaudessa.

”Kun opiskelijaa poljetaan, on aika polkea takaisin. Nimittäin Suomeen”, uhoaa Facebookissa Belgiassa parhaillaan vaihdossa oleva opiskelija Ismo Pänkäläinen.

Aalto-yliopiston opiskelija aikoo toisin sanoen pyöräillä parituhatta kilometriä Brysselistä Helsinkiin kesän lopuksi protestoidakseen opintotuen leikkauksia vastaan. Tuleva diplomi-insinööri haastaa kovana urheilumiehenä tunnetun valtiovarainministerin Alexander Stubbin mukaan tempauksen Suomen osuudelle.

”Meikäläinen voisi matkalla briiffata sulle Alex Brysselin viimeisimmät kuulumiset, jos sä voisit selittää mulle, miten sun mielestä Suomi saadaan vielä jaloilleen”, Pänkäläinen kirjoittaa.

Stubb suhtautuu haasteeseen avoimin mielin, mutta ei voi luvata osallistumista, koska ei vielä tiedä aikatauluista. ”Ei ole kutsua vielä tullut, eikä tietoa aikataulusta”, HS:n tavoittama Stubb sanoo.

Stubb on aikaisemmin osallistunut muun muassa massapyöräilyihin ja hyväntekeväisyyspyöräilyihin.

Vesa Moilanen
Alexander Stubb
Alexander Stubb

Puhelimessa Pänkäläinen kertoo, että matkasuunnitelma oli aluksi päähänpisto.

”Jäin miettimään, että tämä voisi olla hyvä tapa kantaa oma korteni kekoon, kun en sattuneesta syystä päässyt osallistumaan opiskelijoiden mielenosoitukseen Suomessa”, Pänkäläinen sanoo.

Hän sanoo, että vaikka ministerillä ei olisikaan aikaa lähteä pyöräilykaveriksi, tämä ehkä muistaisi urheillessaan miettiä opiskelijoita. Pänkäläinen arvelee, että hän ei itse esimerkiksi olisi ehkä uskaltanut lähteä vaihtoon, jos olisi joutunut miettimään siinä vaiheessa valmistumispaineita ja kasvavaa velkataakkaa niin kuin opiskelijat leikkausten jälkeen joutuvat.

”Nykyiselläkään tuella ei elä, vaaditaan työntekoa kylkeen. Velan ottaminen on tietenkin mahdollista, mutta se ei näillä talousnäkymillä ole mieluisa vaihtoehto.”

”Ymmärrän, että nykyisessä tilanteessa kaikkien pitää jollain lailla joustaa, mutta tässä lähtee nyt opiskelijoilta iso siivu tuloista pois. Vasta pari vuotta sitten tuki sidottiin indeksiin. Se tuntui silloin edistykseltä, nyt turhalta.”

Matkan tarkat yksityiskohdat ovat vielä suunnittelematta, ajankohta on luultavasti elokuussa. Keski-Euroopassa ollessaan Pänkäläinen kertoo innostuneensa maantiepyöräilystä kovasti, mutta matkat ovat olleet tähän asti lyhyitä.

”Pisin reissu tähän asti on ollut 300 kilometriä mökille vuonna 2007. Pitää siis harjoitella ja suunnitella urakka tarkasti, mutta en epäile, etten pystyisi siihen.”

"Näpit irti!" huusivat opintotuen leikkamisesta suivaantuneet opiskelijat
"Näpit irti!" huusivat opintotuen leikkamisesta suivaantuneet opiskelijat
Opiskelijat osoittavat mieltään hallituksen aikeille leikata opintotukea. Suurmielenosoitus kokosi tuhansia nuoria Helsingin keskustaan. HSTV tapasi nuoria mielenosoituksen keskellä. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat