Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusimaa saa vallan, jos sote- ja maakuntauudistus toteutuvat

Hallituksen sote- ja maakuntauudistus on tuomassa Uudellemaalle noin sata uutta päättäjää. Eniten valtaa olisi kokoomuksella. Enää pitäisi tietää, mistä poliitikot päättävät.

Kaupunki
 
Milla Takala / Lehtikuva
Lääkäri mittaa potilaan verenpaineen terveysasemalla Helsingissä 26. marraskuuta 2013.
Lääkäri mittaa potilaan verenpaineen terveysasemalla Helsingissä 26. marraskuuta 2013. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

”Uusmaa Suomen kruunussa on helmi kirkkahin, täällä kukkaan puhkeaapi tiede, taidekin.” Näin provosoi Salossa syntynyt Kaarlo Terhi muuta Suomea vuonna 1911 kirjoittamassaan Uusmaalaisten laulussa.

Yli sata vuotta myöhemmin Uudestamaasta on tulossa todellinen vallankäyttäjä.

Mutta kuka tätä Suomen kirkkainta helmeä vaalii, jos hallitus toteuttaa keskustan pitkäaikaisen haaveen ja luo Suomeen nykyisiä maakuntarajoja mukailevan maakuntahallinnon?

Se on kokoomus.

Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä on jätetty kuntavaaleissa 2012 ja eduskuntavaaleissa 2015 yhteensä liki 1,6 miljoonaa äänestyslipuketta.

Enemmän kuin joka neljännessä lipukkeessa on lukenut kokoomuslaisen ehdokkaan numero: puolueen kannatus seudulla on 25,7 prosenttia. Toiseksi eniten ääniä on kerännyt Sdp, jota kannattaa 17,2 prosenttia seudulla äänestäneistä asukkaista.

Ero puolueiden kannatuksessa on selvä, sillä kokoomus on kerännyt Uudellamaalla viime kunta- ja eduskuntavaaleissa yhteensä yli 130 000 ääntä Sdp:tä enemmän. Se vastaa suurin piirtein Jyväskylän asukaslukua.

Maakuntien tulevia tehtäviä selvittäneen Lauri Tarastin arvion mukaan Uudenmaan 1,6:ta miljoonaa asukasta voisi johtaa jatkossa noin sata poliitikkoa.

”Maakuntavaltuutettujen tarkka määrä on tietenkin vielä auki, mutta kyllä niitä varmaan sata tai vähän yli olisi”, Tarasti sanoo.

Kokoomuksella olisi siis vuonna 2019 mahdollisesti muodostettavassa maakuntavaltuustossa nykykannatuksellaan 25–26 valtuutettua, Sdp:llä 17 ja kolmanneksi suurimmalla puolueella, vihreillä, 14–15 valtuutettua. Valtasuhteet mukailevat melko tarkkaan nykyisen Uudenmaan liiton valtuuston voimasuhteita.

Samppanjan jäähdyttelyyn ei ole kuitenkaan vielä kokoomuksessakaan aihetta. Yksi syy siihen on, että vuonna 2019 mahdollisesti muodostettavasta maakuntahallinnosta tiedetään toistaiseksi vähän, jos sitäkään.

”Tällä hetkellä on enemmän epäselvyyttä kuin varmuutta siitä, mitä maakuntahallinto oikeasti tarkoittaa”, sanoo Helsingin kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki.

Se tiedetään, että maakuntia on tarkoitus perustaa 18. Niille on tarkoitus valita vaaleilla poliittiset valtuustot, jotka päättävät nykyisiä kuntia huomattavasti suuremman alueen asioista. Maakunnat eivät myöskään ole, ainakaan alkuun, saamassa verotusoikeutta.

Maakuntien tehtäviä selvittänyt Tarasti esitti tammikuun lopussa, että maakuntavaltuustot voisivat päättää muun muassa maankäytöstä, työllisyys-, yrittäjyys- ja elinkeinoasioista sekä pelastustoimista.

Hallituksen piti tehdä oma esityksensä itsehallintoalueista ja niiden tehtävistä pian Tarastin selvityksen jälkeen. Toistaiseksi niistä ei ole kuulunut mitään.

”Asiat ovat valmistelussa ja niistä käydään hallituksessa myös poliittisen tason keskusteluita. Asian tässä vaiheessa vielä ei ole oikein kerrottavaa enkä kommentoisi yksityiskohtia”, uudistuksen vetäjä Tuomas Pöysti vastasi HS:n haastattelupyyntöön.

Myöskään kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) ei halunnut kommentoida asiaa.

Esillä on siis ainoastaan Tarastin selvitys.

Sen anti Uudellemaalle on laiha. Oleellisin Uuttamaata koskeva esitys on, että Tarastin mielestä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueelle pitäisi tehdä yleiskaava, joka ohjaisi kaupunkien maankäyttöä.

Tämäkään esitys ei ole uusi, sillä metropolikaava on ollut maankäyttö- ja rakennuslaissa vuodesta 2008. Sitä ei ole tosin laadittu vielä kertaakaan.

”Ajatus metropolikaavasta on erinomaisen järkevä, mutta se pitäisi tehdä pidemmälle kuin pelkästään pääkaupunkiseudulle. Jos Helsinki esimerkiksi päättäisi bulevardisoida Lahdenväylän, sen vaikutukset ulottuisivat paljon pidemmälle kuin vain Vantaalle ja Kehä III:lle”, sanoo Vantaan kaupunginvaltuustoa ja Sdp:n eduskuntaryhmää johtava Antti Lindtman.

Lindtmanin mukaan ”yleinen huoli” on, että maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevat asiat jäävät uudistuksessa soten jalkoihin.

”Huonoin tilanne on, ettei niitä ratkaista tässä yhteydessä. Silloin pitkällä aikavälillä syntyvä lasku esimerkiksi ruuhkautumisen ja asumisen kalleuden takia on huomattavasti suurempi kuin se lasku, mitä sote-uudistuksella yritetään saada kuriin.”

Uusmaalaisten laulu syntyi Eteläsuomalaisen osakunnan runokilpailun tuotteena. Jean Sibelius oli jo ennakkoon lupautunut säveltämään voittajarunon. Kenties se kannusti Terhiä mahtipontiseen ilmaisuun:

”Suomen siskosarjassa on nuorin Uusimaa, parhaan työmme, lempemme ja laulumme se saa. Uusmaa, nimes uljahana kanna aikain taa, meidän Uusimaa!”

Vielä yli sata vuotta vanhan laulun hehkuttamasta yhtenäisyydestä ei ole tietoakaan.

Maakunnan suurin kaupunki Helsinki haluaa pilkkoa Uudenmaan kahtia, metropolialueen kuntiin ja muuhun Uuteenmaahan. Kaupungin mielestä metropolialue ja muu Uusimaa ovat keskenään niin erilaisia, ettei niitä yksinkertaisesti kannata laittaa saman hallinnon alle.

”Ei ole mitään perusteita perustaa itsehallintoalueita, jos tehtävät ovat Tarastin listan mukaisia. Meidän pitää oikeasti lähteä hakemaan vahvaa metropoliratkaisua ja tehdä yhteistä asunto-, liikenne- sekä työllisyys- ja elinkeinopolitiikkaa”, Helsingin kaupunginhallitusta johtava Rauhamäki sanoo.

HS:n tietojen mukaan hallitus olisi ollut valmis edistämään mallia, mutta se on kaatunut Espoon vastustukseen.

Jos Espoo saisi päättää, olisi se oma itsehallintoalueensa.

”Espoo pystyy pitkälti itse hoitamaan juuri ne tehtävät, joita harvaan asutulla alueella itsehallintoalueiden on tarkoitus hoitaa”, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok).

Jäykkänä ja pystypäin, kuin luoto meressä, kuten Terhi sen sanoisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat