Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasistit haukkunut Linnéa Mynttinen palkittiin – toivoo irakilaisen Alin auttavan häntä loppuun saakka

Turvapaikanhakijan avustajakseen palkanneen Linnéa Mynttisen, 80, mielestä katupartioiden pitäisi keskittyä ennaltaehkäisemään omia ajatuksiaan.

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Muutaman kuukauden ajan henkilökohtaisena avustajana työskennellyt Ali Kamil al-Sammarnaie auttaa Linnéa Mynttistä monenlaisissa arkisissa askareissa.
Muutaman kuukauden ajan henkilökohtaisena avustajana työskennellyt Ali Kamil al-Sammarnaie auttaa Linnéa Mynttistä monenlaisissa arkisissa askareissa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Tästä on kyse

Ylen turvattomuusilta

 Yle näytti 2. maaliskuuta suorana lähetyksenä A2-illan, jossa keskusteltiin turvapaikanhakijoista ja turvallisuustilanteesta Suomessa.

 Useat henkilöt kieltäytyivät osallistumasta ohjelmaan. Muun muassa kansanedustaja Nasima Razmyar (sd) perui tulonsa ohjelman lähetyspäivänä.

 Linnéa Mynttinen oli yllätysvieraana ohjelmassa.

Turvapaikanhakijan avustajakseen palkannut Linnéa Mynttinen, 80, sai maanantai-iltana Suomen Punaiselta Ristiltä (SPR) tunnustuksen ennakkoluulottomuudestaan.

Kirkkonummelainen Mynttinen nousi julkisuuteen osallistumalla paljon porua herättäneeseen Ylen A2-illan turvattomuuskeskusteluun maaliskuun alussa. Keskustelussa hän arvosteli suorin sanoin muukalaisvastaisuutta.

Henkilökohtaiseksi avustajakseen irakilaisen turvapaikanhakijan, 36-vuotiaan Ali Kamil al-Sammarnaien, palkannut Mynttinen on SPR:n mukaan osoittanut paitsi ennakkoluulottomuutta myös avarakatseisuutta.

Jukka Gröndahl / HS
80-vuotias Linnéa Mynttinen palkkasi irakilaisen turvapaikanhakijan Ali Kamil al-Sammarnaien henkilökohtaiseksi avustajakseen.
80-vuotias Linnéa Mynttinen palkkasi irakilaisen turvapaikanhakijan Ali Kamil al-Sammarnaien henkilökohtaiseksi avustajakseen.

HS tavoitti Mynttisen puhelimitse maanantaina aamupäivällä. Vaikka hän liikkuu jalkavaivojen vuoksi pyörätuolilla, onnistuu autoilu vielä.

”En pysty itse nostamaan pyörätuolia autoon”, kulkupeliään pesettämässä ollut Mynttinen kertoi.

Kirkkonummella Evitskogin vastaanottokeskuksessa asuva al-Sammarnaie ei ollut tällä kertaa mukana, koska hänellä oli käynnissä suomen kielen oppitunnit. Maanantai-illan palkitsemistilaisuuteen mies on Mynttisen mukaan osallistumassa.

Punaisen ristin Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus yllätti Mynttisen. Hän ei koe olevansa lainkaan ”tällaisen prenikan arvoinen”. Mynttinen kuitenkin arvostaa sitä, että hän saa edustaa ennakkoluulottomuuden ja rasisminvastaisuuden arvoja.

Kaikki Mynttisen kohtaamiset turvapaikanhakijoiden ja muiden ulkomaalaisten kanssa ovat sujuneet positiivisissa merkeissä.

”En todellakaan tiedä, miksi tässä pitäisi pelätä jotakin.”

Mynttisellä on vahva mielipide myös kiihkokansallisista katupartioista. Soldiers of Odin -nimellä tunnettu ryhmä on kiistänyt olevansa rasistinen, mutta viime viikolla uutisoidut tiedot ryhmän sisäisestä viestinnästä kertovat toisenlaista tarinaa.

”Luultavasti nämä, jotka yrittävät ennaltaehkäistä sitä tai tätä, ovat itse pahantekijöitä. Olisi parempi, jos he ehkäisisivät ennalta omia ajatuksiaan”, Mynttinen ehdottaa.

Mynttisen ja al-Sammarnaien yhteistyö on sujunut kitkatta. Porkkalan evakko ja nykyinen leskirouva kertoo nähneensä heti, että henkilökemia toimii.

Muutaman kuukauden ajan henkilökohtaisena avustajana työskennellyt al-Sammarnaie auttaa Mynttistä monenlaisissa arkisissa askareissa.

”Vanhan ämmän työntäminen pyörätuolissa ei vaadi paljon professuuria”, Mynttinen lohkaisee.

Mynttinen toivoo saavansa al-Sammarnaielta apua kuolemaansa asti.

SPR perustelee Mynttisen palkitsemista myös sillä, että tämä on murtanut turvapaikanhakijoihin liittyviä stereotypioita ja edesauttanut avustajansa kotoutumista sekä suomen kielen oppimista.

Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen myöntää Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piiri. Tällä viikolla vietetään rasisminvastaista viikkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat