Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki tahtoo puuttua ”järjenvastaiseen” lakiin – päiväkoteihin halutaan Wilma lippulappusten tilalle

Vanhemmat ihmettelevät, miksi lasten kuvia ei enää saa laittaa sähköpostilla.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Helsingin päiväkodeissa haluttaisiin käyttää nykyistä joustavammin sähköisiä keinoja vanhempien kanssa viestimiseen.
Helsingin päiväkodeissa haluttaisiin käyttää nykyistä joustavammin sähköisiä keinoja vanhempien kanssa viestimiseen. Kuva: Kimmo Räisänen

Helsinki haluaa loiventaa lainsäädäntöä, joka rajoittaa päiväkotien ja perheiden välistä sähköistä viestintää.

Nykylaki kieltää välittämästä esimerkiksi lapsen kuvia tai muita yksilöllisiä tietoja hänestä missään järjestelmässä, jossa ei ole erittäin vahvoja suojauksia. Esimerkiksi Helsingissä kodin ja koulun sähköistä yhteydenpitoa hoidetaan Wilma-järjestelmällä, jonka turvallisuus ei riitä Helsingin päiväkodeille.

Kunnat tulkitsevat lakia eri tavoin. Osassa on päiväkodeissa Wilman kaltaisia järjestelmiä tai esimerkiksi blogeja.

Helsingissä vanhemmilta tulee tasaisesti palautetta esimerkiksi siitä, että lasten kuvia vaikka retkipäivältä ei ole lupa lähettää sähköpostitse.

”Ymmärrän palautetta hyvin. Me joudumme tässä toimimaan järjenvastaisesti, koska meidän pitää tietenkin noudattaa lakia”, varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas sanoo.

Järvenkallas korostaa, että päivähoidossa halutaan vastakin suojella lasta, mutta myös toimia joustavasti. Lasten kuvia ei tulevaisuudessakaan laiteta kenen tahansa nähtäville verkkoon. Tietoa lapsen päivän kulusta voitaisiin välittää järjestelmällä, joka vastaisi tietoturvaltaan koulujen järjestelmää. Järjestelmällä voisi ilmoittaa vaikka esimerkiksi huomisesta luistelupäivästä.

”Päästäisiin vähemmillä lipuilla ja lapuilla.”

Monet virallisemmatkin tiedot kulkevat nykyisin paperilla vanhempien mukana. Tieto lapsesta ei nimittäin siirry sähköisesti myöskään päiväkodin ja muiden viranomaisten välillä, siis esimerkiksi neuvolaan.

Päiväkotilasten koululaisia tiukemman tietoturvan syytä pitää hakea aiemmasta hallinnosta. Varhaiskasvatus on nykyisin osa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa, ennen se laskettiin sosiaalipalveluksi.

Vaatimuksia kaikkien asiakkaiden – siis tässä lasten – henkilötietojen tiukasta suojaamisesta ei kuitenkaan ole laissa muutettu samalla kuin hallinnonalaa. Sosiaalihuollon tiukkaa asiakaslakia sovelletaan edelleen lasten varhaiskasvatusta koskeviin asiakastietoihin. Tähän varhaiskasvatusvirasto toivoo muutosta.

Helsinki on testannut pienimuotoisesti aikaisemmin päiväkotikäyttöön suunniteltuja viestijärjestelmiä kuten Muksunettiä, jonka suojaukset olisivat kaupungin tulkinnan mukaan tarpeeksi vahvat.

Testien pohjalta ei ole tehty päätöstä minkään uuden sähköisen järjestelmän hankkimisesta koko kaupunkiin. Digitaalisuutta toki mietitään koko ajan ja paljon laajemmin kuin vain viestinnän kannalta, siis myös osana opetusta ja kasvatusta.

”Mieluiten tähän miettisi kerralla jotain kevyempää ja kestävää ratkaisua”, sanoo Järvenkallas ja lisää, että koulun järjestelmiä vahvempien suojausten kehittäminen lisää myös kustannuksia.

”Järjestelmän pitäisi tietysti olla perheiden näkökulmasta käytännöllinen.”

Yksi esimerkki tästä voisi olla, että lapsen tiedot kulkisivat mukana kouluun asti tai että sisarusten asioita voisi hoitaa samalla järjestelmällä, vaikka osa olisi jo kouluiässä, toiset alle kouluiän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat