Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienhiukkaset tappavat enemmän suomalaisia kuin liikenne – Helsingin ilmanlaatua tutkii nyt superasema

Mäkelänkadulle sijoitettu huipputeknologia auttaa suunnittelemaan helsinkiläisille parempaa elinympäristöä.

Kaupunki
 
Helsingin ilmanlaatua mittaa nyt superasema
Helsingin ilmanlaatua mittaa nyt superasema
Ihmisten elinympäristöä parannetaan uusimman teknologian turvin. toimittaja: Kimmo Oksanen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Mitä mittarit kertovat

 HSY:n mittausasemilla seurataan hiukkasmaisia ja kaasumaisia ulkoilman saasteita. Näitä ovat hengitettävien hiukkasten, pienhiukkasten, typenoksidien ja rikkidioksidin pitoisuudet.

 Mäkelänkadun asemalla mitataan lisäksi pienhiukkasten sisältämää mustaa hiiltä, joka on pääosin peräisin dieselautojen pakokaasuista.

 Katupölyn seurantaa ja torjuntaa tuetaan hiukkasnäytteiden kemiallisilla analyyseilla ja tiesäämittauksilla.

 Ilmansaasteista saavat oireita etenkin hengitys- ja sydänsairaat, pienet lapset ja vanhukset. Pitkäaikainen altistuminen lisää hengitys-, sydän- ja verenkiertosairauksia sekä kuolleisuutta.

 HSY:n tekee Mäkelänkadulla yhteistyötä Ilmatieteen laitoksen, Tampereen teknillisen yliopiston, Helsingin yliopiston, Metropolia ammattikorkeakoulun ja Nordic Envicon Oy:n kanssa.

Harva kaupunkilainen miettii, että hengitysilmakin voi pahimmillaan olla vaarallista. Vaarallista se on ainakin näin tilastojen perusteella: ilmassa olevat pienhiukkaset tappavat vuosittain 1 800 suomalaista, kun esimerkiksi kolareissa kuolee vain noin 300.

Ilmanlaadullisesti nyt on vuoden pahin aika. Ei riitä, että kaupungin katukuiluissa tiivistyvät pakokaasut, autonpyöristä irtoava kumi ja jarrujen hiukkaset. Nyt on riesana ehkä kaikista pahin: katupöly.

”Ilmanlaatu on huono katukuiluissa”, kiteytti toimitusjohtaja Raimo Inkinen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) maanantaina.

HSY esitteli maanantaina Helsingin Mäkelänkadulla jo noin kuukauden ajan toiminnassa olleen uusimman ilmanlaadun mittausaseman.

HSY:n yhdestätoista mittausasemasta pääkaupunkiseudulla Mäkelänkadulla on uusinta mittausteknologiaa. Se on saanut jopa etuliitteen ”super”.

Supermittausasemalla selvitetään liikenteen päästöjen vaikutusta kaupunki-ilman koostumukseen tarkemmin kuin missään muualla pääkaupunkiseudulla tai Suomen kaupungeissa, kerrotaan HSY:stä.

Janne Järvinen HS
Mittausinsinööri Santeri Rinta-Kanto tarkistaa ilmanlaadun mittauslukemia Helsingissä Mäkelänkadun supermittausasemalla.
Mittausinsinööri Santeri Rinta-Kanto tarkistaa ilmanlaadun mittauslukemia Helsingissä Mäkelänkadun supermittausasemalla.

Mäkelänkatu Vallilan kohdalla valittiin aseman paikaksi, koska sen katukuilussa on tavattu erityisen korkeita saastepitoisuuksia.

Tietoa keräämällä ja analysoimalla pyritään vaikuttamaan päätöksentekoon niin, että kaupunkilaisten elinympäristö paranisi.

Aseman esittely medialle oli järjestetty ajankohtaan, jolloin katupöly on kirjaimellisesti kaikkien huulilla.

Samoin on käynnissä keskustelu toisesta, poliittisesti kuumasta ja tunteita herättävästä aiheesta, eli kaupunkibulevardeista.

”Jos ja kun kaupunkibulevardit tulevat, ne on rakennettava tarpeeksi tuulettuviksi”, Helsingin ympäristöjohtaja Esa Nikunen totesi.

Se tarkoittaa Nikusen mukaan yksinkertaisimmillaan muun muassa sitä, että talojen väliin jätetään kylliksi tyhjää.

Myös Raimo Inkinen haluaa oikaista aiemmin julkisuudessa olleen väitteen, että hänen johtamansa HSY vastustaisi Helsingin lähestymisväylien bulevardisointia.

”Emme me niitä vastusta. Haluamme vain, että ennen kuin kaupunkibulevardeja rakennetaan, niiden ympäristövaikutukset tutkitaan tarkasti”, Inkinen sanoi.

Helsingin onni on sen kantakaupungin sijainti niemen kärjessä.

”Mereltä tuulee”, Esa Nikunen totesi.

Mereltä tulee tosin muutakin kuin raikasta ilmaa. Lähes 70 prosenttia erilaisista ilmansaasteista on kaukokulkeuman tuomana peräisin Keski-Euroopasta.

Mitä siis voidaan tehdä, jotta helsinkiläiset voisivat hengittää ilmaa turvallisesti?

Helsingin ympäristökeskuksella on kasa ehdotuksia, joista ainakaan kaksi eivät miellytä Helsinkiin töihin autoilevia ympäristökuntalaisia: otetaan käyttöön tietullit ja ruuhkamaksut sekä korotetaan pysäköintimaksuja. Näin autot vähenevät.

Lähin malli löytyy Tukholmasta. Siellä käytössä olevia ruuhkamaksuja korotettiin vastikään 75 prosenttia, ja päästöt vähenivät 20 prosenttia.

Janne Järvinen HS
HSY:n laitteisto Helsingin Mäkelänkadulla edustaa huipputeknologiaa ilmanlaadun mittauksessa.
HSY:n laitteisto Helsingin Mäkelänkadulla edustaa huipputeknologiaa ilmanlaadun mittauksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat