Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallin kauppiaat remonttievakkoon entiseen Hakaniemen Elantoon – lasipaviljonki jäämässä haaveeksi

Kauppiaiden toivoma uudisrakennus maksaisi noin kuusi miljoonaa euroa

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Elannon tavaratalossa toimi ennen tilojen tyhjentämistä Sokos. Kuva on vuodelta 2005.
Elannon tavaratalossa toimi ennen tilojen tyhjentämistä Sokos. Kuva on vuodelta 2005. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Helsingin Hakaniemeen ei ole tulossa väliaikaista lasipaviljonkia kauppahallin remontin ajaksi. Sen sijaan hallikauppiaat ovat saamassa evakkotilat torin laidalla seisovasta entisestä Elannon tavaratalosta.

Hakaniemen kauppahallin kauppiaat ehdottivat viime syksynä, että Hakaniemen torille rakennettaisiin suuri uudisrakennus. Rakennuksen piti toimia aluksi remonttiin menevän kauppahallin väistötilana, mutta kauppiaiden mielestä se olisi voinut jäädä sijoilleen myös korjausurakan jälkeen.

Helsingin kiinteistöviraston tilakeskuksen tekemän kustannusselvityksen mukaan kauppiaiden toivoma lasipaviljonki maksaisi noin kuusi miljoonaa euroa. Kalliista hinnasta johtuen kiinteistövirasto ehdottaa kiinteistölautakunnalle toista vaihtoehtoa: Hakaniemen kauppahallin toiminnan siirtämistä remontin ajaksi vanhaan HOK-Elannon tavarataloon Siltasaarenkadulle.

Kiinteistölautakunta käsittelee ehdotusta kokouksessaan keskiviikkona.

Hakaniemen Ykköskauppiaat / Apple-kartat
Hakaniemen hallin kauppiaat teettivät havainnekuvan uudisrakennuksesta, joka olisi peittänyt suuren osan torista.
Hakaniemen hallin kauppiaat teettivät havainnekuvan uudisrakennuksesta, joka olisi peittänyt suuren osan torista.

HOK-Elanto myi perinteikkään tavaratalorakennuksen hiljattain kiinteistöyhtiö Antiloopille. Elannon tavaratalon toinen ja kolmas kerros jäivät tyhjäksi kaksi vuotta sitten, kun Sokoksen tavaratalo lopetti toimintansa. Tyhjentyneen tavaratalon ensimmäisessä kerroksessa ovat jatkaneet S-market sekä kosmetiikkamyymälä, kampaamo ja kahvila.

Hakaniemen Elannon rakennus valmistui vuonna 1914 ja tavaratalo avattiin vuonna 1920. Talo on suojeltu julkisivun ja kadun puoleisen vesikaton osalta.

Tilakeskuksen mukaan talon toinen kerros on kunnostettavissa kokonaan hallikauppiaiden käyttöön, ja sinne pitäisi myös mahtua kaikki nykyiset yrittäjät. Tilakeskus on laskenut, että toiseen kerrokseen mahtuu 170 myyntipaikkaa.

Tilankäyttöä on suunniteltu alustavasti niin, että kahvila- ja ravintola-asiakkaille avautuisi näköala Hakaniemen torille.

Lasipaviljongin ja vanhan tavaratalon lisäksi väistötilavaihtoehtona on pohdittu tekstiilipäällysteistä hallia. Elannon talo on kuitenkin tilakeskuksen mukaan edullisin vaihtoehto, kun sen remontti- ja vuokrakustannusten pitäisi jäädä 2,3 miljoonaan euroon.

Väliaikaisten kauppahallitilojen rakentaminen voisi alkaa tulevana kesänä, joten ne saataisiin käyttövalmiiksi joulukuuhun mennessä.

Vuonna 1914 valmistunut Hakaniemen kauppahalli menee remonttiin ensi vuoden alussa. Hallin sisätilat kunnostetaan syksyyn 2018 saakka kestävässä remontissa alkuperäiseen asuunsa.

Remontti maksaa kaupungin mukaan noin 12,5 miljoonaa euroa.

Entiseen Elannon tavarataloon on tulossa tulevaisuudessa mahdollisesti hotelli. Uusi omistaja on pohtinut toisena vaihtoehtona myös toimistoja ja liiketiloja.

Eric Sundström / Helsingin kaupunginmuseo
Hakaniemen Elannon talo pian valmistumisensa jälkeen 1910-luvulla.
Hakaniemen Elannon talo pian valmistumisensa jälkeen 1910-luvulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat