Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisasialiitto Unioni majoittaa 22 romaninaista pakkasöiden yli – Paperittomien klinikka: Paleltumia voidaan joutua jopa amputoimaan

Jo alkuvuodesta Helsingin kaupunkia syytettiin asunnottomien laiminlyönnistä, kun ihmisiä uhkasi jäädä kadulle pakkasöiksi.

Kaupunki
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Romanikerjäläinen Kampissa 2013.
Romanikerjäläinen Kampissa 2013. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Naisasialiitto Unioni ilmoitti majoittavansa 22 romaninaista tiloihinsa Helsingin Lauttasaareen. Tiedotteessaan järjestö kuvailee Helsingin sosiaali- ja terveysviraston hätämajoitusohjeistusta epäinhimillisenä ja ihmisoikeuksien vastaisena.

Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aro kertoo naisten saapuneen liiton tiloihin perjantaina. Pääasiassa majoittujat ovat Bulgarian ja Romanian romaneja.

”Emme ole ammattimainen majoituksen järjestäjä, joten koimme turvallisimmaksi majoittaa vain naisia. Lapsia ottaisimme toki myös, jos tarve tulee”, Aro sanoo.

”Ihmiset ovat olleet nälissään ja kylmissään. Olemme syöneet yhdessä, sitten he ovat käyneet suihkussa ja päässeet nukkumaan.”

Naiset pysyvät järjestön tiloissa niin kauan kunnes pakkaset laantuvat.

”Lepo on varmasti tullut tarpeeseen. Suurin osa heistä ei ole nukkunut pitkään aikaan kunnollisissa sängyissä.”

Pyyntö majoittamiseen tuli alun perin Atlas Saarikoskelta.

Saarikoski on pitkin talvea etsinyt asunnottomille majoituspaikkoja kylmiksi öiksi.

”Olen toimittaja, ja aluksi tein tästä vain juttuja. Mutta koska olen myös ihminen, aloin selvittää asiaa. Pöyristyttää, miten ilmeisen haluton kaupunki on ollut varmistamaan hätämajoitukseen pääsyä”, Saarikoski kertoo.

Häntä hämmästyttää myös ristiriita: Kaupunki sanoo, että hätämajoitukseen pääsevät kaikki, mutta totuus on toinen.

Helsingin kaupunki julkaisi iltapäivällä tiedotteen, jossa kerrotaan kaupungin hätämajoituspaikoista. Sen mukaan esimerkiksi Hietaniemenkadun palvelukeskuksen asumispäivystykseen voi hakeutua kello 17–05.

”Viimeksi eilen soitimme Hietsuun, kun pohdimme näille 22:n naisen puolisoille majoitusmahdollisuuksia. Sieltä sanottiin, että ohjeistuksen mukaan heille pääsee maksimissaan yhdeksi yöksi. Vaikka Hietsuun pääsisikin, siellä on paikkoja auttamattomasti liian vähän.”

Viimeksi helmikuussa Helsingin diakonissalaitos syytti Helsingin kaupunkia asunnottomien laiminlyönnistä koska asunnottomia oli alkuvuodesta vaarassa jäädä taivasalle. Silloin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) vastasi, että ketään avun tarpeessa olevaa asunnotonta ei jätetä kadulle.

Katju Aron ja Atlas Saarikosken mukaan se ei pidä paikkansa.

Paperittomien terveydenhuoltoon erikoistunut vapaaehtoisvoimin toimiva Global Clinic kertoi Facebook-päivityksessään, että pakkasyöt näkyvät heillä paleltumisvammoina.

”Olemme hoitaneet pakkasöiden jäljiltä useita eri asteen paleltumisvammoja, jotka saivat klinikan kokeneen lääkärinkin järkyttymään. Kun esimerkiksi paleltuma on päässyt tarpeeksi pahaksi, syntynyttä kuoliota ei voida enää parantaa, vaan joudutaan amputoimaan. Hätämajoitus on aina edullisempaa ja huomattavasti inhimillisempää kuin paleltuminen, paleltumavammat tai amputaatio”, päivityksessä kerrotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat