Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on oikea ikä leikkiä yksin pihalla tai lähteä kaupungin yöhön? – HS pyytää lukijoita äänestämään lapsille ikärajat

Ylisuojeleva vanhempi voi nujertaa itsetunnon ja tartuttaa lapseen elinikäisen pelon. Osallistu HS.fi:n äänestykseen lasten ja nuorten liikkumisen ikärajoista.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tunne ympäristösi, anna lapsen mennä ja suojaa selusta. Äläkä ainakaan pelkää kaupunkia niin, että pelko tarttuu lapseen.

Siinä ovat tiivistettynä asiantuntijoiden ohjeet vanhemmille, kun he pohtivat jälkikasvunsa liikkumisen rajoja. HS kertoi lasten reviireistä 18. maaliskuuta.

Mutta mitä lasten rajoista ajattelevat HS:n lukijat? Milloin lapsen voi jättää itsekseen pihalle leikkimään? Entä mikä on sopiva ikä jäädä kaupungille yli puolen yön? Kasvuvuosiin mahtuu monta kovaa päätöstä, joita pohditaan nyt HS:n nettiäänestyksessä. Äänestys löytyy tästä, ja kirjoitus jatkuu kyselyn jälkeen.

Asiantuntijoiden mukaan oikeat ikärajat riippuvat lapsesta, mutta ainakaan vanhemman ei pitäisi sortua itse pelkäämään kaupungin vaaroja.

”Ahdistuneet vanhemmat siirtävät ahdistusta lapseen”, sanoo kasvatuspsykologian dosentti Kati Heinonen Helsingin yliopistosta. ”Jos vanhemmat näkevät maailman pelottavana paikkana, he saavat ohjeillaan ja esimerkillään aikaan pelkoa myös lapsessa.”

Samaa viestittää Tatjana Pajamäki Mannerheimin lastensuojeluliitosta: ”Kaiken ikäisille on tärkeätä, ettei vanhempi välitä mielikuvaa vaaroja täynnä olevasta maailmasta.”

Omaehtoisessa menemisessä on kyse niinkin suuresta asiasta kuin tulevan aikuisen itsetunnosta, sanoo Kati Heinonen.

”Sääntöjen noudattaminen ja pieni palkinto siitä vahvistaa sitä kokemusta, että minä osaan, taidan ja olen luotettu tyyppi.”

Myös Pajamäki puhuu rohkeuden ja luottamuksen kasvattamisesta – ja huolenpidosta.

”Kun lapsesta pidetään arjessa hyvää huolta, hän tuntee itsensä arvokkaaksi ja huolenpidon arvoiseksi eikä sitten myöskään ota tarpeettomia riskejä.”

Mutta mistä sitten tietää, että lapsi on valmis vaikkapa hyppäämään yksin bussiin?

”Kun hän ei enää stressaa sitä”, Pajamäki sanoo. Ja vähitellen, muistuttavat molemmat.

”Kaiken a ja o on se, että harjoitellaan lapsen kanssa pienissä paloissa ja tutustutaan ympäristöön vähitellen. Ei niin, että kun tulee syntymäpäivä x, niin ovet auki ja hei hei”, sanoo Heinonen.

Tässä tulevat virpojan suosikkipalkat
Tässä tulevat virpojan suosikkipalkat
Riittääkö laku, kelpaako lelu? Katso, miten helsinkiläiset virpojat Emilie ja Mariella Finell arvottivat HS:n tarjoamat palkat. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat