Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki kipuamassa eurooppalaisen ilmastotutkimuksen kärkeen

Euroopan 22 maan yhteinen pienhiukkasia tutkiva ACTRIS sijoittaa johtokeskuksensa Helsinkiin.

Kaupunki
 
Seppo Solmela
Actris asettuu Kumpulan kampukselle. Ilmatieteen laitoksen taustalla näkyy sen sekä Helsingin yliopiston ja Vaisalan yhteinen säätutka.
Actris asettuu Kumpulan kampukselle. Ilmatieteen laitoksen taustalla näkyy sen sekä Helsingin yliopiston ja Vaisalan yhteinen säätutka. Kuva: Seppo Solmela

Eurooppalainen ACTRIS-tutkimusorganisaatio sijoittaa päämajansa Helsinkiin. Kumpulan kampukselle sijoittuvasta keskuksesta johdetaan 22:n Euroopan maan ilmasto- ja ilmanlaatututkimusta.

ACTRISin tulo kohottaa Helsinkiä kohti eurooppalaisen ilmakehätutkimuksen huippua. Vuonna 2021 aloittavan ACTRISin lisäksi Helsingissä käynnisti tämän vuoden alussa toimintansa kasvihuonekaasujen seurantajärjestö ICOS.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

”Helsingissä on maailman mitassa korkeatasoista tutkimusta. Täällä on maailman paras tietämys pienhiukkastutkimuksessa”, hankkeen koordinaattori, tutkimuspäällikkö Sanna Sorvari Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Toisena koordinaattorina on professori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta.

Päämaja tuo Helsinkiin alan huippututkijoita eri puolilta Eurooppaa ja maailmaa. Samoin Helsingissä korkeatasoisessa tutkimusympäristössä koulutuksensa saavat sijoittuvat myöhemmin tutkimuksen johtotehtäviin eri puolille Eurooppaa.

”Aivotuontia ja aivovientiä”, Sanna Sorvari toteaa.

Tutkimuksen korkeatasoisuuden varmistaa pääkaupunkiseudun monien toimijoiden yhteistyö. HS kertoi maanantaina Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) uudesta korkean teknologian tutkimusasemasta Mäkelänkadulla Vallilassa.

Mäkelänkadun asemalla mitataan ja analysoidaan muun muassa hiukkasmaisia ja kaasumaisia ulkoilman saasteita, ilman nokea sekä katupölyä. Yhteistyötä HSY:n kanssa asemalla tekevät Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Metropolia korkeakoulu.

Samoja toimijoita on mukana myös ACTRISissa. Päätöksenteon ja tutkimuksen lisäksi hanke tukee myös suomalaisia kaupallisia yrityksiä ja tuo niille kilpailuetua tuottamalla alan tuoreinta tietämystä. Erityisesti vantaalainen Vaisala on ollut jo pitkään kärjessä alan tutkimuksessa ja ilmasto- ja ympäristötutkimuksen tuotekehittelyssä.

Päämajan sijoittuminen Kumpulan kampukselle tuo suomalaiselle ilmakehätutkimukselle myös uutta ulkopuolista rahoitusta. ACTRISin kokoluokasta kertoo esimerkiksi se, että sen Euroopan mittaiset vuosittaiset toimintakulut ovat noin 50 miljoonaa euroa, kun Ilmatieteen laitoksen vuosibudjetti on 45 miljoonaa euroa.

Helsingin ilmanlaatua mittaa nyt superasema
Helsingin ilmanlaatua mittaa nyt superasema
Ihmisten elinympäristöä parannetaan uusimman teknologian turvin. toimittaja: Kimmo Oksanen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat