Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuria viedään Helsingin lähiöihin: Kansallisteatteri villitsee Maunulassa, kaupunginteatteri Jakomäessä

Kansallisteatteri tutustuttaa maunulalaisia toisiinsa, ja kaupunginteatteri kerää harrastajia yhteen Jakomäessä.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Leif Rosas
Helsingin kaupunginteatterin työntekijät houkuttelivat ison joukon jakomäkeläisiä harrastajateatterilaisia teatterityöpajaan Punahilkka-taloon Jakomäessä.
Helsingin kaupunginteatterin työntekijät houkuttelivat ison joukon jakomäkeläisiä harrastajateatterilaisia teatterityöpajaan Punahilkka-taloon Jakomäessä. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Kulttuurirahoista isoin potti kirjastoille

 Helsinki käytti kulttuuriin yhteensä 108 miljoonaa euroa vuonna 2014. Suurin potti eli 35 miljoonaa euroa meni kirjastoille.

 Kaupunginorkesteri ja kaupunginteatteri saivat kumpikin 8 miljoonaa euroa.

 Taidemuseolle meni 6 miljoonaa euroa ja kaupunginmuseolle 4 miljoonaa euroa.

 Oopperaa Helsinki avustaa 4,5 miljoonalla eurolla.

 Kulttuuri- ja kirjastolautakunta jakaa erilaisia avustuksia 17 miljoonaa euroa taide- ja kulttuurilaitosten, yhteisöjen sekä lähikulttuuria tukeviin hankkeisiin.

Maunula/Jakomäki. Kun Kansallisteatteri rantautuu ensimmäisen kerran Maunulaan, tunnelma on juhlallinen mutta yllättävä.

Taiteellinen suunnittelija Eveliina Heinonen ja dramaturgi Juho Gröndahl ovat pukeutuneet hovimestareiksi ja ohjaavat uteliaat maunulalaiset valkoisin liinoin somistettuihin pöytiin.

He eivät tarjoa hopeakulhoista ruokaa, vaan kysymyksiä. Niihin vastailemalla ihmiset tutustuvat toisiinsa.

Pitkin kevättä toteutetut yhteisölliset tapahtumat ovat Helsingin uutta mallia, jossa kulttuurirahoja aletaan sirotella keskusta-alueen lisäksi lähiöihin.

Aiemmin jotkin Helsingin kaupunginosat, kuten Jakomäki ja Maunula, jäivät nuolemaan näppejään, kun kulttuurieurot menivät etupäässä keskustaan ja eteläisiin kaupunginosiin.

HS kertoi viime keväänä (20. 3. 2015), että suuri osa Helsingin kaupungin 108 miljoonan euron kulttuurirahapotista ohjautuu keskustaan, missä majailevat suuret kulttuurilaitokset, kuten Kansallisooppera, Kansallisteatteri ja Helsingin kaupunginteatteri.

Nyt kulttuuri rynnii lähiöihin uudella, alueellisella ja osallistavalla mallilla. Pilottipaikoiksi valikoituneet Jakomäki, Maunula, Kaarela ja Vuosaari saavat kolmena vuonna peräkkäin yhteensä 1,13 miljoonaa euroa.

”Kulttuuri on erinomainen keino nostaa esiin kaupunginosien erityislaatuisuutta. Helsingissä on viime vuosina nähty ennennäkemätön aalto asukaslähtöistä kulttuurista toimeliaisuutta. Nyt sitä kiihdytetään ammattimaisesti toimivien taidelaitosten jalkautumisella”, kulttuurijohtaja Stuba Nikula sanoo.

Nyt lähiöihin on jalkautumassa teatterin tekijöitä, tanssijoita, valokuvaajia sekä kuva- ja mediataiteilijoita. Taidemuseo tuo Jakomäkeen sata taideteosta.

Mennäänpä takaisin Sauna-baariin Maunulaan. Pöydissä istuu eri-ikäisiä naisia ja miehiä.

Nappaan kulhosta kysymykseen: ”Mikä on suhteesi autoihin?” Vastapäätä istuva Jukka Pirttioja miettii sekunnin: ”En pidä autoista. Ne edustavat kulutusajattelua, yksi mies istuu kyydissä. On kiva olla autoton.”

”Ruokalajin” vaihtuessa osallistujat vaihtavat pöytää ja keskustelukumppania. Kysymykset käyvät illan mittaan henkilökohtaisemmiksi kuten ”kerro varhaislapsuudestasi”.

Puoli yhdeksältä ravintola sulkeutuu, ja hovimestarit Heinonen ja Gröndahl toivottavat mukavaa illan jatkoa.

Kaksikko suunnittelee jo uutta. He toivovat pääsevänsä loppukeväästä ja syksyllä hahmottelemaan yhdessä halukkaiden kanssa ihmisiä kuvaavia sanallisia ”muotokuvia”.

”Ne voisivat kestää 10–15 minuuttia, ja niistä koottaisiin yhteisesitys vaikka jonkun kotiin”, kertoo Eveliina Heinonen.

Esityspaikka voisi olla myös uusi Maunula-talo, joka valmistuu joulukuussa, joku ehdottaa.

Loppukeväästä Maunulaan ilmaantuvat myös ensimmäiset kansainväliset nykytaiteilijat kuten irlantilainen Steve Maher sekä italialaiset Paolo Patelli ja Giuditta Vendrame.

He yhdistävät mediataidetta ja hevimetallia yhdessä asukkaiden kanssa tehtäviin teoksiin. Mukaan otetaan myös kotivideoita ja valokuvia. Tavoitteena on juurruttaa yhteisöllinen mediataide pysyvästi kaupunginosaan.

”Mediakulttuurin projekti herätti ennätyksellistä kiinnostusta. 400 taiteilijaa peräti 63 maasta halusi tulla mukaan”, kertoo kulttuurisuunnittelija Sara Kuusi kulttuurikeskuksesta.

Kulttuuri tunkee myös Jakomäkeen, jonka ”estradille” rynnivät kotimaiset ammattilaiset Helsingin Kaupunginteatterista. He tarjoavat harrastajille teatterityöpajoja, tapahtumia ja esityksiä.

Yli 20 innostuneen joukko täyttää Punahilkka-talon. Vanhin on 66-vuotias, nuorin 22-vuotias.

Osalla osallistujista on mukana lapsia. Agnes Utjupinilla on sylissään Aleks Smilinoff. Kestää hetken ennen kuin poika suostuu leikkimään hoitajan valvomassa lasten leikkihuoneessa.

”Kun olin pieni Eestissä, esitimme Punahilkkaa ja Lumikkia. Olen kaivannut teatteria, ja nyt pääsen taas mukaan ja nautin”, Utjupin kertoo.

Hänkin alkaa keinutella lanteitaan ohjaaja Janne Puustisen kehotuksesta. ”Nyt mennään fysiikka edellä teatteriin! Sitten jokainen tekee liikkeen, joka kuvaa häntä itseään.”

Porukka nauraa ja alkaa vähitellen hitsautua yhteen. Myöhemmin kumppaniksi tulee vielä Pohjois-Helsingin bändikoulu.

”Tavoitteet ovat korkealla”, kertoo tuottaja Suvi Ahoniemi.

”Teemme Jakomäki- musikaalin!”

Leif Rosas
Sirpa Tani (vas.) keskustelee kysymyksistä, joita ”hovimestari” eli Kansallisteatterin taiteellinen suunnittelija Eveliina Heinonen (oik.) on tarjonnut.
Sirpa Tani (vas.) keskustelee kysymyksistä, joita ”hovimestari” eli Kansallisteatterin taiteellinen suunnittelija Eveliina Heinonen (oik.) on tarjonnut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat