Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raidelinjasta tulisi pitkän nauhakaupungin selkäranka – hanke nytkähti eteenpäin Helsingissä

Raide-Jokerin ympärille tiivistyisi 25 kilometrin pituinen nauhakaupunki. Hallitus on kiistellyt siitä, mistä pussista se ottaa valtion osuuden hankkeen kustannuksista.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Uusi kehämäinen raitiolinja siirtäisi historiaan kaupunkiseudun suosituimman bussilinjan.
Uusi kehämäinen raitiolinja siirtäisi historiaan kaupunkiseudun suosituimman bussilinjan. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Jos pääkaupunkiseudun uusi kehäratikkalinja eli Raide-Jokeri rakennetaan, Espooseen ja Helsinkiin tiivistyisi käytännössä 25 kilometrin mittainen, entistä kaupunkimaisempi vyöhyke.

Nauhakaupungin selkäranka olisi Raide-Jokeri.

Helsingissä tämän seudun uuden selkärangan rakentaminen nytkähti eteenpäin tiistaina, kun kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi linjan hankesuunnitelman.

Raide-Jokeri on Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen suunniteltu poikittainen pikaraitiotie. 25 kilometrin mittainen linja olisi pitkälti liityntälinja, josta matkustajat pääsisivät hyppäämään säteittäin kulkevan joukkoliikenteen kyytiin.

Linja korvaisi aikanaan koko kaupunkiseudun vilkkaimman bussilinjan eli runkolinjan 550.

Uuden linjan matalalattiavaunut ajaisivat 5–10 minuutin välein vauhdikkaasti pääsääntöisesti omalla ajourallaan, ja niillä olisi etuajo-oikeus liikennevaloissa.

Radan varrelle on suunniteltu uusia koteja yli 10 000 ihmiselle. Rakentamista on suunniteltu muun muassa Myllypuroon, Roihupeltoon, Viikkiin, Oulunkylään, Maunulaan, Haagaan, Pitäjänmäkeen, Perkkaalle, Otaniemeen ja Keilaniemeen.

Helsingissä käynnissä on jo noin 860 000 kerrosneliömetrin kaavoitus, ja ennen vuotta 2025 radan varteen on hahmoteltu vielä 1,1 miljoonan kerrosneliömetrin verran lisää asemakaavaa.

Hankkeen kustannusarvio on 275 miljoonaa euroa, joista Helsinki maksaisi suurimman osan.

Hankkeen toteutumisen edellytyksenä on, että valtio maksaa 30 prosenttia sen kustannuksista. Hallitus on kiistellyt siitä, mistä pussistaan valtio ottaa oman osuutensa.

Raide-Jokeriin liittyvien asemakaavojamuutosten valmistelu on käynnissä sekä Helsingissä että Espoossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat