Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakaniemen hallikauppiaat raivona väistötilasta – entinen Elannon tavaratalo ei kelpaa

Tilakeskuksen esitystä remontin aikaisesta väistötilasta pidetään väärin tehtynä kaupungin sisälläkin.

Kaupunki
 
Hannes Heikura / HS
Hakaniemen hallin kauppiaat eivät halua siirtyä HOK-Elannon rakennukseen hallin remontin ajaksi. Kuva vuodelta 2005.
Hakaniemen hallin kauppiaat eivät halua siirtyä HOK-Elannon rakennukseen hallin remontin ajaksi. Kuva vuodelta 2005. Kuva: Hannes Heikura / HS

Hakaniemi

Hakaniemen kauppahallin kauppiasyhdistys tyrmää hallin remontin ajaksi suunnitellun väistötilan HOK-Elannon rakennuksesta Siltasaarenkadulla. Hakaniemen halli suljetaan peruskorjauksen takia ensi vuoden alusta reiluksi puoleksitoista vuodeksi.

Kiinteistöviraston tilakeskus esittää Hakaniementorin kulmauksessa sijaitsevan entisen Elannon tavaratalon kakkoskerrosta väistötilaksi kauppahallille. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee S-market.

Kiinteistölautakunta käsitteli asiaa kokouksessa keskiviikkona, mutta ei vielä tehnyt päätöstä Hakaniemen kauppahallin väistötilasta, vaan jätti asian pöydälle pääsiäisen yli.

”Yritämme löytää mahdollisimman hyvän ratkaisun hallitoiminnan kannalta”, sanoo kiinteistölautakunnan varapuheenjohtaja Jasmin Hamid (vihr).

Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen ei esitystä niele. Hän kertoo kauppiaiden tyrmistyneen esityksestä:

”110-prosenttisesti kauppahallin yrittäjät ja Tukkutori ovat samaa mieltä, että torille rakennettava lasihalli on paras ratkaisu. Elintarvikeyrittäjät eivät lähde HOK-Elannon taloon”, Passinen kertoo kauppiaille tehdyn mielipidekyselyn tuloksen.

Tilakeskus on kiinteistöviraston alainen. Tukkutori on oma virastonsa, jonka toimintaa valvoo teknisten palveluiden lautakunta. Kumpikin on Helsingin organisaatioita ja ovat siis keskenään eri mieltä väistötilalaskelmasta.

”Mieluummin he laittavat liikkeensä telakalle tai lähtevät eläkkeelle.”

Väistöevakon hinta HOK-Elannon talossa toisi 2,3 miljoonan euron kustannukset. Tämä on tilakeskuksen mukaan edullisin ja siksi paras vaihtoehto. Torille tulevan lasirakennuken hinnaksi tilakeskus on arvioinut kuutta miljoonaa euroa.

Kauppiasyhdistyksessä ihmetellään tilakeskuksen laskelmaa. Sen mukaan 2 600 neliömetrin hallin hinnaksi tulisi kuusi miljoonaa euroa, kun hallikauppiaiden ja Tukkutorin yhteisissä laskelmissa hinta olisi kuitenkin vain 2,4 miljoonaa euroa.

”He ovat tarkoituksellisesti laskeneet kustannukset reippaasti yläkanttiin”, kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen väittää.

Kauppiaat pitävät sijoittumista HOK-Elannon talon toiseen kerrokseen muutoinkin huonona. Alakerrassa on vähittäistavaramyymälä S-Market.

”Se olisi hallin elintarvikekauppiaille mahdoton kilpailutilanne”, Passinen sanoo.

Helsingin Tukkutorilta tulee tukea kauppiasyhdistykselle. Tukkutori tekee kauppahallien ja torien yrittäjien kanssa vuokrasopimukset, tilakeskus omistaa tilat. Tukkutorin mielestä lasihalli torille on paras vaihtoehto.

Tukkutorin teknisen yksikön päällikkö Tommi Tapanan allekirjoittamassa kirjeessä kiinteistölautakunnan keskiviikkoiseen kokoukseen Tapana vaatii oikaisemaan päätöksen pohjaksi tehdyssä esityksessä olevia virheitä.

”Esitystekstissä on useita [lasihallivaihtoehtoa koskevia] ratkaisevan tärkeitä kohtia, jotka tulee oikaista ennen lautakunnan kokousta. Päätöskäsittelyn tulee perustua oikeisiin tietoihin, arvioihin ja todelliseen tilanteeseen”, Tapana kirjoittaa.

Tapana vaatii, että neljä vaihtoehtoista väistöratkaisua esitetään lautakunnalle tasamitallisina ja vertailukelpoisina, ennen kuin asiasta päätetään. Nyt ne eivät hänen mukaansa sitä ole, vaan kustannuslaskelmat eri vaihtoehdoille on keskenään vertailukelvottomia.

Tapana ihmettelee myös, miksi esittelytekstistä on jätetty pois Tukkutorin perustelut sille, että sen mielestä lasirakennus on paras vaihtoehto.

Tilakeskus on tutkinut myös kuplahallimaisen teltan pystyttämistä väistötilaksi Hakaniementorille. Kauppiasyhdistys ihmettelee, kun tilakeskus on saanut laskelmissaan teltan ja lasirakennuksen kustannuseroiksi kolme miljoonaa euroa, kun se Tukkutorin laskelmien mukaan on vain puoli miljoonaa euroa.

Syynä on juuri Tilakeskuksen lasirakennukselle laskema kuuden miljoonan euron hinta Tukkutorin laskeman 2,5 miljoonan euron sijasta.

”Tukkutorin lisäselvitys osoittaa selvästi sen, että lasimallin hinta ei ole lähelläkään tilakeskuksen esittämää kuutta miljoonaa euroa, vaan ero on alle puoli miljoonaa”, kauppiasyhdistys esittää kiinteistölautakunnalle.

”Paheksumme voimakkaasti myös sitä, että joulukuussa ja maaliskuussa kaupungin kirjaamoon lähettämämme vetoomukset eivät ole tulleet tilakeskuksen toimesta liitettyä esityslistan liitteisiin julkista tarkastelua varten. Olemme sitä mieltä, että vetoomuksemme on tarkoituksella jätetty pois, koska ne eivät edusta tilakeskuksen tahtotilaa.”

Myös Helsingin kaupungin teknisen palvelun lautakunta lausui viime vuoden puolella puoltavansa lasihallin kaltaista ratkaisua Hakaniementorille.

Lisäksi yhtenä vaihtoehtona on esitetty kangaskattoista telttaa torille. Näiden vaihtoehtojen kustannusarviot poikkesivat toisistaan merkittävästi riippuen siitä, oliko laskelmat tehty Tukkutorilla vai tilakeskuksessa. Syynä oli muun muassa juuri laskelmien pohajana käytetyt, keskenään vertailukelvottomat pinta-alat.

Nyt Tukkutori ja kiinteistövirasto ovat luvanneet tehdä vielä jatkoselvityksiä siitä, mihin hintaan lasihalli olisi rakennettavissa, jos pienemmäksi suunniteltu teksiilivaihtoehto ja lasihalli olisivat kooltaan ja laatutasoltaan yhtenevät.

Oikaisu 24. 3. kello 9.55: Kirjoituksessa väitettiin aiemmin virheellisesti, että sekä Tukkutori että tilakeskus olisivat kiinteistöviraston alaisia. Tukkutori on oma virastonsa. Tilakeskus on kiinteistöviraston alainen.

Hakaniemen Ykköskauppiaat / Apple-kartat
Hakaniemen hallin kauppiaat teettivät havainnekuvan uudisrakennuksesta, joka olisi peittänyt suuren osan torista.
Hakaniemen hallin kauppiaat teettivät havainnekuvan uudisrakennuksesta, joka olisi peittänyt suuren osan torista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat