Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvinainen hanke: Suomenlinnaan nousee uusia vuokra-asuntoja

Arkkitehtuurikilpailulla haetaan taloja, jotka istuvat maailmanperintökohteen miljööseen.

Kaupunki
 
Joonas Parviainen
Länsi-Mustasaaren rannalla sijaitsevat matalat parakit ovat väistymässä uusien asuinrakennusten tieltä.
Länsi-Mustasaaren rannalla sijaitsevat matalat parakit ovat väistymässä uusien asuinrakennusten tieltä. Kuva: Joonas Parviainen

Toukokuussa avautuu arkkitehdeille hyvin harvinainen tilaisuus suunnitella uusia asuinrakennuksia maailmanperintökohde Suomenlinnaan. Uusia asuntoja sovitellaan Länsi-Mustasaaren rantaan, josta Suomenlinnan hoitokunta varautuu purkamaan kaksi 1960-luvulla rakennettua asuinparakkia.

”Nyt olisi tilaisuus saada kättensä jälki näkymään maailmanperintökohteessa ja 930 000 vuosittaisen kävijän silmissä”, kannustaa Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttajapäällikkö Anu Ahoniemi.

Arkkitehdeilla ja alan opiskelijoilla on aikaa lokakuulle asti suunnitella miljööseen sopivia asuntoja. Kilpailun tavoitteet on muotoiltu väljästi. Uusia rakennuksia voi olla 2–4 ja asuntoja 6–10.

”Toivomme runsaasti näkemyksiä ja erilaisia ehdotuksia asuinrakentamisesta arvokkaaseen historialliseen ympäristöön”, Ahoniemi sanoo.

Kymmenen viime vuoden aikana Suomenlinnaan on rakennettu vain muutamia uusia rakennuksia: kauppa lauttarantaan ja avovankilalle majoitustiloja.

Edellisen kerran saarella valmistui vuokra-asuntoja parikymmentä vuotta sitten, mutta ne olivat Helsingin kaupungin henkilöstölle tarkoitettuja vuokra-asuntoja. Länsi-Mustasaaren vuokra-asunnot tulevat aikanaan avoimeen hakuun.

Vanhat 1960-luvun asuinparakit on tehty väliaikaiseen käyttöön, ja niissä asutaan edelleen. Parakit ovat kuitenkin Ahoniemen mukaan huonokuntoisia.

”Hoitokunnan päätehtävänä on restauroida ja säilyttää historiallisia rakennuksia, mutta toisaalta meidän tavoitteenamme on myös taata nykyisen asukasluvun ja saaren elinvoimaisuuden säilyminen”, Ahoniemi sanoo.

Arkkitehtuurikilpailu ratkeaa ensi vuoden alussa. Voittajaksi valitun työn pohjalta alkaa tarkempi suunnittelu, ja rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuoden 2017 syksyllä. Hoitokunta varautuu hakijatulvaan.

”Meillä tuli viime vuonna hakuun 11 vuokra-asuntoa, ja hakijoita oli 2 500. Suomenlinna on erittäin haluttu asuinpaikka”, Ahoniemi ynnää.

Ikuvaari Oy
Matalat asuinparakit on rakennettu 1960-luvulla väliaikaisiksi majoitustiloiksi.
Matalat asuinparakit on rakennettu 1960-luvulla väliaikaisiksi majoitustiloiksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat